StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetovo je važno

Vlada danas službeno objavljuje kraj epidemije, evo u kojem roku treba izvaditi nove dokumente

Piše Vijesti SD
11. svibnja 2023. - 09:00

Hrvatska danas proglašava kraj epidemije koronavirusa. Iako zaraženih još ima, prijetnja javnom zdravstvu nije tolika da bi se i dalje koronavirus vodio pod epidemijom. Na prijedlog Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo jučer je ta točka uvrštena na Uži kabinet Vlade, a danas će biti i službeno objavljena na sjednici Vlade.

Što je još važno znati oko toga?

Ako su vam tijekom epidemije istekle osobna ili vozačka i niste je produžili, sada ćete to morati učiniti u roku od 30 dana.

MUP je još u veljači upozorio da je u protekle tri godine istekao rok važenja za 221.387 osobnih iskaznica, 411.905 putovnica i 78.524 vozačke dozvole, ali one su se i dalje smatrale važećima zbog epidemije,

"Izmjenama Zakona, osobne iskaznice, putovnice, vozačke dozvole i oružni listovi čiji je rok važenja isticao za vrijeme trajanja epidemije i dalje su se smatrale valjanima u pravnom prometu unutar Republike Hrvatske, odnosno važenje im je produženo na najdulje 30 dana od dana proglašenja prestanka epidemije.

Dakle, kada se u Republici Hrvatskoj proglasi prestanak epidemije, građani će svoje istekle isprave morati zamijeniti novima u roku od 30 dana, odnosno u tom roku će morati podnijeti zahtjev za izdavanje novih isprava", poručio je MUP.

Dodali su da putovnica i vozačka dozvola nisu obvezne isprave i građani ih ne moraju ishoditi nakon isteka važenja ako ne namjeravaju putovati u zemlje za koje je potrebna putovnica odnosno ako ne namjeravaju upravljati vozilom.

Za podnošenje zahtjeva za zamjene isteklih osobnih iskaznica svakako koristite dostupnu uslugu rezerviranja reda čekanja putem mobilne aplikacije eRedomat, odnosno rezervaciju terminu za pojedine poslovne procese, poručio je MUP.

Putem mobilne aplikacije moguće je rezervirati termine za podnošenje zahtjeva za izdavanje osobne iskaznice, putovnice i vozačke dozvole, za preuzimanje izrađenih osobnih iskaznica, putovnica i vozačkih dozvola te reguliranje prebivališta, dodaju.

"Na ovom mjestu skrećemo pažnju kako samo zahtjeve za izdavanje osobne iskaznice eOI morate podnositi u nadležnoj policijskoj upravi, odnosno policijskoj postaji koja ima upravne poslove, mjesno nadležnoj prema Vašem prebivalištu dok druge usluge Ministarstva unutarnjih poslova možete koristiti i preko sustava e-Usluge MUP-a RH i putem sustava e-Građani. 

Napomena: Osoba koja uz prijavljeno prebivalište na području Republike Hrvatske ima i prijavljeno boravište, zahtjev za izdavanje osobne iskaznice može podnijeti u policijskoj upravi, odnosno policijskoj postaji koja obavlja i upravne poslove, mjesno nadležnoj prema mjestu svojeg boravišta.

Osoba koja nema prijavljeno prebivalište u Republici Hrvatskoj (a kao hrvatski državljanin je ishodovala osobnu iskaznicu s prebivalištem izvan RH) zahtjev za izdavanje osobne iskaznice podnosi u bilo kojoj policijskoj upravi, odnosno policijskoj postaji u Republici Hrvatskoj koja obavlja i upravne poslove", objavio je MUP u priopćenju.

Još malo o kraju epidemije i najluđim stvarima koje smo proživljavali pročitajte ovdje:

Došao je i taj dan: danas kraj pandemije! Prisjetimo se 25 najluđih stvari, od apsurdnih kazni do provjetravanja hrane

30. rujan 2023 12:36