StoryEditorOCM

U jednom danu se u Hrvatskoj cijepilo 53.059 građana

Piše Goranka Jureško
8. svibnja 2021. - 18:49
Mato Franković za obilaska mjesta masovnog cijepljenja turističkih djelatnika u Gospinu poljuBožo Radić/Cropix

Moglo bi se reći da cijepljenje u Hrvatskoj ide dobrim smjerom otkako stižu značajnije doze cjepiva. U petak je cijepljeno čak 53.059 građana, odnosno najviše u jednom danu otkako je krenulo cijepljenje, objavio je Jutarnji list.

Liječnicima je u cijepljenju danas na Zagrebačkom velesajmu pomagao i ministar Vili Beroš.  Ministar zdravstva je naglasio kako očekuje da će se do kraja lipnja cijepiti barem polovica odraslih građana čime bi se značajno povećala zaštita od pandemije koronavirusom. U Zagrebu je u petak cijepljeno zasad rekordnih gotovo deset tisuća  ljudi na četiri punkta, a danas, kad se cijepilo samo na Zagrebačkom velesajmu i prijepodne, cijepljeno je dvije tisuće i 350  građana AstraZenecom.

Za sljedeći tjedan je ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar", Zvonimir Šostar, najavio cijepljenje u ponedjeljak prijepodne na Zagrebačkom velesajmu dok će se ostala četiri dana cijepiti na četiri punkta i ujutro i poslijepodne.

Zvonimir Šostar je istaknuo kako je otpor Zagrepčana prema cjepivu AstraZenece sve manji te naglasio da je riječ o dobrom cjepivu, što pokazuje i podatak da nije bilo ozbiljnijih nuspojava kod cijepljenih. Danas su među 7985 testiranih bila 1342 nova slučaja koronavirusa, a na bolničkom liječenju je 2016 osoba, od kojih 235 na respiratoru. Brojke pokazuju silazni trend u tijeku trećeg vala pa je tako među testiranima bilo 16,81 posto pozitivnih.

Sedmodnevna incidencija COVID-19 bila je, prema posljednjim podacima, 305 na 100.000 stanovnika, a 14-dnevna 668,4. U odnosu na protekle dane pada i smrtnost među oboljeljima. Danas je od koronavirusa  umrlo 36 osoba, a u travnju i početkom svibnja prosječno je dnevno umiralo pedesetak pacijenata.

19. travanj 2024 06:14