StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetČUVARI DUBROVAČKOG SRCA|

U GODINU DANA 400 ZAHVATA: Dubrovački Odjel kardiologije nadilazi okvire Opće bolnice i uz bok je kliničkim centrima

Piše Kristina Filičić
20. srpnja 2021. - 10:14

Na Odjelu kardiologije Opće bolnice Dubrovnik od lanjskog lipnja napravljeno je oko 400 zahvata interventne kardiologije. Brojka je to prema kojoj ovaj Odjel nadilazi okvire općih bolnica i može se uspoređivati s kliničkim centrima. Potvrđuje to ravnatelj OBD Marijo Bekić, dr.med.specijalist opće kirurgije i subspecijalist traumatologije pa dodaje kako su 'unatoč stagnaciji na razini svijeta usljed pandemije imali izvanredno izvršenje pružanja zdravstvenih usluga'.Spoj stručnog kadra i dobre opremljenosti ovog samostalnog bolničkog odjela za rezultat imaju uspješne terapijske i dijagnostičke metode, posebno na polju interventne kardiologije. Budući da je dubrovačka opća bolnica satima udaljena od suradne ustanove KBC Split, nužno je imati razvijene upravo djelatnosti poput interventne kardiologije, kirurgije, neurokirurgije... te cijeli niz djelatnosti koje, riječi su ravnatelja Bekića, druge opće bolnice nemaju ili ih simbolično moraju imati. Svjesni koliko je vrijeme bitno u spašavanju života, a pogotovo kada je u pitanju infarkt miokarda i treba djelovati u prvih sat vremena, zadnjih godina ulažu se iznimni napori kako bi dubrovački kardiološki odjel mogao stajati uz bok takvim odjelima u KBC-ima.

Poput obitelji

- Prije 12 godina smo započeli s interventnom kardiologijom. U početku nije sve bilo usklađeno, doktori su se izmjenjivali, no stabilizirali smo se i blizu smo završetka treće faze razvoja kardiološkog odjela. Prije smo ovisili o dolascima doktora iz Zagreba, ovisni smo i sada ali puno manje. Dovodimo ekstra klase doktora sa strane koji nas još nadograđuju i to je ta treća faza stabiliziranja – kaže voditelj Odjela Jerko Ferri Certić, dr.med. specijalist opće interne medicine i subspecijalist kardiologije.

image
dr.Jerko Ferri
 
Bozo Radic/Cropix

Dok mnoge medicinske ustanove muku muče s liječničkim kadrom, na ovom Odjelu to nije slučaj. - Imamo mlade ljude koji vide sebe u Dubrovniku jer kardiologija je u našoj bolnici dobra i imamo interes da to još ide naprijed. Trudimo se, kao obitelj smo. Dobra je atmosfera na Odjelu i zato svi žele ostati. Jedna perspektiva u ovom sivilu u Hrvatskoj – ističe dr. Ferri Certić, a za svoje liječnike ima samo riječi hvale. To je super mlada ekipa, vrijedna i ambiciozna što, ponosno će, potvrđuju i kolege s hrvatskih klinika.

image
dr.Mario Bekić
 
Bozo Radic/Cropix
Manje infarkta u koroni

– Dijagnostika i terapija je otišla u nebo. Kad gledaš Dubrovnik sada i prije 15 godina to je nepojmljivo, rade se super stvari. Ali ono u čemu nismo napredovali je prevencija, ona je svugdje zakazala. Sve mlađi i mlađi ljudi, s 40-tak godina dolaze s opsežnim infarktima, hemodinamski nestabilni, a to je posljedica ubrzanog života, previše pušimo, jedemo nezdravu hranu, puno je pretilih, manje se krećemo – kaže voditelj kardiološkog odjela dr. Jerko Ferri Certić.
Kardiološku ekipu pitamo koliko je korona utjecala na srce?
- Bilo je manje infarkta u cijelom svijetu jer su ljudi imali manje stresa, nije bilo užurbanosti života, pa je ovo bio svojevrstan eksperiment na svjetskoj populaciji da je upravo stres veliki uzrok infarkta

- Dr. Pero Markunović radi interventnu kardiologiju, puno je napredovao, kako bi u sportu rekli 'iznad svoje je generacije'. Imao je sreću da je u Poljskoj tri mjeseca radio u jednom centru u Cath labu (sala za koronarnu intervenciju) tako je stasao i ojačao, kao specijalizant je radio intervencije na krvnim žilama. Barbara Obradović je na početku specijalizacije, već ulazi u salu radi kateterizacije. Svi znaju da smo dobra ekipa i rado dolaze kod nas. Bitno je da ih kolege iz centara cijene i žele pomoći savjetima. Kolegijalnost je prisutna. Naš Bruno Mihatović je odličan tehničar, u Cath lab sve drži organizirano. Cijela ekipa od sestara, tehničara, liječnika do same organizacije u najmanju ruku je puno bolja nego što je u drugim bolnicama, iako, da se ne bismo previše hvalili, nismo idealni – kroz osmijeh će voditelj Odjela.

