StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetOVISNI O TURIZMU

Upitna sezona na Mediteranu: Portugal i Španjolska u crvenom, što će biti s RH? ‘Konkurenti‘ imaju nisku smrtnost

Piše slobodna dalmacija
7. srpnja 2021. - 07:36

Nije trebalo proći puno vremena da dobro raspoloženje na Mediteranu, s rastom novoprijavljenih covid-slučajeva, počne prelaziti u strah i zabrinutost, piše Jutarnji, a prenosi Slobodna Dalmacija.

Europski mediji izvještavaju o napetoj situaciji u Španjolskoj, o turizmu ovisnoj destinaciji u kojoj je broj slučajeva posljednja dva tjedna počeo rasti, a pojedini dijelovi zemlje, koji su se tek počeli radovati turistima, najednom su ispali iz igre. Incidencija novooboljelih na 100.000 stanovnika tijekom posljednjih 14 dana u Španjolskoj je sada 107,48, dakle dvostruko više od 50, broja koji je Europski centar za kontrolu i prevenciju bolesti (ECDC) postavio kao gornju granicu da bi pojedino područje bilo "zeleno".

Kako pojedine oblasti sve više razmišljaju o pooštravanju mjera, spekulira se je li turistička sezona u ovoj državi završila i debelo prije nego što je stigla početi.

Ovisni o turizmu

Sedmodnevna incidencija u Kataloniji sada je već na 180 posto rasta u odnosu na prošli tjedan, Asturija je na plus 203 posto, Navarra bilježi rast od 326 posto.

Jednakim tempom zabrinutost već neko vrijeme raste i u Portugalu, čiji je glavni grad Lisabon nove mjere uveo još krajem lipnja, kada su počeli bilježiti porast novih slučajeva.

Za portugalsku metropolu ovisnu o turizmu, to je katastrofa, jednako kao i za pokrajinu Algarve, čija je sedmodnevna incidencija sada na 80 posto rasta.

Posebno je teško u Albufeiri, poznatoj po golf-turizmu i divnim plažama, a u kojoj se, kao i u Lisabonu, restorani i kafići vikendom zatvaraju u 15 sati, a vikendom se za izlazak ili ulazak u regiju mora obavezno priložiti negativni test ili potvrda o cijepljenju.

Naoblačili su se i planovi za dobru sezonu na Cipru: zemlja u globalu bilježi 14-dnevnu incidenciju od 179,62, a većina novih slučajeva odnosi se na delta varijantu, zbog čega se lokalne vlasti pribojavaju da će ih novi, četvrti val pandemije pogoditi taman u srcu sezone, kao i da će rastu broja slučajeva pripomoći niski udio cijepljenih osoba u dobi od 40 godina, koje trenutno čine 70 posto svih novopozitivnih slučajeva.

Niska smrtnost

Malo će Mediteranu u smislu turizma pomoći činjenica da nabrojane zemlje imaju nisku stopu smrtnosti - na ECDC-ovoj karti Europe Španjolska je većinski narančasta s dijelovima koji se već dobrano crvene, narančast je i Portugal, ali se Cipar zato crveni, što znači da se turistički ulasci u ove dijelove Europe ne preporučuju te da će putnici biti podvrgnuti prilično oštrim mjerama u trenutku napuštanja ovih destinacija.

Hrvatska je na ECDC-ovoj karti i dalje zelena iako se Zadarska županija uspjela probiti među 100 regija s najvećom sedmodnevnom incidencijom, pa turistički stručnjaci upozoravaju kako bi se situacija na Mediteranu vrlo lako mogla okrenuti i u hrvatskom slučaju.

- Istina je da su sve tri europske destinacije s velikim rastom, dakle i Portugal, i Španjolska, i Cipar, ovisne o britanskom emitivnom tržištu, no nikako ne treba likovati nad pogoršanjem situacije u nama konkurentskom okruženju jer bi se slično moglo dogoditi i Hrvatskoj, samo je upitno u kojem dijelu godine - rekao je za Jutarnji list ravnatelj Instituta za turizam Damir Krešić i dodao da trebamo pokušati utjecati na sve one faktore koji nam mogu omogućiti što dulju sezonu.

- A to su cijepljenje, ali i odustajanje od bilo kakvih masovnih okupljanja kakva su unazadila brojke na području Zadra, a još nam ostaje vidjeti što će biti sa Zagrebom, u kojem je posljednjih tjedana bilo masovnih okupljanja zbog nogometa - rekao je Krešić.

Nema sigurnosti

Predsjednik Udruženja putničkih agencija pri HGK Boris Žgomba napomenuo je da u Hrvatskoj, nažalost, još nije zavladala svijest o tome da je situacija krajnje ozbiljna te da Hrvatska ne može biti mirna gledajući što se događa na Mediteranu.

- Mi nismo otok, isti uzroci koji se pojavljuju u nama konkurentnim zemljama mogu se dogoditi i kod nas, iako zasad turistička sezona ide dobro, prije svega zato što je sektor odradio odličnu pripremu.

Buking je jako dobar, trenutno u zemlji imamo više od 500.000 gostiju, no bitno je i dalje nastaviti s cijepljenjem te ne raditi epidemiološke ekscese - rekao je Žgomba te dodao kako bi nas bilo kakva odstupanja od takvog stava mogla dovesti i do ranijeg prekida sezone nego što je to bilo lani.

U Albaniju turisti mogu dolaziti bez ograničenja

Prema podacima UNWTO-a, u svijetu trenutno samo tri destinacije turiste primaju bez ikakvih ograničenja, od čega jedna i nama u blizini.

Riječ je o Dominikanskoj republici, Kostarici te Albaniji dok 29 destinacija diljem svijeta svoje granice drži potpuno zatvorenima za bilo kakve turističke posjete.

Djelomično zatvoreno je malo više od trećine svih svjetskih destinacija, a 36 posto destinacija za propuštanje preko granica traži negativan rezultat testa na covid po dolasku, a u nekim slučajevima i u kombinaciji s karantenom.

U UNWTO-u također upozoravaju na korelaciju između većeg udjela cijepljenosti i ublažavanja mjera ograničenja pa su tako odredišta s većim udjelom cijepljene populacije "u boljem položaju za povratak turizma", stoji u njihovom izvješću, donosi Slobodna Dalmacija.

18. travanj 2024 18:16