StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetPOMORSKA HITNA

Velika stvar za cijelo područje Dalmacije, stiže šest brzih brodica za hitnu medicinu! Brod će dobiti i Dubrovnik!

Piše dv
14. listopada 2021. - 11:54
Zadar, 131021 Danas je u luci Gazenica odrzana svecanost potpisivanja ugovora o izgradnji i opremanju sest brzih brodica za uspostavu hitne pomorske medicinske sluzbe. Na fotografiji: obilazak primjera buducih brodova hitne pomorske medicinske sluzbe.Luka Gerlanc/Cropix

U prostoru Lučke uprave Zadar u Gaženici u srijedu je potpisan ugovor o izgradnji i opremanju šest brzih brodica koje će biti implementirane u novu hitnu pomorsku medicinsku službu.

Brodice će biti smještene u Zadru, Malom Lošinju, na Rabu, u Šibeniku, Supetru i Dubrovniku, a prvi brod bit će isporučen Lučkoj kapetaniji Zadar.

Brodice će se koristiti i za potrebe spašavanja na moru, moći će prevoziti devet osoba i još dvije na ležajevima. Njihov trup imat će dužinu 15 metara i brod će razvijati maksimalnu brzinu od 35 čvorova. Moći će normalno funkcionirati na temperaturama od minus 15 do plus 40 stupnjeva.

Spašavanje na moru

– Prosječno se godišnje obavi 500 do 600 akcija traganja i spašavanja na moru i spasi se oko tisuću osoba. Samo od početka ove godine izvedeno je 500 SAR akcija, od kojih je 39 posto bilo povezano s medicinskim svrhama. Čak 648 osoba spašeno je u tim akcijama, te 118 plovila. Lučka kapetanija Ministarstva mora godišnje obavi oko 60 posto svih akcija traganja i spašavanja na moru, no svjesni smo da postojeća flota nije dostatna i zastarjela je, te krećemo u njezinu obnovu – rekao je u srijedu u Gaženici Josip Bilaver, državni tajnik Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.

Postupak javne nabave za gradnju i opremanje šest brzih brodica provelo je Ministarstvo zdravstva i odabrana je ponuda Zajednice ponuditelja Tehnomont Brodogradilište Pula i ISKRA Brodogradilište Šibenik. Vrijednost projekta je 76,4 milijuna kuna, od čega su nepovratna EU sredstva 45 milijuna kuna.

Ugovor su u srijedu potpisali ministar zdravstva Vili Beroš i predstavnici izvođača radova Gordana Deranja i Roko Vuletić.

Ugovor su potpisali ministar zdravstva Vili Beroš i predstavnici izvođača radova Gordana Deranja i Roko Vuletić

– Ulažemo i u ljudske resurse, to je neminovno: trenutačno imamo 81 specijalista i 117 specijalizanata iz hitne medicine koji su dijelom financirani iz europskih sredstava. Imamo i projekt vrijedan devet milijuna kuna kojim se do kraja iduće godine osigurava 1824 djelatnika koji će dopuniti osnovnu izobrazbu dodatnom edukacijom. Osigurano je i 100 milijuna kuna za specijalističku izobrazbu medicinskih sestara i tehničara u djelatnosti hitne medicine – naglasio je ministar zdravstva Vili Beroš.

Maja Grba Bujević, ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu, kazala je da je ovo važan projekt ne samo za hitnu medicinu, nego i za pomorsku medicinu u Hrvatskoj.

– To nije samo prijevoz pacijenata s otoka na kopno. Pomorci, ribari, ronioci i nautičari često su u opasnim situacijama i za njih smo do sada imali samo znanje, dobru volju i nespecijalizirane brodice. Sada će se podignuti kvaliteta skrbi i bit će manje improviziranja. Zadar, Mali Lošinj, Rab, Šibenik, Supetar i Dubrovnik dobit će brodove kojima ćemo spasiti mnogo više života – naglasila je Grba Bujević.

Zadarski župan Božidar Longin podsjetio je da Zadarska županija ima 116 otoka, otočića i hridi, što je više nego što zajedno imaju Italija, Francuska, Španjolska, Engleska i Njemačka.

– Na njima se ljeti stanovništvo poveća i deset puta. Zdravstveni sustav je tada preopterećen – naglasio je župan, dok je zadarski gradonačelnik Branko Dukić kazao da Grad Zadar u svom sastavu ima sedam naseljenih otoka s ukupno 12 naselja, među kojima su neki od Zadra udaljeni tridesetak nautičkih milja.

– Na njima živi stanovništvo većinom starije životne dobi koje, s obzirom na jednu do tri redovne brodske linije izvan ljetne sezone, ovisi o interventnom prijevozu na kopno u slučaju težih oboljenja ili nesreća – istaknuo je Dukić.

Svečanosti potpisivanja ugovora prisustvovao je i ravnatelj središnje Agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije Tomislav Petric.

24. travanj 2024 13:16