StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetPROMJENA U DIJAGNOSTICI

U Zagrebu 25% zaraženih ima britanski soj, uvedeni novi testovi koji ga ekspresno otkrivaju

Piše jutarnji list
3. ožujka 2021. - 07:36

- Prva ciljana testiranja pokazuju da je u Zagrebu oko 25 posto zaraženih britanskom varijantom koronavirusa, a na razini cijele Hrvatske oko 20 posto. Bilježi se i južnoafrička varijanta te njujorška, za koju se utvrdilo da je također brzošireća. Naime, mi smo još u veljači analizom nasumično testiranih 100 pozitivnih uzoraka utvrdili dvije mutacije i pokazali koliko je britanska varijanta virusa već tada bila prisutna u Zagrebu, donosi Jutarnji list.

To je razlog što se uvode i promjene u dijagnostici, prije svega ciljani PCR testovi kojima se mogu detektirati nove varijante virusa i bez tzv. sekvenciranja, koje je deset puta skuplje i dulje traje. Rezultati ovih novih testova dobivaju se već za koji sat - kaže prof. dr. Jasmina Vraneš, voditeljica Službe za kliničku mikrobiologiju Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "Andrija Štampar" i voditeljica Referentnog mjesta RH za testiranje na SARS-CoV-2, koja otprije mjesec dana radi upravo na tim, novim testiranjima.

Naime, nove varijante virusa SARS-CoV-2 gotovo da niču svakodnevno. Britanska, južnoafrička, brazilska, kalifornijska, njujorška, japanska, nigerijska, finska i još tko zna koja varijanta sve više zabrinjavaju stručnjake jer svaka od njih može predstavljati opasnost za razbuktavanje pandemije ovisno o tome koliko se brzo širi i koliko tešku bolest može izazvati.

- Mi ove nove testove upotrebljavamo kao probirne kod putnika iz drugih država i osoba sa sumnjom na reinfekciju koronavirusom, a dodatno ih koristimo kao tzv. nadzorni test, što znači da se 20 do 50 posto uzoraka pozitivnih na 'običan' PCR test dodatno testira na nove varijante virusa, a nakon toga radi se i potvrdno genomsko sekvenciranje - objašnjava prof. dr. Vraneš.

Naime, ti se testovi ne provode na prvom testiranju, nego se od pozitivnih na standardni PCR test uzima dio uzoraka kako bi se potvrdio neki od novih varijanti virusa. Činjenica je da se postupak tako ubrzava, ali i pojeftinjuje, jer je sekvenciranje znatno skuplje, kompliciranije i traje dulje. Novim PCR testovima rezultati se dobivaju jednako brzo kao i onima koji se upotrebljavaju rutinski, kao dokaz prisutnosti virusa. No, cilj je da se 5 posto pozitivnih testova i sekvencira upravo zbog sve češćih novih varijanti, koje se tako mogu ranije otkriti, za što treba dignuti dodatne kapacitete.

Tjedna analiza

- Prvu južnoafričku varijantu virusa otkrili smo upravo takvim, probirnim testom prije dvadesetak dana kod putnice koja je nakon povratka iz Zanzibara imala obostranu upalu pluća. Nakon toga detektirana su još dva uzorka s početka veljače, također kod povratnika iz Afrike, za koje je potvrda sekvenciranjem stigla iz ECDC-a, a prvi je uzorak potvrđen u Institutu 'Ruđer Bošković' i Centru 'Ivan Vučetić' - objašnjava prof. dr. Vraneš.

Naime, HZJZ ima organizirano sekvenciranje 10 posto uzoraka iz cijele zemlje s ECDC-om, koji se od polovice prošlog mjeseca šalju svakog tjedna na analizu.

Dr. Vraneš upozorava na činjenicu da brazilska i južnoafrička varijanta virusa smanjuju djelotvornost lijekova protiv korone poput monoklonskih antitijela, ali i cjepiva, pa su zato potrebne i dodatne epidemiološke mjere, među kojima je i dulja izolacija kontakata pozitivnih. Također ističe da zatvaranje granica neće zaustaviti mutacije jer one mogu nastati spontano u svakoj zemlji zahvaćenoj epidemijom kad se zarazi veći broj ljudi, pa se onda može očekivati i, primjerice, hrvatska varijanta. Jedini učinkovit način borbe protiv ove infekcije jest masovno cijepljenje, čak i veće od 70 posto ukupne populacije, ne bi li se stekao kolektivni imunitet.

Potvrđuje to i primjer Izraela, gdje je cijepljeno više od 85 posto starijih od 60 godina i 40 posto ukupne populacije. Pad broja zaraženih bilježi se samo u visoko cijepljenoj starijoj populaciji, ali ne i kod mlađih od 60 godina, objašnjava prof. dr. Vraneš i dodaje da će vjerojatno i cijepljeni za neko vrijeme morati biti docijepljeni i trećom dozom cjepiva, prilagođenog novim varijantama virusa, na čemu proizvođači već rade.

