StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetobruč oko limana

Ukrajina objavila video kako preuzima kontrolu na ključnoj rijeci Oskil na prvoj liniji: ‘Rusija više nema rezervi za obranu u opkoljenom gradu! Oslobađanje nije daleko‘

Piše PSD.
19. rujna 2022. - 11:29

Među najgorim danima u ukrajinskom ratu bio je 27. svibnja. Toga dana je Liman, posljednji slobodni grad sjeverno od rijeke Severski Donjec, koji se nalazi u regiji Donbas u istočnoj Ukrajini, pao u ruke ruskih snaga. Zauzimanje Limana pomoglo je Putinovoj vojsci da učvrsti svoj položaj u Donbasu i osigura opskrbne linije diljem ove regije. Pad Limana pokrenuo je domino. Iza njega pao je Severodonjeck, a njegovim padom otvorio se put ruskom osvajanju Lisičanska, grada blizanca Severodonjecku na suprotnoj strani rijeke.

Gotovo četiri mjeseca kasnije, domine padaju u suprotnom smjeru. Ukrajinska protuofenziva koja je započela istočno od Harkiva, grada koji se nalazi 160 kilometara od Limana, oslobodila je tisuću četvornih milja sjeveroistočne Ukrajine.

Bježeći od ukrajinske vojske ruske snage u harkivskoj oblasti - uključujući rusku elitnu 1. gardijsku tenkovsku vojsku - pobjegle su na istok preko rijeke Oskil, ostavljajući iza sebe stotine vozila i tisuće žrtava. Žestoka ofenziva Ukrajince je dovela preko Oskila s južne strane Limana, a sada se nekoliko kombiniranih ukrajinskih brigada s padobrancima i teritorijalnom obranom - također približava Limanu iz drugog smjera.

Ukrajinske snage tvrde kako su danas vratile kontrolu nad istočnom obalom rijeke Oskil, koja se smatra bojnom linijom s ruskim trupama u sjeveroistočnoj Ukrajini.

Guverner regije Luhansk, Serhij Haidai, objavio je video na kojem se vidi kako tenk prelazi preko pontonskog mosta te je rekao da Ukrajina sada kontrolira lijevu obalu rijeke Oskil. "Regija Luhansk je odmah krajem. Oslobađanje nije daleko", ustvrdio je.

Ruska vojska je gotovo u potpunosti potisnuta iz regije Harkov, a regionalni čelnik rekao je da će sljedeća meta biti susjedni Lugansk.

Institut za proučavanje rata u Washingtonu, objasnio je o čemu se tu radi: "Daljnji ukrajinski napredak na istok uz sjevernu obalu rijeke Severski Donjec mogao bi ruske položaje oko Limana učiniti neodrživim i otvoriti pristupe Lisičansku i Severodonjecku"

„Rusi bi, drugim riječima, uskoro mogli izgubiti velik dio teritorija na kojem su proveli ovo ljeto i gdje su izgubili velik dio svoje borbene moći" ocjenjuje analitičar Forbesa.

Raspored snaga u i oko Limana u trenutnoj konstelaciji snaga ide u prilog Ukrajincima koji napadaju. Prošlog tjedna, vojni su stručnjaci procijenili da to područje čuvaju samo četiri ruska bataljuna i to uglavnom motorizirano pješaštvo.

"Čini se da se ruske snage u Limanu i dalje velikim dijelom sastoje od rezervista i ostataka jedinica teško oštećenih u protuofenzivi u Harkovskoj oblasti" - ocijenio je Institut za proučavanje rata te dodao kako se ne vidi da Rusi usmjeravaju pojačanja s drugih mjesta u to područje. Poznato je kako je elitna ruska 1. gardijska tenkovska armija izgubila najmanje polovicu od svojih oko 200 tenkova T-80 dok se povlačila preko Oskila. Prva gardijska tenkovska armija pretrpjela je velike gubitke u prvoj fazi ruske agresije - procjene o ukupnom broju poginulih ruskih vojnika variraju od 20 do 40.000 - te nije bila u potpunosti popunjena prije nego što su ukrajinske snage krenule u iznenadni kontranapad na prostoru Harkiva.

„Za Moskvu je posebno neugodno i što je rezervni 3. armijski korpus - koji se Kremlj mučio formirati ovog ljeta - uletio u Harkiv u očajničkom pokušaju usporavanja ukrajinskog napada, odmah izgubio nekoliko okršaja i zatim se pridružio širem ruskom povlačenju, navodi Forbes.

Drugim riječima, prema ocjeni analitičara, nema rezervi za pojačanje Limanskog garnizona jer je Kremlj već potrošio većinu svojih pričuva u neuspješnom pokušaju da zaustavi početni ukrajinski protunapad.

„Ruski garnizon u Limanu je brojčano nadjačan, sve više izoliran i sam. Sigurno je da ruske trupe koje okupiraju Lisičansk i Severodonjeck pomno promatraju kako se odvija bitka kod Limana. Oni su, uostalom, sljedeći -  zaključuje Forbes.

23. travanj 2024 23:43