StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetSINDIKAT UČITELJA

U škole je danas došlo 109 učenika, a u našoj Županiji samo troje

Piše PSD.
16. ožujka 2020. - 14:54
Sibenik, 160320. Radi epidemije Coronavirusa, obustavljena je nastava u svim skolama RH Hrvatske, nastava se odrzava preko interneta. Na fotografiji: Prazne ucione sibenske Gimnazije.CROPIX
U Hrvatskoj se od danas održava nastava na daljinu, a prema podacima analize koju je proveo Sindikat hrvatskih učitelja u Dubrovačko-neretvanskoj županiji samo je troje učenika došlo u školu na nastavu, od čega je dvoje u produženom boravku.

Prema podacima analize koju je proveo Sindikat hrvatskih učitelja na razini 627 osnovnih škola, u školu je stiglo 109 učenika od 1. do 4. razreda.
Prema analizi podataka koje je Sindikat zaprimio iz 627 osnovnih škola, zaključno s 13 sati, u škole je pristiglo (učenika od 1. - 4. razreda):
Zagrebačka županija - 6 učenika (od toga 2 produženi boravak)
Krapinsko-zagorska županija - 0 učenika
Sisačko-moslavačka županija - 41 učenik (od toga 1 produženi boravak)
Karlovačka županija - 0 učenika
Varaždinska županija - 1 učenik
Koprivničko-križevačka županija - 0 učenika
Bjelovarsko-bilogorska županija - 0 učenika
Primorsko-goranska županija - 7 učenika (svi produženi boravak)
Ličko-senjska županija - 0 učenika
Virovitičko-podravska županija - 2 učenika
Požeško-slavonska županija - 2 učenika (oba produženi boravak)
Brodsko-posavska županija - 2 učenika
Zadarska županija - 2 učenika
Osječko-baranjska županija - 1 učenik
Šibensko-kninska županija - 0 učenika
Vukovarsko-srijemska županija - 0 učenika
Splitsko-dalmatinska županija - 20 učenika (od toga 11 produženi boravak)
Istarska županija - 1 učenik
Dubrovačko-neretvanska županija 3 učenika (od toga 2 produženi boravak)
Međimurska županija - 0 učenika
Grad Zagreb - 21 učenika (od toga 9 produženi boravak).

U obraćanju ministrice Divjak navedeno je da je na ravnateljima odluka o opsegu i terminu dolaska zaposlenih na radna mjesta te stoga molimo ravnatelje da svakako preispitaju svoje odluke o nužnosti dolazaka svih zaposlenika u škole, a radi opće zaštite naših građana, od zaposlenika do učenika i roditelja.
Budući da se okupljanja u zatvorenim prostorima ne preporučuju jer se time povećava rizik od zaraze, a osobito uvažavajući činjenicu da svi zaposlenici imaju jasna zaduženja za rad od kuće (između ostalog, priprema i slanje materijala, praćenje aktivnosti učenika, zadavanje zadataka te prikupljanje povratnih informacija od učenika te da učenici nemaju istu razinu obrađenosti pojedinih sadržaja), iz Sindikata hrvatskih učitelja mole da se nužnost dolaska zaposlenika u školu preispita od strane ravnatelja te da s odgovornošću, strpljenjem i razumijevanjem provedu iduće tjedne u slozi i zajedništvu uz mjere opreza s kojima ćemo svi biti manje izloženi zdravstvenim rizicima.

S terena javljaju da postoje razni problemi u provođenju online nastave od samog uključivanja u rad do drugih tehničkih problema te da CARNET trenutno u više županija ne funkcionira zbog prevelikog opterećenja (zadnje informacije od 13.15 sati). Mole, stoga, za strpljenje i solidarnost te zahvaljuju svima na trudu usprkos problemima koje će rješavati.
"Dakle, tehničkih poteškoća ima, bit će ih i dalje jer nisu osigurani svi uvjeti za ovakav rad niti je odrađeno dovoljno priprema sa zaposlenicima koji u ovim trenucima daju sve od sebe.
U ovoj novonastaloj situaciji posebno se zahvaljujemo učiteljima, nastavnicima i ostalim zaposlenicima na trudu koji ulažu i koji će uložiti u narednom periodu u nov način provođenja nastave, jer naravno da u početnom razdoblju neće sve savršeno funkcionirati, no uz dobru komunikaciju, dozu prilagodljivosti i optimizam zajedno možemo prebroditi probleme s kojima se trenutno cijeli svijet nosi. Zaposlenici ustanova za odgoj i obrazovanje trude se koliko god mogu te će nastaviti pratiti potrebe učenika i pomagati im u savladavanju gradiva.
Također, zahvaljujemo roditeljima na razumijevanju i strpljenju jer svi dajemo sto posto od sebe kako bi ovaj izvanredni način rada profunkcionirao na što bolji mogući način u korist svih učenika.
Budući da smo u ovoj situaciji zajedno, važno je pobrinuti se da u narednim tjednima, higijenskim mjerama i povećanom razinom odgovornosti, pomognemo u sprečavanju širenja epidemije te, stoga, još jednom apeliramo na ravnatelje i nadležne institucije da ne izlažu zaposlenike, učenike i roditelje nepotrebnom riziku koji se povećava okupljanjem u zatvorenim prostorima kao što su škole.

U ovim je trenutcima također bitno pokazati solidarnost prema starijim građanima te ukoliko imate priliku, pomozite onima kojima je pomoć najpotrebnija.
Samo zajednički možemo prebroditi ovu izvanrednu situaciju, a naše nadležne institucije pokazale su visoku razinu pripremljenosti za borbu protiv epidemije i na tome im zahvaljujemo.
Veliko hvala i našim liječnicima, medicinskim sestrama te nezdravstvenom osoblju na uloženom radu i nesebične brige oko naših sugrađana.
Stoga pozivamo sve građane da pokažu solidarnost i odgovornost te da u ovoj situaciji budemo svi jedni uz druge jer povećanom odgovornošću, strpljivošću, disciplinom i solidarnošću možemo prebroditi ovo izvanredno stanje i pokazati da zajednički možemo iz svega izaći jači i uspješno prevladati sve što nam donose idući dani", stoji u priopćenju Sindikata hrvatskih učitelja.
25. travanj 2024 09:10