Premalo doza

Zemlje EU, pa tako i Hrvatska, suočavaju se s premalim isporukama u odnosu na ugovorene količine cjepiva, što koči program po kojem je već do srpnja procijepljenost ukupne populacije trebala biti veća od 70 posto. U Hrvatsku ovog tjedna stiže 63.200 doza Pfizerova i BioNTechova te AstraZenecina/Oxfordskog cjepiva, a sljedećeg tjedna 86.000 doza jer će Moderna konačno isporučiti 20.000 doza. Te su isporuke još premale za planiranu procijepljenost 50 posto svih građana do ljeta, ali u HZJZ-u su uvjereni da bi ipak mogli biti procijepljeni svi stariji od 65 godina te dio mlađe populacije.

Cijepljenja se, s obzirom na relativno male količine cjepiva, uglavnom provode u domovima zdravlja, a masovni punktovi korišteni su tek jednokratno i čekaju veće količine cjepiva. Punkt na zagrebačkom Mihaljevcu, na kojem se prošli tjedan stvarala ogromna gužva, više ne radi, a onaj na Velesajmu još nije niti otvoren. 

Zagreb uvodi veću kontrolu okupljanja koja nisu najavljena

Broj novooboljelih u Hrvatskoj i dalje je u porastu. U posljednja 24 sata zabilježena su 394 nova slučaja, dok je prošlog utorka ta brojka bila 343. U bolnicama je situacija i dalje povoljna, ne primjećuje se porast, tako da je jučer na bolničkom liječenju bilo 770 pacijenata, od kojih je 65 na respiratoru.

Preminulo je 11 osoba. Iako su od ponedjeljka krenule nove, relaksirane mjere, na prijedlog Stožera Grada Zagreba uvedene su mjere koje će biti na snazi najmanje do 31. ožujka.

Među ostalim, preporučuje se veća kontrola neformalnih okupljanja, povećanje broja vozila (tramvaja i autobusa) u javnom gradskom prijevozu, a organizatori društvenih okupljanja koja su dopuštena i vlasnici ugostiteljskih objekata obvezni su kontrolirati provođenje mjera, donosi Jutarnji list.

Zagreb uvodi veću kontrolu okupljanja koja nisu najavljena

Broj novooboljelih u Hrvatskoj i dalje je u porastu. U posljednja 24 sata zabilježena su 394 nova slučaja, dok je prošlog utorka ta brojka bila 343. U bolnicama je situacija i dalje povoljna, ne primjećuje se porast, tako da je jučer na bolničkom liječenju bilo 770 pacijenata, od kojih je 65 na respiratoru.

Preminulo je 11 osoba. Iako su od ponedjeljka krenule nove, relaksirane mjere, na prijedlog Stožera Grada Zagreba uvedene su mjere koje će biti na snazi najmanje do 31. ožujka.

Među ostalim, preporučuje se veća kontrola neformalnih okupljanja, povećanje broja vozila (tramvaja i autobusa) u javnom gradskom prijevozu, a organizatori društvenih okupljanja koja su dopuštena i vlasnici ugostiteljskih objekata obvezni su kontrolirati provođenje mjera.

Otkriveni u RH

Britanski soj: Razvio se u Kentu kod osobe slabog imuniteta

Varijanta B.1.1.7, poznata kao britanska, pojavila se u rujnu 2020. godine u Kentu. Ima 17 mutacija u odnosu na originalni soj koronavirusa iz Wuhana. Od tih 17 mutacija, osam ih je na proteinu šiljak (S) pomoću kojega virus ulazi u stanicu. Smatra se da su se višestruke mutacije dogodile kod jednog pacijenta s jako oslabljenim imunološkim sustavom, koji se borio s covidom više tjedana što je virusu omogućilo da evoluira.

Južnoafrički soj: Ima mutaciju zbog koje je zarazniji od običnog

Južnoafrička varijanta B.1.351 pojavila se u listopadu 2020. u Južnoafričkoj Republici gdje je do kraja prošle godine postala dominantna. Poput britanske, i južnoafrička varijanta nosi mutaciju N501Y koja je čini zaraznijom ili lakšom za širenje. No, druga mutacija E484K mogla bi pomoći virusu da izbjegne imunološki sustav osobe koja je već preboljela covid te može utjecati na smanjenu učinkovitost postojećih cjepiva.

Brazilski soj: Zarazile se i osobe koje su već imale koronu

Varijanta P1, poznata i kao brazilska, otkrivena je u Manausu koji je tijekom prvog pandemijskog vala u proljeće 2020. godine bio jedan od najpogođenijih gradova. Iako su studije pokazale da je čak 76 posto stanovnika steklo protutijela, početkom ove godine buknula je nova epidemija. Varijanta P1 sadrži mutacije koje omogućavaju brže širenje i vješto izbjegavanje imunološkog sustava osoba koje su već preboljele covid.

Soj iz New Yorka: Zasad je zagonetka za znanstvenike

Varijanta B.1.526, poznata i kao newyorška, zasad je najveća enigma za znanstvenike. Vodeći američki infektolog dr. Anthony Fauci izjavio je da je varijanta vjerojatno nastala na gornjem Manhattanu prije nego što se proširila u više kvartova u New Yorku. Upozorio je da treba utvrditi predstavlja li potencijalni dodatni rizik za javno zdravlje te je li rezistentnija na cjepiva.

19. travanj 2024 11:49