StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetPUTINOVA ODMAZDA |

VELIKI SKANDAL U MOSKVI: Rusija protjerala diplomate iz Njemačke, Švedske i Poljske zbog Navaljnog

Piše hina
5. veljače 2021. - 17:25

Rusija je u petak protjerala troje diplomata iz Njemačke, Švedske i Poljske zbog sudjelovanja na prosvjedima podrške oporbenom aktivistu Alekseju Navaljnom.

Rusko ministarstvo vanjskih poslova objavilo je da je troje diplomata sudjelovalo u "protuzakonitim demonstracijama" 23. siječnja. Takvi postupci nespojivi su sa statusom diplomata, navelo je ministarstvo. 

Glasnogovornica švedskog ministarstva vanjskih poslova demantirala je da je njihov diplomat sudjelovao u ikakvim demonstracijama. 

Aleksej Navaljni najglasniji je kritičar ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Otrovan je prošlog kolovoza u istočnoj Rusiji i prevezen na liječenje u Njemačku. Vratio se u Rusiju krajem siječnja unatoč upozorenjima ruske vlade da će biti uhićen. 

Osuđen je na tri i pol godine zatvora zbog kršenja uvjetne kazne za prijevaru koja mu je izrečena 2014., naveli su tužitelji. 

Odluka o protjerivanju diplomata objavljena je nekoliko sati nakon što se šef europske diplomacije Josep Borrell susreo s ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejom Lavrovom u Moskvi. 

Borrell je na zajedničkoj konferenciji za novinare pozvao ruske vlasti da oslobode Alekseja Navaljnog, a Lavrov je nazvao EU “nepouzdanim partnerom”.

Posjet visokog predstavnika EU-a Moskvi naišao je na brojne kritike u EU-u.

Borrell je na svom blogu u četvrtak napisao da Rusija ostaje susjed i važan partner s kojim EU mora održavati dijalog ako Unija želi postati globalni akter i sila koja može utjecati na bitna pitanja po njezinu sigurnost, poput Sirije, Libije, Nagorno Karabaha, Bjelorusije ili Ukrajine.

“To je cilj moga posjeta”, napisao je Borrell.

20. travanj 2024 06:05