Dubrovačka kardiološka ekipa obavlja brojne zahvate, dok se u veće kliničke centre šalju pacijenti kojima su nužni operativni zahvati.

image
Operacijska sala za kateterizaciju srca
 
Bozo Radic/Cropix

- Imamo izvrsnu suradnju s Dubravom, Rebrom, Rijekom, KBC-om Split i šefom Cath laba dr. Franom Runjićem. Kad nam se desi kvar aparata oni odmah reagiraju. Dosta smo dobro umreženi. Za Dubrovnik je ovaj Odjel jako važan jer mi smo daleko pa ako nema interventnog kardiologa u velikom smo problemu. Ako čovjek dobije infarkt u Karlovcu za pola sata je u Zagrebu i u Cath labu dobije uslugu. A mi do Splita ili Zagreba gubimo sate što je kasno. Baš zato je značaj interventne kardiologije za Dubrovnik izniman i nemjerljiv – pojašnjava dr. Ferri Certić. Voditelj Odjela posebno naglašava veliki doprinos dr. Emilije Matana Prizmić koja je s njima od početka rada invazivnog laboratorija. Iako je zadnju godinu odsutna, na kardiološkom odjelu očekuju njezin povratak.

Brzina spašava život

Dr.med. specijalist kardiologije Pero Markunović trenutno je jedini interventni kardiolog od Splita do krajnjeg juga. Ostao je u Dubrovniku s obitelji jer, osim što je ovdje ljepše živjeti, uspio je naći stan za normalnu cijenu.

image
dr.Pero Markunović
 
Bozo Radic/Cropix

- Ovdje je dobro jer nas nitko u bolnici nije blokirao u radu i edukaciji. I dr. Ferri i ravnatelj dr. Bekić su nama mladima otvorili vrata i povezali nas s profesorima koji su nam prenosili znanje. Neke moje kolege nisu smjeli napraviti ultrazvuk srca cijelu specijalizaciju, a kamoli raditi intervenciju na koronarnim žilama. Nama ovdje to nije bio slučaj – kaže dr. Markunović pa će kako se na ovom Odjelu isključivo timski radi.

- Dolaze nam svi naši najjači interventni i drugi kardiolozi tako da smo svaki tjedan faktički na nekom ispitu jer oni gledaju koliko dobro radimo. I nauče našu ekipu nešto novo, davaju nam podršku. Nemam 20 godina iskustva i ne znam sve, a prof. Bulum, prof. Tomulić i docent Starčević koji je pokrenuo interventnu kardiologiju u Dubrovniku, uvijek su spremni dati savjet i pomoći, a to je najvažnije – iskreno će dr. Markunović pa nastavlja o interventnoj kardiologiji:

- To je visoko riskantna struka unutar kardiologije zato što ima komplikacija kojih mi, Bogu hvala, do sad nemamo ali će se prije ili kasnije dogoditi. Ta struka spašava ljudima život ali mora biti brza i trudimo se da budemo unutar 60 minuta. Imamo dobru suradnju s hitnom tako da to funkcionira. Mi sad u Dubrovniku po prvi put imamo najbolju opremu za ugradnju u krvne žile. Imamo sve što postoji u bilo kojoj bolnici u Americi i to od istih proizvođača. Prije godinu dana su bili Amerikanci koji rade u Cath labu i kad su vidjeli našu opremu rekli su 'ovo u nas dobivaju samo oni s boljim osiguranjem'.

Visoki standard

- Naša bolnica je povratkom sa specijalizacije dr. Pera Markunovića ekipirana. Imamo nekoliko liječnika iz zagrebačkih ustanova i iz Rijeke. Posebno bih istaknuo interventnog kardiologa iz KB Sveti duh dr. Deana Strinića koji nam je tu svaki mjesec po desetak dana tako da naši pacijenti zaista nisu zakinuti za visoki standard ove zdravstvene ustanove. Prepoznali smo rad, kvalitetu i važnost Odjela kardiologije i u tijeku je postupak javne nabave najsuvremenijeg uređaja za koronarografiju, najsuvremenijeg ultrazvuka za dijagnostiku srčanih bolesti te suvremenog sustava za nadzor pacijenata što se financira iz sredstava EU kroz projekt dnevne bolnice u Dubrovniku i Metkoviću – kaže ravnatelj OBD dr. Marijo Bekić.

Komplikacije prilikom zahvata manje su od jedan promil, odnosno manje od jedne na tisuću intervencija.

