StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetNestabilno vrijeme

Upaljen meteoalarm, dio Hrvatske u crvenom: Stiže nova velika promjena, bit će snijega, a na Jadranu bura

Piše dv
17. siječnja 2023. - 06:55

Nakon jučerašnjeg kišnog dana, u Hrvatskoj se danas očekuje promjenljivo oblačno s povremenom oborinom, vjerojatnijom u drugom dijelu dana. Padat će kiša, na Jadranu i uz njega obilna i praćena grmljavinom, a u Gorskom kotaru i mjestimice u Lici i snijeg, stoji u prognozi DHMZ-a koju prenosi Jutarnji list.

Navečer je i u nizinama na zapadu zemlje moguća susnježica. Puhat će južni i jugozapadni vjetar, u unutrašnjosti slab do umjeren, a na Jadranu i uz njega jak, lokalno i olujan. Upravo je zbog jakog juga za južni dio hrvatske obale ‘upaljen‘ crveni meteoalarm, dok je srednji Jadran u narančastome.

Popodne će prolazno biti i jugoistočnjaka na istoku zemlje, juga duž obale. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 6 i 11, u Gorskom kotaru od 1 do 5, a na Jadranu i u unutrašnjosti Dalmacije od 11 do 16 °C.

- Nakon ponedjeljka s često kišom, u unutrašnjosti ponegdje i snijegom, uglavnom u gorju i na sjeverozapadu - do srijede prevladavajući jugozapadnjak i temperatura zraka u porastu pa će snijega biti samo u najvišem gorju. No, i dalje povremeno kiša, vjerojatno najčešća u utorak, kada će lokalno biti i obilnija, praćena i grmljavinom, osobito u Dalmaciji, gdje su izraženiji pljuskovi mogući još i u srijedu.

Od četvrtka dotok hladnijeg zraka i sjeverni vjetar, pa na snijeg valja računati i u mnogim nizinama, a na Jadranu od petka često jaka bura, na udare i olujna, te većinom suho i barem djelomice sunčano- sažeta je tjedna vremenska prognoza koju je za kratku HRT pripremila Kristina Klemenčić Novinc, dipl. ing. iz DHMZ.

image
Damir Skomrlj/Cropix
image

Autocesta A6, Rijeka-Zagreb ovoga ponedjeljka

Damir Skomrlj/Cropix

- U Slavoniji, Baranji i Srijemu će se nakon oblačne i razmjerno kišovite noći, u utorak ujutro djelomice razvedriti, no popodne novo naoblačenje i kiša uz najvišu temperaturu između 9 i 12 °C. Umjeren južni i jugozapadni vjetar sredinom dana će oslabjeti, a predvečer će zapuhati istočnjak i jugoistočnjak.

Jugoistočnog vjetra bit će i ponegdje u središnjoj Hrvatskoj. Jutro djelomice sunčano, a sredinom dana naoblačenje, zatim i kiša. Najniža temperatura od 0 do 4 °C, najviša između 7 i 9 °C.

Na zapadu zemlje prevladavat će oblačno i kišovito vrijeme. U gorju će padati i snijeg, osobito u Gorskom kotaru. Duž obale i na otocima sjevernog Jadranu puhat će umjeren do jak jugozapadni vjetar i jugo. Najviša temperatura zraka od 4 u gorju do 13 °C na otocima, prenosi  Jutarnji list.

U Dalmaciji toplije, prijepodne s jugom, a prema večeri jačanje jugozapadnjaka, koji će prema jugu biti i olujan. Uz mnoštvo oblaka povremeno će padati kiša, lokalno obilnija i praćena grmljavinom.

Izraženiji pljuskovi još su vjerojatniji na pretežno oblačnom jugu Hrvatske, gdje će puhati jak južni i jugozapadni vjetar i navečer će još pojačati. More stoga jače valovito. Temperatura zraka duž obale bez većeg dnevnog hoda - između 11 i 15 °C, u zaobalju ujutro niža.

image

Snijeg je pao i u Delnicama, u Gorskom kotaru

Damir Skomrlj/Cropix
image

Problemi u prometu kroz Gorski kotar

Damir Skomrlj/Cropix

- Oborina će u kopnenom području biti i idućih dana, većinom kiše. Snijeg u početku samo u gorju, a od četvrtka, uz osjetan pad temperature, i u nizinama sjevernih krajeva. Umjeren jugozapadnjak, u gorju i jak, u četvrtak će okrenuti na sjeverni i sjeveroistočni vjetar.

Na Jadranu vjetrovitije - umjeren i jak jugozapadnjak u četvrtak će malo oslabjeti te na sjeveru okrenuti na buru koja će u petak mjestimice biti i jaka s olujnim udarima te se proširiti duž Jadrana.

Kiše će još dosta često biti u srijedu, gdjegod i uz grmljavinu, a u četvrtak je na sjevernom Jadranu moguć i snijeg, uglavnom u Istri. Temperatura zraka u padu - prognozirala je za HRT Kristina Klemenčić Novinc, dipl. ing. iz DHMZ.

image
Davor Pongracic/Cropix
23. travanj 2024 17:05