StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetJEDNOM U 800 GODINA |

VELIKA KONJUKCIJA: "Zagrljaj" Saturna i Jupitera, Betlehemsku zvijezdu moglo se vidjeti i iznad Dubrovnika

Piše dv
21. prosinca 2020. - 18:54
Na nebu 21. prosinca 2020. godine na zimski suncostaj, dogodio se bliski susret planetarnih razmjera koji se nije dogodio od davne 1623. godine. Naime u ponedjeljak je došlo do vrlo bliske konjunkcije Jupitera i Saturna te su nam se Jupiter i Saturn večeras na nebu prividno našli skoro u istoj točki odvojeni jedan od drugoga svega 0,1°.
 
Pojam konjunkcija dolazi od latinske riječi coniunctio = sveza, a označava raspored dvaju nebeskih tijela kada se, gledano sa Zemlje, približe jedno drugomu na najmanji razmak u ovom slučaju o kojem se govori radi se o Jupiteru i Saturnu.
 
Jupiter i Saturn u stvarnosti uopće nisu bili blizu već milijunima kilometara udaljeni jedan od drugoga, ali iz naše perspektive, gledajući sa Zemlje, oni su se poravnali i prividno jako približili jedan drugome na nebu.
 
Ovakvo tijesno približavanje Jupitera i Saturna je vrlo rijetko i slobodno se može reći da ga neke generacije neće nikada doživjeti. Zadnja ovako bliska konjunkcija se dogodila davne 1623. godine i tada tu pojavu nitko nije mogao vidjeti jer su Jupiter i Saturn bili preblizu smjeru Sunca. Zadnja ovakva tijesna konjunkcija koja je bila lako vidljiva dogodila se 4. ožujka 1226. godine.
19. travanj 2024 17:34