StoryEditor
Hrvatska i svijetVELIKO NEZADOVOLJSTVO |

U STRUKTURAMA EUROPSKE UNIJE OPASNO VRIJE, PROCURILI DETALJI BURNOG SASTANKA: ‘Ursulina strategija je sr***!‘

Piše jutarnji list
5. veljače 2021. - 07:38
Ursula von der Leyen; Olaf ScholzKay Nietfeld/dpa/afp; Johanna Geron/pool/afp

Nezadovoljstvo šeficom Europske Komisije Ursulom von der Leyen i njezinim vođenjem programa cijepljenja protiv koronavirusa u EU vrije u Njemačkoj, donosi Jutarnji list.

- Njezina strategija je sranje... Njemačka si ne smije dozvoliti da se to sranje ponovi - bez imalo kočnica napao je njemački potkancelar Olaf Scholz Ursulu von der Leyen na nedavnom burnom sastanku njemačke vlade.

Kako iz povjerljivih izvora doznaje njemački Bild, a prenose drugi mediji, kaotično upravljanje cijepljenjem u Europskoj Uniji izazvalo je bijes uperen u prvom redu prema njemačkoj šefici Komisije na sastanku njemačkog vrha održanog u ponedjeljak.

Scholz se nije libio imenovati krivca. Vjerojatno je želio nadodati - znao sam. Naime, njegova stranka, SPD, protivila se Leyeninom imenovanju na tu poziciju 2019. godine ističući da je bivša njemačka ministrica obrane imala ozbiljnih gafova obnašajući tu dužnost.

Scholz je europski debakl s cijepljenjem nazvao "sramotom". Njemačka kancelarka Angela Merkel prema istom izvoru je na sastanku branila von der Leyen, ali je i sama pod paljbom jer je prepustila Bruxellesu da vodi cijepljenje, a sada se Unija bori s dolaskom do doza i još kasni za Britanijom u distribuciji.

Naime, kako ističe Daily Mail, dosad je cijepljeno 2.34 posto europskog stanovništva, a Njemačka je pritom tek malo iznad europskog prosjeka s 2.36 posto cijepljenih. Ujedinjena Kraljevina je s druge strane već na impresivnih 14.21 posto. Ostale zemlje s druge strane "kanala" negdje su između 1.43 posto (Hrvatska) i 3.17 posto (Danska), prema infografici koju je objavio DM.

Osim sa Von der Leyen, njemački su ministri izrazili nezadovoljstvo i s europskom povjerenicom za zdravstvo, Stellom Kyriakides, koja je dogovor s Pfizerom isposlovala tek u studenom dok su, za usporedbu, London i Sjedinjene Države imale skopljen ugovor još u srpnju, prenosi Daily Mail. Prema Bildu, njemački ministar zdravstva Jens Spahn razgovarao je o svojoj zabrinutosti zbog njezine "opuštenosti" s Merkel još prošle godine.

Poznavatelji prilika u Bruxellesu čak su tvrdili da je Kyriakides imala problema s dolaskom do vrha Pfizera telefonskim putem, dok su "Spahna spajali sa šefovima".

Provedba cijepljenja u EU suočavala se s problemima od samog početka u prosincu, zbog kašnjenja dostave Pfizera i AstraZenece i birokracije u zemljama poput Francuske i Njemačke. Čak su neki od lidera EU optuženi da su svojim komentarima pojačali otpor i strah dijela građana od cjepiva, razglabajući o sigurnost i učinkovitosti cjepiva. Prozivana Von der Leyen izjavila je početkom ovog tjedna da je EU kasnije počela s cijepljenjem jer kada je riječ o sigurnosti nije željela nikakve kompromise, donosi Jutarnji list.

13. lipanj 2021 18:21