StoryEditor

VELIKI POŽAR U ZAGREBU Planuo stan na trećem katu zgrade u Gotovčevoj ulici, jedna osoba ozlijeđena, na ulicu padaju komadi s krovišta

Piše Jutarnji list Foto: Ivana Fištrek
21. siječnja 2020. - 23:44
rgx time: 9.7990036010742E-5
Jedna osoba je ozlijeđena u vatrenoj stihiji koja je izbila večeras oko 20.30 sati u Gotovčevoj ulici u Zagrebu. U borbu s požarom poslano je sedam vatrogasnih vozila s 24 vatrogasca, piše Jutarnji list.

Prema prvim informacijama, do požara je došlo u stanu na 3. katu, ali se vatra brzo proširila te je zahvatila i potkrovlje i krovište. Riječ je o zgradi u neposrednoj blizini novog sjedišta Uskoka, a kako nam javlja naš reporter s mjesta događaja, neko vrijeme su na ulicu otpadali zapaljeni dijelovi šindre s krovišta.

Požar su oko 21:30 polako počeli stavljati pod kontrolu, a vatra je zahvatila, kako doznajemo, cijelu krovnu konstrukciju od šindre koja se proteže na dva kata i potkrovlje.

Na teren su stigla i vatrogasna kola s velikim šmrkovima, a u jednom trenutku činilo se da postoji opasnost od urušavanja dijela krovišta koje je bilo zahvaćeno plamenom. Do toga zasad nije došlo, a vatrogasci su nešto poslije 22 sata podigli veliku platformu do samog krovišta te je nekoliko gasitelja s vanjske strane obuzdavalo posljednje znake plamena.

Okolnosti izbijanja vatre tek se trebaju utvrditi policijskim očevidom koji će početi sutra, a težina ozljeda spašene osobe još uvijek nije poznata.

O požaru su se nešto poslije 22 sata oglasili iz zagrebačkog Ureda za upravljanje u hitnim situacijama.
- Javna vatrogasna postrojba Grada Zagreba večeras u 20,42 sati zaprimila je dojavu o požaru stana u ulici Jakova Gotovca 6. Požar je zahvatio stan na trećem katu i proširio se na potkrovlje zgrade. (...) U požaru je jedna osoba ozlijeđena, pružena joj je hitna medicinska pomoć i prevezena je na bolničko liječenje. Na terenu su uz Javnu vatrogasnu postrojbu Grada Zagreba i Nastavni zavod za hitnu medicinu Grada Zagreba, Policijska uprava zagrebačka, Elektra Zagreb i Ured za upravljanje u hitnim situacijama, navodi se u priopćenju.

- Spremala sam djecu na spavanje, a stan se najednom ispunio smradom. Pogledala sam kroz prozor, a dolje su ljudi već bili i vikali je l' tko zvao vatrogasce. Ubrzo je došlo puno vatrogasaca, doslovno su opkolili ulicu i krenuli gasiti. Dim je sukljao desetke metara u vis. Spustili smo se svi iz zgrade van jer nismo znali gdje točno gori, da bi se na kraju ustanovilo da je požar u susjednom ulazu - rekla je za Jutarnji jedna stanarka Gotovčeve.

Drugi stanar zgrade kaže da je vidio Hitnu kako odvozi nekog, ali "ne zna je li to njihov susjed ili su posjetitelji koji svako malo po zgradama nešto prodaju, dijele letke ili prose".

Jedna od stanarki zgrade kaže da su i u susjednom ulazu ostali bez struje te da postoji rizik da se vatra proširi na drugi susjedni ulaz pa su svi izašli također van.
- Vatrogasci su nas potjerali na ulicu uz napomenu da ne stojimo ispred zgrade dok gase. U jednom trenutku se svima činilo kao da bi više ulaza moglo biti obuhvaćeno požarom. Doista je izgledalo zastrašujuće dok je plamen sukljao kroz krovište, poviše našeg stana, ali dijagonalno. Ne znam što bi mogao biti izvor požara. Nije naša zgrada oronula i neodržavana, nego naprotiv - mišljenja je druga stanarka Gotovčeve koja je trenutno, kaže nam, sjela u auto s djecom i ne zna kada će moći nazad u svoj stan, piše Jutarnji list.

Izdvojeno