StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetNOVE ODLUKE|

VLADA Covid potvrde vrijedit će godinu dana

Piše DV
30. rujna 2021. - 12:06
Zagreb, 020621. Granicni prijelaz Bregana. Prezentacija provedbe granicne kontrole pomocu EU digitalne COVID potvrde na prostoru granicnog prijelaza Bregana.Goran Mehkek/Cropix

Potpredsjednik Vlade Davor Božinović izvijestio je da je Nacionalni stožer civilne zaštite od zadnje sjednice Vlade donio osam novih odluka na nacionalnoj razini, piše Jutarnji, a jedna od njih je i ona da će covid potvrda umjesto dosadašnjih 270 vrijediti 365 dana.

Novo trajanje potvrda odnosi se na sve nove potvrde, kao i na one ranije izdane.

Od 4. listopada na snagu stupaju tri odluke kojima je propisana obaveza covid potvrde ili testiranja na koronavirus za zaposlenike u zdravstvenom sustavu, kod prijava pacijenata te kod zaposlenih u socijalnoj skrbi.

Prilikom dolaska na posao zaposlenici i pacijenti moraju predočiti potvrdu ili dokaz ovlaštenoj osobi poslodavca. Odgovarajući drugi dokaz mogu predočiti svi koji iz opravdanog razloga ne mogu dobiti EU digitalnu covid potvrdu, a u odlukama je navedeno i kojim se dokazima dokazuje svaki od takvih slučajeva.

U donošenju odluke o prijemu pacijenta vodilo se računa da se nikome ne onemogući zaštita pa tako u iznimnim slučajevima digitalnu potvrdu pacijenti ne moraju predočiti kada su hitni zbog sumnje u covid-19 ili potvrđene bolesti te prilikom posjeta liječniku primarne zdravstvene zaštite.

S preostalih pet odluka od 15. listopada produljuju se epidemiološke mjere koje se odnose na ograničavanje okupljanja, korištenje zaštitnih maski, rad trgovina, javni prijevoz te privremenu zabranu i ograničavanja prelaska preko granice, s tim da se kod odluke o granicama produžava rok važenja cijepljenja i preboljenja s 270 na 365 dana.

18. travanj 2024 22:05