StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetSPEKTAKULARNO |

UVIJEK MLADA, SILNA I MOĆNA, NA BRANIKU SVOG HAJDUKA: Nebo se otvorilo, obasjalo kalete Splita kako bi kazalo: ‘Torcida, sretan ti 70. rođendan‘

Piše sportske.jutarnji.hr
28. listopada 2020. - 07:35
Torcida, sretan ti rođendan! Najlakše je ovako u glavu, bez puno patetike. Okruglih 70., a opet uvijek tako mlada, napredna i   progresivna, uvijek prva s idejama, prva na crti obrane Hajduka i nogometa. Trebalo je sve to proći, sedam desetljeća vjernosti i ljubavi, opstati kontra svih, kontra sili i mraku koji je dolazio u različitim oblicima i uvijek bi tu, na ovoj splitskoj stini, polomio zube, pišu sportske.jutarnji.hr.

Je li čudno da je onda točno u ponoć zasjao grad Split, užgao se, pokazao još jednom svoju snagu, silinu, dišpet, sve ono što s tribina, njegova djeca pod kišobranom Torcide, proklamiraju. Užgao se Split, gorilo sve, digli su se svi kvartovi, temelji Torcide, razbudili staro i mlado. 

Obasjalo je tisne varoške kalete, ali i one stambene divove na istočnoj strani grada, zajedno kao jedno od Pujanki, Kocunara, Kmana, Brda, Mertojaka, Ruže, Siromašne, Plakaluše, preko Blatina i Grada, Pjace i Rive, Matejuške do Skalica i Spinuta …. Obasjalo je sve podno Marjana.

Ma tko je mogao i dočekati ponoć, svaka se ekipa okupila u kvartu, zagrijavala i prije ponoći, feštalo se, pjevalo, palile se baklje. A onda je sve dostiglo svoj vrhunac. 

Osjećalo se danima u zraku da će ova proslava biti nešto drugačija. Onaj tko se sjeća 2011. godine i proslave stogodišnjice Hajduka mogao je očekivati nešto slično, jer Hajduk i Torcida su zapravo – „jedna duša u dva tila“. Doslovno su stvoreni u ovom slučaju jedno za drugo, Torcida za Hajduka. Jedno bez drugog ne mogu. A zajedno su - jači.

Torcida, prema tvrdnjama poklonika Hajduka najstarija navijačka skupina u Europi, u srijedu 28. listopada slavi sedamdeseti rođendan pa se u Splitu već dan ranije pripremalo veličanstveno slavlje "kakvo se nije još dogodilo".
Danima su se uređivali murali, natpisi, amblemi, pa i cijele ulice s timbrom Torcide, a vrhunac će se dogoditi u ponoć kada če se diljem Dalmacije upaliti na tisuće baklji.

Torcida je zaista moćna sila Hajduka, koja je "bijele" od one prve utakmice kad je rođena, a to je derbi Hajduk - Crvena zvezda 2-1 pa je osvojena prva poslijeratna titula prvaka Jugoslavije, gurala i strastveno podržavala ne samo u Splitu nego na stadionima širom bivše države i Europe.

Poznato je da su Torcidu osnovali dalmatinski studenti u Zagrebu, konkretno glavni ideolog bio je Korčulanin Vjenceslav Žuvela. Nešto više od tisuću studenata stiglo je vlakovima iz Zagreba bodriti Hajduk, i svojim dolaskom dodatno su "raspalili" raspoloženje na splitskim ulicama i trgovima.

"Bijeli" su u dramatičnim okolnostima dobili tu utakmicu, preokrenuli su rezultat od 0-1 (strijelac Rajko Mitić) u pobjedu od 2-1 (strijelci Bernard Vukas i Božo Broketa). Od tada se pletu razne priče i prepričavanja, dodavanja, pa i neka izmišljanja o tome kako se sve događalo, ali ostaje činjenica da je na toj utakmici osnovana Torcida, pišu sportske.jutarnji.hr.

16. travanj 2024 21:25