StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetvremenska prognoza

Vraća se zima, čeka nas drastična promjena: U samo par sati temperatura će u ovom gradu pasti za 10 stupnjeva!

Piše PSD
13. siječnja 2023. - 12:24

Veći dio petka, kao i vikend, imat će dosta suhih pa i sunčanih sati. Naime, s naoblačenjem koje će početi u petak popodne glavnina oborine past će tijekom noći na subotu, koja će na Jadranu imati najviše sunčana vremena, uz prolaznu buru i sjeverni vjetar.

Početak sljedećeg tjedna bit će zamjetno dinamičniji, pri čemu će osim kiše, na Jadranu lokalno i obilne, vrlo vjerojatno praćene i grmljavinom, na kopnu biti i susnježice i snijega, posebno u gorju. Prema kartama DHMZ-a, temperatura u Zagrebu će drastično pasti, u samo 24 sata za desetak stupnjeva.

image

Zagreb prognoza

DHMZ

Na Jadranu će probleme stvarati i vjetar - jak i olujan južni te jugo, s kojim može biti i poplavljenih riva te ograničenja u pomorskom prometu, prognozirala je za HRT dr. sc. Tanja Renko iz DHMZ-a.

U nastavku slijedi detaljna vremenska prognoza:

"U Slavoniji, Baranji i Srijemu u petak biti uglavnom suho te promjenjivo oblačno. Sunčana razdoblja bit će skromna, a mjestimična jutarnja magla može se zadržati i dio prijepodneva. Naime, vjetar će biti slab, sredinom dana tek mjestimice do umjeren južni i jugoistočni. Nakon jutarnjeg mraza danju će temperatura rasti do vrijednosti između 6 i 8 °C.

Podjednaka temperatura i u središnjoj Hrvatskoj, gdje su kraća sunčana razdoblja vjerojatnija prijepodne nakon razilaženja mjestimične magle. Navečer i u noći na subotu kiša. Ujutro tiho, zatim danju slab južni i jugozapadni vjetar.

U gorju i na sjevernom Jadranu umjereno i pretežno oblačno, ujutro ponegdje po gorskim kotlinama i u unutrašnjosti Istre s maglom. Prijepodne će prevladavati suho vrijeme, a prema večeri rast će vjerojatnost za kišu, ponajprije u Istri i riječkom zaleđu te na obroncima Velebita. Zapuhat će slab do umjeren jugozapadni i južni vjetar pa će more biti većinom mirno ili malo valovito.

Na srednjem Jadranu i u unutrašnjosti Dalmacije promjenjiva naoblaka, a sunčana razdoblja češća ujutro. Bit će tiho ili uz slab vjetar promjenjiva smjera. U unutrašnjosti ujutro mraz, lokalno i magla, a danju temperatura od 9 do 14 °C.

image

Split prognoza

DHMZ

Na krajnjem jugu Hrvatske djelomice sunčano uz povremeno povećanu naoblaku. Ujutro će mjestimice biti umjerene bure, zatim će vjetar biti slab. Jutarnja temperatura od 4 do 9 °C, a najviša dnevna oko 13 °C."

Za vikend još većinom suho pa nove oborine

"Nakon mjestimične kiše koja će pasti u noći s petka na subotu veći dio subote na Jadranu će biti suh i uz dosta sunčanih sati, posebno na sjeveru. Zapuhat će sjeverni vjetar i bura, a već u nedjelju zamijenit će ih jugo, s kojim postupno stiže jače naoblačenje sa zapada te će početak tjedna biti vrlo promjenjiv.

Vikend u većini unutrašnjosti uglavnom suh i uz blagi rast temperature. S ponedjeljkom će početi promjenjivo razdoblje, a osim kiše uz zahladnjenje bit će i susnježice te snijega - i to ne samo u gorju", prognozirala je za HRT dr. sc. Tanja Renko iz DHMZ-a.

19. travanj 2024 19:34