StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetTragedija na cesti

Vozač poljskog autobusa imao je 72 godine. Putnica: ‘Šutjeli su. A onda se sve odjednom zatreslo, nastala je zaglušujuća buka...‘

Piše Dušan MiljušHajdi Karakaš JakubinGoranka Jureško/JL
8. kolovoza 2022. - 18:44

Vozači poljskog autobusa bili su 1950. i 1971. godište, potvrđeno nam je u ŽDO Varaždin, a prema našim informacijama autobusom je upravljao vozač rođen 1950. godine, piše Jutarnji.

Utvrđeni su identiteti svih poginulih putnika.

- U autobusu je bilo 42 hodočasnika sa svećenikom Rafalom Dzialakom koji je okupio većinu nas i organizirao put za Međugorje. Kad smo u subotu pred jutro prešli granicu i ušli u Hrvatsku, stali smo na odmorištu te su se vozači zamijenili za mjesta. Nisam uspijevala zaspati nakon toga, a i bila sam uzbuđena što ponovno idem u Međugorje. Koliko se sjećam, bila je upaljena tiha glazba na radiju kad se autobus najednom počeo tresti i sletio je s ceste. Zaglušujuća buka je nastala i mislim da sam izgubila na kratko svijest jer se nakon toga sjećam muškaraca s kacigama kako proviruju kroz olupinu. Žene koja je sjedila pored mene, više nije bilo. Ne znam je li izletjela od udara ili su je prije toga uspjeli izvući. Ne znam ni jesu li moji članovi obitelji na kraju kontaktirali jer se nisam mogla sjetiti niti jednog broja telefona u bolnici prvi dan, a mobitel i sve stvari su ostale u autobusu - ispričala je, među ostalim, uz pomoć prevoditelja policiji umirovljena Poljakinja koja se u Koninu zajedno s još 17 hodočasnika ukrcala u autobus u kojem je već bilo njih 24 pristiglih iz Varšave.

Vozači su šutjeli

Nitko od putnika iz autobusa, a s kojim su do sada obavljeni razgovori, nije kazao da je tijekom vožnje bilo problema s vozačima, kao niti da su primijetili išta neobično.

- Vozači nisu divljali, bila je to ugodna vožnja sve do trenutka nesreće. Njih dvojica su međusobno razgovarali, no prije same trešnje i slijetanja, šutjeli su - otkrio je drugi poljski putnik.

Darko Galić, glasnogovornik ŽDO-a u Varaždinu, potvrdio nam je da su u nesreći poginula obojica vozača te da DORH mora ustanoviti je li počinjeno kazneno djelo, ali da se dakako protiv mrtve osobe ne može voditi kazneni postupak. Moguće je i da će cijeli postupak biti ustupljen Poljskoj jer su svi stradali poljski državljani.

Mrtav vozač za volanom

Za razliku od vozača poljskog autobusa smrti čije je tijelo pronađeno u smrskanoj olupini vezano sigurnosnim pojasom, identiteti (pre)ostalih 11 poginulih, među kojima je i drugi vozač, utvrđivalo se obdukcijom na odjelu patologije.

Zvonko Erceg, tajnik Caritasa Zagrebačke nadbiskupije koje je ponudilo smještaj članovima obitelji ozlijeđenih Poljaka, kaže da se trude maksimalno pomoći jer situacija u kojoj su se ti ljudi našli kida srce. - Cijeli vikend smo angažirali, volonteri pružaju pomoć i na dispoziciji su. Do sada smo u našu kuću za mlade "Da život imaju" na Selskoj cesti smjestili šest osoba iz Poljske, a osam ih je još u dolasku. Riječ je o objektu namijenjenom za mlade bez odgovarajuće roditeljske skrbi i sastoji se od jednokrevetnih i dvokrevetnih soba, sa sanitarnim čvorom, kuhinjom te je u zoni tramvaja tako da se mogu lako kretati do bolnica javnim prijevozom - kaže za Jutarnji list Zvonko Erceg.

- Imajte razumijevanja prema tim ljudima, jer neki od njih još ne znaju jesu li njihovi najmiliji živi ili ne. Potvrde nekih od identiteta preminulih još se iščekuju – zaključio je Erceg. - Svih šest pacijenta koji su dovezeni na liječenje u KB-u Dubrava nakon što su stradali u nesreći poljskog autobusa su stabilno - rekao nam je kirurg, dr. Marcel Židak iz KB-a Dubrava. I pet pacijenata koji se liječe u KBC-u Zagreb je stabilno.

16. travanj 2024 08:17