StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetVRIJEME JE DARIVANJA

Vlada će bolnicama diljem Lijepe naše isplatiti više od milijardu kuna, donosimo koliko će dobiti dubrovačka bolnica i za što će se novac koristiti...

Piše B.L.
23. prosinca 2022. - 18:13

Vlada Republike Hrvatske će bolničkim zdravstvenim ustanovama za podmirenje dijela dospjelih obveza prema dobavljačima lijekova, potrošnog i ugradbenog medicinskog materijala ukupno isplatiti nešto više od milijardu kuna.

Ministar zdravstva Vili Beroš istaknuo je kako je cilj, podmirenjem dugovanja, zadržati jednaku razinu zdravstvene zaštite na cijelom području Hrvatske i osigurati nesmetano funkcioniranje bolničkih zdravstvenih ustanova kojima su osnivači država odnosno županije. U obzir je uzet kriterij dospjelosti nepodmirenih obaveza starijih od 120 dana na dan 31 listopada.

image
Božo Radić/Cropix

Tako će bolnicama kojima je osnivač država, ukupno iz državnog proračuna biti isplaćeno nešto više od 740 milijuna kuna. Kao namjenska pomoć bolnicama kojima su osnivači županije, iz državnog proračuna će biti isplaćeno nešto više od 330 milijuna kuna, a biti će doznačena u 37 bolničkih zdravstvenih ustanova. Koliki ‘dio kolača‘ je dobila Opća bolnica Dubrovnik, otkriva njezin ravnatelj, dr. Marijo Bekić.

- Općoj bolnici doznačeno je 29,5 milijuna kuna i taj novac će biti iskorišten isključivo za podmirivanje duga prema veledrogerijama sukladno izračunu koje je odredilo Ministarstvo zdravstva odnosno HZZO. Apsolutno nam ovaj iznos pomaže jer će spustiti vrijeme plaćanja na 120 dana, ističe sugovornik. 

Inače, sveukupan dug Opće bolnice Dubrovnik iznosi 85 milijuna kuna.

20. travanj 2024 00:53