StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetKaos na bojištu

Užas mobiliziranih ruskih vojnika: ‘Poslali su nas u borbu bez obuke i uniformi. A kad smo se okrenuli usred pucnjave, nismo mogli vjerovati što vidimo!‘

Piše damjan raknić/JL
24. studenog 2022. - 21:29

Grupa mobiliziranih Rusa iz mjesta Serpuhov kod Moskve požalila se da je u borbu kod sela Makivke u Luganskoj oblasti, a koje je ukrajinska vojska nedavno zauzela, poslana bez obuke i uniformi.

Štoviše, dodali su da su njihove vlastite snage pucale na njih tijekom povlačenja, piše ruski neovisni medij The Insider.

Prema videosnimci koju su snimili i objavili na komunikacijskoj platformi Telegram, mobilizirani Rusi iz Serpuhova pretrpjeli su teške gubitke, prenosi Jutarnji list.

Preživjeli vojnici trenutno se nalaze u vojnom kampu u Baranjkivki u Luganskoj oblasti. Prebačeni su u neku oronulu kuću i "ne znaju što trebaju raditi". Objekt nema struje i prozora, a vojnici nisu dobili ni hranu.

image
Olga Maltseva/Afp

Iz snimke se doznalo da se jedan od nezadovoljnih vojnika zove Vladimir Andrejevič Gurin. Rekao je da nije ostalo mnogo članova grupe novaka te da su "izubijani". Kako je rekao Gurin, zapovjednici jedinice kojoj su priključeni nisu ih dobro prihvatili te se sada pokušavaju transformirati u samostalnu jedinicu.

Gurin je u govoru spomenuo i borca koji se predstavio kao "Točka" te grupu podijelio u dvije jedinice. Prva jedinica, koja je brojala 60 vojnika, otišla se boriti u Makivku. Neki se nisu vratili s tog zadatka. Vojnici su rekli da im je poručeno da sa sobom "ne nose ništa" te da su dobili "loše uniforme". Uz to, rekli su i da im nije rečeno gdje točno idu.

Nakon što je Vladimir Putin u drugoj polovici rujna naredio djelomičnu mobilizaciju rezervista, video klipovi u kojima se oni žale na izostanak uniformi i plaća šire se društvenim mrežama. Vojnici su također govorili da ne žele u rat s hrđavim oružjem iz 1970-ih godina te bez adekvatne obuke.

27. siječanj 2023 19:54