StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetOko ulaska u NATO

Vojne sile poslale oštru poruku Putinu: ‘Ta središnja točka u Baltičkom moru ne smije pasti u ruke bilo koga drugog!‘

Piše dv
11. svibnja 2022. - 15:02

"Kada sve naše političke stranke budu spremne - posljednji, socijaldemokrati u subotu - vlada poduzima potrebne korake i rasprava o članstvu u NATO-u ide u parlament, vjerojatno ovog ponedjeljka. Nakon toga možemo poslati zahtjev", rekao je finski ministar vanjskih poslova Pekka Haavisto za američku mrežu CNBC u utorak.

Odbor za obranu finskog parlamenta izvijestio je u utorak da je ulazak u NATO najbolja opcija za Finsku kad je riječ o nacionalnoj sigurnosti, prenosi Jutarnji.

Euractiv.com iz Helsinkija javlja da je Lijeva alijansa, članica vladine koalicije podijeljenog stava oko ulaska u NATO, najavila da će ostati u vladi i ako podnese zahtjev za članstvo. Time se priča o zahtjevu Finske za članstvo u Sjevernoatlantskom savezu privodi kraju.

U Švedskoj je došlo do malih zastoja zbog unutarstranačkih rasprava, ali i ondje proces daje pozitivne signale. "Vladajući socijaldemokrati u nedjelju će donijeti odluku kako bi se zadržao korak s Finskom", potvrdio je tajnik stranke Tobias Baudin, izvijestila je nacionalna televizija SVT, a prenio Euractiv.com. Stranke desnog centra podržavaju ulazak u članstvo.

"Sigurno je 100 posto da će Finska biti kandidat i prilično vjerojatno da će do kraja godine biti članica", rekao je Charly Salonius-Pasternak, znanstvenik s finskog Instituta za međunarodne odnose, za AFP, prenosi Hina. Prema anketi javne televizije Yle, 76 posto stanovništva Finske podupire članstvo zemlje u NATO-u. Posljednjih nekoliko godina ta je potpora iznosila samo 20 do 30 posto.

Iako se čini da je Stockholm oprezniji od Helsinkija po tom pitanju, Elisabeth Braw, vojna stručnjakinja za nordijske zemlje u American Enterprise Instituteu, smatra da će Švedska "vrlo vjerojatno" odluku donijeti zajedno s Finskom.

Pristupanjem Finske udvostručila bi se kopnena granica između NATO-a i Rusije, na oko 2600 kilometara. Moskva je upozorila na "političke i vojne" posljedice tog čina, uključujući i raspoređivanje nuklearnog oružja uz Baltičko more, u eksklavi Kalinjingrad. Gdje navodno već i postoji.

Ruska ugroza u razdoblju pristupa Finske i Švedske članstvu u Savezu - odluku moraju potvrditi sve zemlje članice sukladno unutarnjoj regulativi - teškoća je koja je izazvala dvojbe kod nekih u te dvije zemlje. Zato se oglasio SAD koji je objavio da će objema zemljama dati sigurnosna jamstva u razdoblju pristupa, što bi im garantiralo zaštitu na razini Članka 5 Sjevernoatlantskog sporazuma.

image
Jonathan Nackstrand/AFP

Mnoge ruske trupe stacionirane u blizini finske granice prebačene su u Ukrajinu i pretrpjele su "relevantne gubitke", rekao je Heli Hautala, finski diplomat i istraživač u Centru za novu američku sigurnost u Washingtonu, za AP.

Skandinavske članice NATO-a izrazile su u srijedu 4. svibnja punu potporu ulasku Finske i Švedske u NATO. "To je vaša odluka i samo vaša. Ali, budite uvjereni: ako odlučite pristupiti, imate punu potporu Danske", rekla je premijerka Mette Frederiksen.

Danska, Island i Norveška članice su Sjevernoatlantskog saveza, a Finska i Švedska su sudjelovale u zajedničkim aktivnostima u sklopu skandinavske suradnje. "Učinit ćemo sve kako bismo osigurali brz i gladak proces pristupanja", rekao je norveški premijer Jonas Gahr Støre, dodajući da "nitko ne bi trebao gurati te zemlje, niti im uskraćivati bilo kakvo pravo". To je dobra poruka hrvatskom predsjedniku Zoranu Milanoviću i njegovim nebuloznim idejama da se ulazak Finske i Švedske u NATO povezuje s problematikom izbornog procesa u BiH.

"Obrambena sposobnost nordijskih zemalja bila bi ojačana ako se Švedska i Finska odluče pridružiti NATO-u", izjavio je u utorak za Radio Ekot švedski ministar obrane Peter Hultqvist. Dodao je kako se time uspostavlja potpuno drukčija strateška dubina, daje snažan signal sigurnosnoj politici i gradi platforma za nordijsku obrambenu suradnju u sklopu NATO-a.

Sljedeći tjedan Finska i Švedska održavaju godišnje vojne vježbe na Gotlandu, švedskom otoku usred Baltika. Prema Hultqvistovim riječima, članstvo u NATO-u sa zajedničkim obrambenim planiranjem i nadzorom Baltičkog mora smanjilo bi rizik negativnog razvoja događaja oko baltičke regije i Gotlanda. "To je središnja točka u Baltičkom moru koja ne smije pasti u ruke bilo koga drugog", izjavio je ministar.

S 12.000 profesionalnih vojnika i 21.000 ročnika godišnje te vojskom koja bi u slučaju rata narasla na 280.000 vojnika, kao i moćnim topništvom i 60 borbenih zrakoplova, Finska je snažna vojna sila zemlje s 5,5 milijuna stanovnika.

Švedska također raspolaže modernom vojskom koja ispunjava standarde NATO-a te vrhunskom vojnom industrijom.

20. travanj 2024 15:58