StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetSrljaju u poraze

Ugledni američki general objasnio zašto Putin ne može dobiti rat s Ukrajinom. Evo koji je glavni problem ruske armije

Piše Anita Belak-Krile/sd
22. veljače 2023. - 17:35

Umirovljeni američki general Mark Philip Hertling, prilično je uvažen  komentator rata u Ukrajini. Služio je 37 godina u američkoj vojsci, a umirovio se 2013., kao zapovjednik američke vojske u Europi i Sedmoj armiji. Tijekom svoje dugogodišnje vojne karijere proveo je više godina u izravnim borbama i obučavao elitne jedinice. Bio je zapovjednik 1. oklopne divizije u Iraku, a njegova jedinica često je spominjana zbog svojih vojnih uspjeha. Služio je i zapovijedao na svim razinama kopnene vojske i vodio borbenu obuku u SAD-u te zajedničkom multinacionalnom Centru za obuku u Europi. Energičan je i strastven govornik, s vrlo poučnim i razumljivim vojnim izlaganjima, donosi Slobodna Dalmacija.

U analizi koju je napisao za The Washington Post potanko je objasnio zašto apsolutno vjeruje u ukrajinsku vojsku i njihovu pobjedu.

„U vremenu dok sam bio zapovjednik snaga američke vojske u Europi, upoznao sam ukrajinske vođe i vojnike tijekom raznih misija obuke i vidio kako ta njihova kultura prilagodljivosti raste i razvija se. Također sam imao priliku pozorno promatrati Rusiju kako u nekoliko navrata "demonstrira" (ali ne i pravilno trenira ili vježba) svoje vojne kapacitete i često sam primjećivao duboku i sveprisutnu korupciju koja je zahvatila i ugrožava njezine oružane snage, naveo je Hertling.

Kada jedinice treniraju u NTC-u nekoliko tjedana ratuju protiv jakih protivničkih snaga. Svakih 24-48 sati dolazi do stanke u operacijama, i onda se analizira njihovo djelovanje i pokazuju dobre i loše stvari koje jedinica izvršava. Dobre jedinice dodatno glancaju ono što dobro čine, popravljaju svoje loše stvari i bitka se nastavlja. Nakon tri tjedna te jedinice i njihovi vođe su prokleto dobri. S druge strane ne tako dobre jedinice ne prihvaćaju kritike i ne popravljaju greške, stalno dopuštaju da se mali problemi pretvore u velike i ne razmišljaju o vlastitim neuspjesima i lošem liderstvu.

Umirovljeni časnik podsjeća kako je i prije nego što je uopće saznao detalje Putinove strategije ili operativne ciljeve njegove vojske, znao da invazija neće dobro završiti za ruskog vođu. "Ukrajina će se boriti iznad svojih mogućnosti. I Rusija će se osramotiti", rekao je kolegi prve noći rata.

image
Mustafa Ciftci/Anadolu Agency Via Afp

Ističe kako je rat prošao kroz pet faza i kroz svaku su ukrajinske snage značajno nadmašile ruske, uvelike zbog vojne kulture prilagodljivosti. „Ruske snage i dalje su sputane nedostatkom te iste kulture, kao i nedostatkom vodstva i inicijative, ocjenjuje. Podsjeća također kako Putin nikada nije službeno objavio svoje strateške ciljeve. „Pokušao sam shvatiti što bi njegovi generali mogli učiniti. Činilo se da želi promjenu režima u Kijevu, uništenje ukrajinske vojske, pokoravanje ukrajinskog stanovništva, kontrolu nad lukama na Crnom i Azovskom moru (a možda i nad Moldavijom). Bilo je očito da Rusija nema dovoljno vojnika niti učinkovitost kombinirane uporabe naoružanja da postigne Putinove ambiciozne ratne ciljeve, dodaje.  

Još gore, Putinova vojska zanemarila je jedno od najvažnijih načela rata - jedinstvo zapovijedanja. Generali su planirali napad iz devet različitih smjerova napredovanja, ali nikada nisu uspjeli koordinirati velike pomorske i zračne snage u masovni napad.

Rat je počeo 24. veljače, a trebalo je šest tjedana da prva faza Putinove ofenzive propadne. Već 2. travnja bio je prisiljen pokušati drugačijim pristupom. Premjestio je ruske snage na istok, dok je na čelo postavio nove generale. Ali nije dovoljno učinio da sanira štetu koju je vojsci nanio tako katastrofalan početak. Procjene se razlikuju, ali čini se da je tada do 40 posto ruskih borbenih jedinica na prvim linijama uništeno, da su desetkovane linije opskrbe te da je izostalo učinkovito vođenje. Putin je premjestio većinu svoje vojske na istok, a zatim je naredio da se vojska obnovi u nekoliko tjedana. „Svaki general upoznat s fizičkim i psihološkim zahtjevima povezanim s reorganizacijom ovako ozbiljno degradirane sile rekao bi vam da ovo neće uspjeti, naglašava Hertling.

image
Arne Dedert/Afp

Potom je 18. travnja Putin pokrenuo novu ofenzivu na istoku, što je označilo početak druge faze rata. Nove strelice i krugovi iscrtani su na ruskim kartama, ali ruski generali i trupe na terenu i dalje su bili slabiji. Nije bilo kvalitetne prilagodbe niti pokušaja da se iz ranijih neuspjeha izvuku i nauče teške lekcije. Pokrpane jedinice niskog morala bačene su u borbu s malo planiranja, lošim izviđanjem i neučinkovitim vodstvom na bojnom polju. Ukrajina, s druge strane, nije bila samozadovoljna. Ukrajinski su generali brzo učili, a ukrajinski vojnici bili su inovativni i prilagodljivi. Ruske snage nastavile su trpjeti ogromne gubitke.

