StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetKONTROLIRANI UVJETI |

U kombijima pod policijskom zaštitom krenula distribucija cjepiva po Hrvatskoj, prva tura stiže i na jug. Nova tranša sljedeći tjedan

Piše DV
27. prosinca 2020. - 09:11
Prvih simboličnih 9750 doza cjepiva stiglo je jučer u Hrvatsku, odakle će se danas ujutro distribuirati diljem naše zemlje. Prva osoba koja će se cijepiti korisnica je Doma za starije i nemoćne Trešnjevka u Zagrebu, a sve doze potrošit će se u tri dana, u sklopu europskih dana cijepljenja.

Kombiji su raspoređeni tako da u određenim vremenskim razmacima pakiranja i ukrcavanja krenu u sve županije. Tako će jedan kombi ići u Grad Zagreb, Sisačko-moslavačku, Zagrebačku i Krapinsko-zagorsku županiju, nadalje jedan u Ličko-senjsku i Zadarsku županiju, zatim Bjelovarsku, Virovitičku i Požeško-slavonsku županiju, piše Slobodna Dalmacija.

image
Epidemiolozi preporučuju pridržavanje javnozdravstvenih mjera
pixabay


Dalje za Brodsko-posavsku, Vukovarsku i Osječku županiju, zatim jedan kombi ide za Karlovačku, Primorsko-goransku i Istarsku županiju, jedan za Šibensko-kninsku i Splitsko-dalmatinsku te jedan kombi za Koprivničko-križevačku, Varaždinsku i Međimursku županiju. U Dubrovačko-neretvanskoj županiji početak cijepljenja najavljen je za ponedjeljak, 28. prosinca.

Davor Božinović, ministar unutarnjih poslova i šef Nacionalnog stožera civilne zaštite, zadovoljan je zbog dolaska cjepiva.
- Sjajna je vijest za kraj godine da smo dobili prve simbolične doze cjepiva. Uskoro bi i drugi proizvođač mogao dobiti odobrenje, a nadamo se da nećemo predugo čekati ostale koji su još u fazi ispitivanja. Sada znamo da će epidemija u jednom trenutku završiti jer imamo cjepivo kojim je možemo zaustaviti. Zato je trenutačno najvažnije da se ne opustimo i da se nastavimo pridržavati mjera. Još ćemo neko vrijeme biti na kušnji, ali s jasnijom perspektivom o izvjesnom kraju ovoga teškog razdoblja - ističe Božinović.

image
Cjepivo po Hrvatskoj putuje u kontroliranim uvjetima
Cropix


Bernard Kaić, voditelj Službe za epidemiologiju pri Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo, upoznao nas je s detaljima u vezi s transportom i raspodjelom cjepiva te najavio tranšu koja se očekuje sljedeći tjedan.
- Količine koje su stigle su male, kao što od početka govorimo, simbolične. One se danas pakiraju i šalju u sve županije, kako bi se i službeno označio početak cijepljenja. Cjepiva uglavnom idu u domove za starije osobe i raspodijelit će se u odnosu na to koliko svaka županija ima korisnika. Dio ide i u zdravstvene ustanove za osobe koje rade direktno s covid-pozitivnim pacijentima u respiracijskim centrima - govori Kaić.

Ove će doze, dodaje, biti dovoljne otprilike za trećinu korisnika domova, tako da će svaki dom cijepiti korisnike u skladu s time.
Nakon što je cjepivo stiglo u Hrvatski zavod za javno zdravstvo raspakirano je, a od jutra se u transportnim hladnjacima distribuira diljem zemlje, i to na normalnoj temperaturi u hladnjaku, između dva i osam stupnjeva Celzijevih.

Nakon što se odmrzne, cjepivo se može koristiti unutar pet dana pa neće biti nikakvog problema da se potroše doze koje su stigle u tom roku, posebno zato što se cijepljenje organizira u domovima gdje su korisnici na okupu - objašnjava Kaić. Kako je u svakoj bočici pet doza, nakon što se cijepi prva osoba, ono se mora potrošiti u roku od šest sati, što također ne bi trebao biti nikakav problem.

- Sljedeća tranša očekuje se sljedeći tjedan i riječ je o osam kutija s po 975 pakiranja, dakle oko 7500 doza. Oni će biti dostavljeni u pet županijskih zavoda, i to u Rijeku, Osijek, Split, Zadar i Dubrovnik - govori Kaić. U tjednu nakon Nove godine stiže još 17.000 doza.

image
Američki farmaceutski div proizveo je učinkovito cjepivo protiv Covida 19
Cropix


- Samo cjepivo se razrjeđuje fiziološkom otopinom pa na svaku odredišnu adresu ide paket s dodatnim stvarima. Osim cjepiva, upućuje se fiziološka otopina za one kojima još nije stigla, zatim HALMED-ova uputa o lijeku, kartica na koju se upisuje kad je osoba primila cjepivo i kad treba primiti sljedeću dozu, šalju se igle i šprice za one kojima još nisu stigle te promotivni bedževi - govori Kaić i zaključuje da je potrebna i otpremnica na koju će se upisati poslana količina, kad je cjepivo krenulo te, naravno, potvrda o preuzimanju, navodi Slobodna.

Transport svih sljedećih tranši Pfizerova cjepiva do županijskih zavoda za javno zdravstvo osigurat će sam Pfizer, a distribuciju prve, simbolične tranše organizira Civilna zaštita. Cjepivo danas prevozi njihovih osam kombija, uz policijsku pratnju, potvrdio nam je Damir Trut, zamjenik ministra unutarnjih poslova i zamjenik šefa Nacionalnog stožera civilne zaštite.
24. travanj 2024 12:11