StoryEditorOCM
Hrvatska i svijet‘Samo se guraju‘

Ukrajinski vojnici koji se bore u Donbasu otkrili zašto su optimistični: Ruska vojska na bojištu koristi zastarjelu taktiku iz Prvog svjetskog rata. A mi se borimo mozgovima

Piše dv
30. prosinca 2022. - 18:31

U Donbasu se već dugo vode teške borbe ukrajinskih i ruskih snaga. U njima do izražaja dolazi ne samo obrambena priroda ukrajinske vojske i agresorske namjere ruske, nego se razlikuju i vojne koncepcije, prenosi Slobodna Dalmacija.

Tako su padobranci ukrajinske zračno-desantne brigade za Radio Slobodna Evropa izjavili da Rusi "mobilizirane vojnike bacaju u sigurnu smrt, kao meso. Ako se probiju, ulaze iskusniji borci", kazao je neimenovani padobranac.

Žestina borbi u Kreminni može se usporediti samo s intenzitetom borbi 80 kilometara južnije, u gradu Bahmutu.

Ali prema intervjuima s ukrajinskim vojnicima i izvještajima objavljenim na računima ruskih vojnih blogera na Telegramu i drugdje, krvoproliće nije ništa manje besmisleno i nemilosrdno. Nejasno je koliko će trajati, međutim: jedan ukrajinski dužnosnik tvrdi da je Kreminna na rubu ponovnog zauzimanja od ukrajinskih snaga, piše Radio Slobodna Evropa.

image

Ukrajina ne tretira svoje vojnike kao topovsko meso

AFP

Smještena u regiji Luhansk, odmah preko administrativne granice s regijom Donjeck, Kreminna se nalazi na glavnoj autocesti sjever-jug oko 25 kilometara sjeverozapadno od Sjevjerodonecka. Taj grad su zauzele ruske snage krajem lipnja nakon brutalne opsade i intenzivne urbane borbe ulicu po ulicu.

U rujnu su ukrajinske snage izvele iznenadnu protuofenzivu u regiji Harkova na sjeverozapadu, prisilivši ruske trupe na široko povlačenje. Ukrajinske snage također su ponovno zauzele grad Lyman, u regiji Donjeck, i počele guranje na istok do Kreminne i sjevernije do grada Svatove.

Nakon Kreminne, povratak drugih gradova

Kako izvještva RSE, od tada je napredak Ukrajine u ovom dijelu bojišta zastao, posebno jer je Rusija počela usmjeravati svoje slabo obučene, novomobilizirane trupe da ojača svoju obranu.

"Rusi shvaćaju da će im cijela linija obrane pasti ako izgube Kreminnu", objavio je na Telegramu Serhiy Hayday, šef regionalne vojne uprave Luhansk.

U objavi dva dana kasnije, sugerirao je da bi ukrajinske snage, ako vrate Kreminnu, također mogle brzo povratiti nekoliko drugih gradova ili mjesta u regiji Luhansk, koji su "uništeni do te mjere da ne mogu biti obranjeni".

image

Dnevni boravak u podrumu

Sameer Al-doumy/ AFP

Ukrajinski vojnici s kojima je razgovarao 24. prosinca nedaleko od prve crte bojišnice u Kreminni rekli su da su optimistični zbog sposobnosti Ukrajine da održi svoje linije i opisali stalne napade ruskih jedinica.

"Mi se borimo s našim mozgovima. Oni se bore s brojevima. Jer su njihovi resursi - ne otkrivamo nikakvu tajnu - mnogo veći od naših", rekao je jedan vojnik u intervjuu Current Timeu, prenosi RSE.

Rusi prodiru bez topničke potpore

Fotografije i videozapisi koje su objavili vojni blogeri, pa čak i sami vojnici, ukazuju na zastarjelu taktiku na bojnom polju koja podsjeća na rovovsko ratovanje iz Prvog svjetskog rata, u kojem valovi pješaštva napreduju otvorenim poljima i pokušavaju jurišati na neprijatelja u rovovima, da bi bili pokošeni pucnjavom.

"Samo se guraju i probijaju. I mnogi od njih umiru. Jer nemaju, ništa slično nikakvoj taktici", rekao je drugi vojnik. "Jednostavno idu kao meso. Bilo je nekih slučajeva kada je pješaštvo reklo da je ušlo bez naoružanih vozila ili bez mitraljeza."

image

Ljudi, pas i zastava

Sameer Al-doumy/ AFP

"Imaju puno topništva", rekao je treći vojnik, dodajući da su novije granate koje su SAD i NATO saveznici isporučili Ukrajini učinkovitije. "Naše topništvo pogađa s preciznošću od 5 do 10 metara. Ali kod ovih novih koje smo dobili, to je 4 do 5 metara."

"Neprijateljske logističke rute prolaze kroz sela oko Kreminne. A logistika je prioritet. Borac koji nema odgovarajuću potporu ne može se boriti. Tamo je željezničko čvorište. Njegovo zauzimanje uvelike će poremetiti njihovu logistiku. Onda će se, mislim, povući iz Bahmuta", svjedoči četvrti vojnik, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Ratna povijest uči da moderno obučena vojska može pobijediti daleko brojniju i teže opremljenu vojsku. Posebno u slučaju kada ima snažnu motivaciju, pa i suvremenu tehniku, kakve ima ukrajinska vojska: Stoga bi ishod rata mogao ići njima u korist.

image

Podrumski stan u Bahmutu

Sameer Al-doumy/ AFP
18. travanj 2024 10:25