Lekciju nisu naučili ni u trećoj i četvrtoj fazi

Treća faza započela je u srpnju i trajala je do rujna. Ukrajinska vojska prisilila je neprijatelja na povlačenje velikih razmjera na sjeveroistoku u Sumskoj i Harkivskoj oblasti, koristeći ograničene protunapade usmjerene na prave lokacije, potpomognute operativnom obmanom velikih razmjera na jugu. Ukrajinske snage za specijalne operacije također su značajno pridonijele ovoj fazi, koristeći tajnost i disciplinirano operativno vođenje kako bi osigurale da se Rusija osramoti iza vlastitih linija. Veći dio ljeta Rusi su imali gubitke koji su daleko premašivali one pretrpljene tijekom katastrofalne prve i druge faze rata.

Četvrta faza rata započela je krajem rujna, kada je Putin najavio da će nekoliko djelomično okupiranih južnih regija Ukrajine biti anektirano. To je bilo popraćeno Putinovom naredbom da se mobilizira dodatnih 300.000 Rusa. Referendumi na okupiranim područjima, koji su se pripremali mjesecima, suočeni su s učinkovitom pobunom ukrajinskog stanovništva i teritorijalnih snaga te su više puta odgađani. A mobilizacija, iako uspješna u dovođenju ograničenog broja "svježih" ali nevoljnih vojnika na crtu bojišnice, još uvijek je trpjela iste nedostatke koji su karakterizirali ruske ratne napore od samog početka.

image
Yevhen Titov/Anadolu Agency Via Afp

„Mobilizacije su bile užurbane i improvizirane, novaci su bili slabo obučeni i opremljeni, a rusko vodstvo još uvijek je bilo manjkavo. Nasuprot tome, akcije Ukrajine tijekom ovog razdoblja sastojale su se od impresivno koordinirane uporabe konvencionalnih snaga koje su uspješno uključile novopristiglo zapadno oružje, ponajviše precizno vođeno topništvo i rakete -  objašnjava umirovljeni general. Osim toga, ova je faza uključivala više ukrajinskih specijalnih operacija i kontinuirane akcije u pozadini. Rusija je na sve to odgovorila bacanjem projektila na gusto naseljene ukrajinske gradove gdje je gađala ključnu infrastrukturu i ukrajinske civile. Ratni zločini koje su počinili rusko vodstvo i ruske snage su se nastavili.

Jurišni valovi smrti 

Od prosinca smo u petoj fazi ovog rata. Iako se front možda nije mnogo pomaknuo, bilo je značajnih borbi i velikih gubitaka na obje strane.

Ovu fazu najbolje je shvatiti ne kao zastoj, već kao fazu u kojoj se Ukrajina bori da preživi ruski napad. Putin nastavlja svoju manjkavu mobilizaciju i šalje svježe topovsko meso na ukrajinske linije u jurišnim valovima.

Ukrajinski generali uravnotežili su ograničene ali kontinuirane protunapade s aktivnom obranom, a bili su istodobno prisiljeni dodijeliti oskudne sposobnosti protuzračne obrane za zaštitu civila. Ukrajinske snage također nastavljaju provoditi obavještajne operacije kako bi identificirale ciljeve koje će vjerojatno napasti u bliskoj budućnosti. To je delikatna ravnoteža za donositelje odluka u Kijevu. Pokušavaju održati obrambene linije dok obučavaju i opremaju svoje snage novonabavljenim, naprednim zapadnim materijalom koji će napraviti kvalitativnu razliku u nadolazećoj protuofenzivi.

image
Anatolii Stepanov/Afp

„Ukrajinske oružane snage izvanredno su se prilagodile u svakoj fazi ove borbe, učeći lekcije iz obuke koju su prošli tijekom prošlog desetljeća i iz ožiljaka zadobivenih na samom bojnom polju. A Rusija je više puta pokazala nesposobnost da učini isto. Rusija će se i dalje teško mijenjati - jednostavno zato što ne može. Nacionalna vojska je sastavljena od domaćih ljudi, a nacionalna vojska odražava karakter i vrijednosti društva. Dok su oprema, doktrina, obuka i vodstvo važne kvalitete svake vojske, bit borbenih snaga proizlazi iz onoga što nacija predstavlja. Putinova autokratska kleptokracija za sada se ne može mjeriti s ukrajinskom agilnom demokracijom, zaključuje Mark Hertling.

image
Yasuyoshi Chiba/Afp

 

20. travanj 2024 06:46