StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetTeška situacija

Vojni stručnjaci: ‘Pritisak je ogroman, Njemačka nema puno izbora. Putin želi potpaliti strah od nuklearnog rata...‘

Piše dv
24. siječnja 2023. - 08:47

Vanjskopolitički analitičar Goran Bandov, vojni analitičar Robert Barić te dopisnik Hrvatskoga radija iz Njemačke Srećko Matić gostovali su u emisiji Hrvatskog radija U mreži Prvog te komentirali situaciju s ratom u Ukrajini.

Srećko Matić je rekao kako je raspoloženje u Njemačkoj pri kulminaciji vezano za slanje njemačkih tenkova Leopard 2 Ukrajini.

"Već nekoliko dana Njemačka je pod sve većim pritiskom inozemnih partnera po pitanju slanja tenkova Leopard 2. Njemačka je pokušala kupiti još malo vremena kako bi ishodila kompromis, prenosi Slobodna Dalmacija.

Scholz ne želi biti prvi koji će poslati borbene tenkove zapadne proizvodnje Ukrajini. Kancelar ne objašnjava javnosti zašto vodi tu taktiku. Njemačka vlada u ovom trenutku ne govori jednim jezikom. Optužuje se Scholza da izolira Njemačku na ovaj način", rekao je.

Robert Barić je naglasio da će se priča oko Leoparda 2 riješiti tako da će Njemačka kao prvi korak dopustiti drugim zemljama da izvezu, što je velika promjena stava.

"Sad je očito pritisak prevelik. Njemačka ne može dati puno tenkova jer je uradila kao i vodeće zemlje Zapada. Njemačka sad ima samo oko 300 Leoparda 2, od kojih trećina nije operativna modernizacija. Postoji i Leopard 1 A5 koji bi se vrlo brzo mogao dati Ukrajini. Scholz nema puno izbora", rekao je.

Goran Bandov rekao je kako je vrlo opasno gurati moćne zemlje u tako nešto...

"Njemačka ne želi preuzeti glavnu ulogu jer smatra da za takvo što nije spremna, vezano za nabavu i brigu oko Ukrajine. Njemačka očigledno smatra da to i dalje treba biti Amerika. Njemačka je dosad bila jedan od jačih ekonomskih donatora Ukrajini", rekao je.

Barić je naglasio kako je Vladimir Putin još u 2022. godini krenuo raditi razdor unutar Zapada i NATO-a.

!Vidjeli smo stalne prijetnje u 2022. godini nuklearnim oružjem koje su kasnije smanjene nakon upozorenja iz New Delhija da se spusti retorika. Putin želi u njemačkoj javnosti potpaliti strah od nuklearnog rata", rekao je stručnjak.

18. travanj 2024 08:11