StoryEditor
Hrvatska i svijetINTELEKTUALNO VLASNIŠTVO|

UDRUGA NOVINSKIH IZDAVAČA POZVALA VLADU ‘Brzo prenijeti u naše zakonodavstvo Direktivu o autorskim pravima na jedinstvenom digitalnom tržištu‘

Piše DV/JL
26. travnja 2020. - 15:26
HUP-Udruga novinskih izdavača poziva Vladu RH na brzu implementaciju prava izvođača za pošteniji i bogatiji digitalni sustavCROPIX
 U povodu Svjetskog dana intelektualnog vlasništva HUP - Udruga novinskih izdavača u nedjelju je izdala priopćenje u kojemu ističe da prava intelektualnog vlasništva, autorska prava i srodna prava izdavača i proizvođača određenih djela i sadržaja predstavljaju kamen temeljac europske demokracije, medijske raznolikosti i europske kulture - donosi Jutarnji.hr.

- Pandemija koronavirusa dodatno je dokazala da su upravo novine i časopisi mediji kojima se najviše vjeruje. Naši građani pouzdali su se u to da će izdavači ponuditi kvalitetne informacije i zabavne sadržaje, a njihova digitalna izdanja dosegla su apsolutni vrhunac u odnosu na ranija razdoblja, navodi se u priopćenju.

- Prava intelektualnog vlasništva ključna su za osiguravanje gospodarske održivosti ovoga sektora, koji je od tolike važnosti. Europska unija učinila je povijesni korak usvojivši srodna prava izdavača u okviru Direktive o autorskim pravima na jedinstvenom digitalnom tržištu. Ta ključna mjera stvorila je odjek diljem svijeta. Snažno i učinkovito srodno pravo za izdavače informativnih publikacija presudno je za budućnost slobodnog, zdravog, neovisnog sektora informativnih publikacija, fer digitalnog ekosustava i interneta bogatog sadržajima, dodaje se u priopćenju.

- Stoga, na Svjetski dan intelektualnog vlasništva, HUP - Udruga novinskih izdavača zajedno sa svojim članovima, izdavačima novina i časopisa iz drugih dijelova Europe, poziva Vladu RH i sve parlamentarne stranke da brzo prenese Direktivu u naše zakonodavstvo i primijeni srodno pravo za izdavače informativnih publikacija. Brza implementacija snažnih prava izdavača ključan je preduvjet za postojanje jednakih uvjeta za sve sudionike na digitalnom tržištu i nužan prvi korak u sprječavanju sustavne zlouporabe mega-platformi koje dominiraju na tržištu u odnosu na izdavače informativnih publikacija, navode u udruzi.

Predsjednik HUP - Udruge novinskih izdavača Boris Trupčević pritom je izjavio: - Europski izdavači informativnih publikacija bili su ujedinjeni tijekom pregovora oko Direktive o autorskim pravima i ostaju i dalje ujedinjeni tijekom razdoblja njene implementacije. Autorska prava ključna su za novinarstvo, za izdavaštvo, za zaštitu i očuvanje našeg europskog identiteta, koji je u samom srcu naše demokracije. Sada više nego ikada, europske informativne publikacije trebaju brzu provedbu prava izdavača kako bi se stvorio pošteniji i bogatiji digitalni ekosustav.
loading...

Izdvojeno

08. kolovoz 2020 03:12