StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetNA NAŠU ŽALOST |

UVODE SE NOVE MJERE: Maske obvezne svugdje, ograničava se broj osoba na okupljanjima na otvorenom

Piše jutarnji list
9. listopada 2020. - 20:35
Drastično pogoršanje epidemiološke situacije najvidljivije je u Gradu Zagrebu. U samo 24 sata broj novozaraženih porastao je za 161, a, kako doznajemo, sutra bi mogao biti oko 200, piše Jutarnji list.

U tom periodu Hrvatska je zabilježila 457 novih dijagnoza, a dan prije postignut je rekordni broj od 542. Danas je bilo i 10,3 posto pozitivnih od svih testiranih: prema Europskom centru za prevenciju i suzbijanje zaraznih bolesti (ECDC), sve iznad tri posto smatra se lošom situacijom.

S obzirom na naglo pogoršanje, tijekom vikenda peglaju se nove mjere, koje na nacionalnoj razini znače uvođenje obveznih maski u zatvorenom, ali ne, primjerice, u teretanama, te ograničavanje broja osoba na okupljanjima.

Maske bi, prema najavama, trebale biti obavezne i na otvorenom gdje se okuplja više ljudi, a nije moguće osigurati fizički razmak. Grad Zagreb, koji jedini do sada nije imao propisane mjere, također priprema mjere koje će predložiti Nacionalnom stožeru.

Metropola, predložit će, doznajemo, najrestriktivnije mjere. Tako će prema Nacionalnom stožeru ići zahtjev da maske budu obavezne u svim zatvorenim i otvorenim prostorima, pa čak i u teretanama. Također, traži se da svi ugostiteljski objekti, a ne samo noćni klubovi, rade najkasnije do 24 sata.

Što se tiče smanjenja broja ljudi na događajima, zagrebački epidemiolozi se još usuglašavaju oko maksimalnog broja. Ovih dana se radi i detaljan plan za blagdan Svih svetih, vezano za prijevoz i održavanja misnih slavlja. Srah predstavlja i novo manje žarište, služba u jednoj zagrebačka crkva u kojoj se zarazilo osam osoba, piše Jutarnji list.
19. travanj 2024 04:14