- Mi do sada nismo imali ni jednu. Od kad je otvorena interventna kardiologija u Dubrovniku bile su dvije komplikacije. Ne znači da ih nećemo imati, ali rijetke su. Sad kada se rade koronarne intervencije smrtnost je šest posto kod infarkta, a prije je to bilo 16 posto. Sa ECMO aparatom tih šest posto se još može smanjiti – kaže dr. Markunović.

'Čudesni' ECMO

Na ovom Odjelu uskoro će u funkciju staviti i spomenuti aparat koji spašava 50 posto smrtno ugroženih pacijenata. Glavni tehničar Bruno Mihatović koji iza sebe ima 17 godina iskustva u bolnici, od čega 10 na kardiologiji, ističe kako takav plan ne bi bio moguć da nema razumijevanja voditelja Odjela koji će stati iza stručnog kadra željnog znanja i usavršavanja.

image
dr.Bruno Mihatović
 
Bozo Radic/Cropix

- U RH je 30-ak tih uređaja. Većinom su, osim u kliničkim bolnicama, pokriveni dekicama. Imamo želju takav sustav pokrenuti ovdje i sigurno to ne bi mogli bez šefa i liječnika koji ima entuzijazam da pokrene nešto takvo. Naravno, mora ga pratiti i ostalo osoblje koje se mora educirati za takve stvari; sestre, tehničari koji takve ideje žele i mogu ispuniti – kaže ovaj diplomirani medicinski tehničar. Procjenjuju kako bi godišnje oko 20 pacijenata bilo za ECMO, a 50 posto bi ih se uspjelo spasiti.

image
 ECMO aparat
 
Bozo Radic/Cropix

Ovom Odjelu koji je dosegao zavidnu razinu kvalitete, a napredovali su i u kardiorehabilitaciji, nedostaju još tri, četiri liječnika, a opreme, s obzirom da se medicina tehnološki ubzano razvija, uvijek nedostaje.

- Imamo invazivni monitoring koji skraćuje boravak u intenzivnoj skrbi i povećava proživljenje. Tu isto imamo šest uređaja koji stoje pokriveni pa ćemo i to spojiti. Imamo opreme od prije, ali opreme nikad dosta. Medicina i tehnika idu naprijed, a ovi uređaji se troše jer dosta radimo na njima – kaže dr. Markunović.

image
dr.Bruno Mihatović u sali za kateterizaciju srca
 
Bozo Radic/Cropix

Potrebno je renovirati koronarnu što očekuju na jesen, novu angiosalu jer 'stara je napravila svoje', potreban im je novi ultrazvuk, čija je vrijednost oko milijun kuna. Pa iako nadstandard, oni tome teže svjesni da im bolnica to ipak ne može omogućiti. Stoga planiraju na jesen akciju pa evo i poziva svima onima koji mogu i trebali bi, jer ovo je bolnica i Dubrovčana i žitelja Županije, a i stranaca koji borave na hrvatskom jugu, pripomognu u kupnji ovog Odjelu, ali ponajprije pacijentima, potrebnog aparata.

Srce bolnice

Imaju oni brojne planove, primjerice jednog dana obavljati transkateterske zamjene valvule za što su sposobni i to žele, pa je izvjesno da će se i ostvariti jer predispozicije imaju, a to je kadar.

Priznaju, posao je stresan, a baš to treba izbjegavati želite li zdravo srce. No, naučili su nositi se s time jer 'nemjerljivo je zadovoljstvo kada nekome spasite život'. I dok ovaj Odjel brojni Dubrovčani hvale, oni će skromno kako ima i pritužbi - na čekanje na ultrazvuk i ergometriju u ambulanti. Liste čekanja, kažu nam, jesu problem ali 50 posto ljudi na njima medicinski indicirano ne trebaju biti na listi. Zadovoljstvo im pričinja što pacijenti, iako su mladi tim, vjeruju u njihovu stručnost. Tu je i dnevna bolnica gdje se odrađuje i dio koronarografija. Doznajemo i kako je kardiologija, uz kirurgiju i intenzivnu, najprofitabilniji dio bolnice. 'Mi smo srce bolnice po zaradi' kažu na Odjelu koji brine o srcu. U razgovoru s ovom ekipom shvatite u čemu je tajna njihove uspješnosti – zajedništvo, podrška, povjerenje, znanje i nepresušna želja za usavršavanjem. A kad to imate na jednom mjestu onda ne čude riječi čelnog čovjeka dubrovačke kardiologije:

- Ponosni smo na Odjel jer smo zajedno to napravili. Doktorski i sestrinski aspekt posla je jednak i ne funkcioniramo jedni bez drugih. Jedan ništa ne znači, sve je na momčadi – zaključuje dr. Ferri Certić.

A mi ćemo sportskim rječnikom i završiti, ova dubrovačka momčad svojom predanošću 'zabetonirala' je status u ligi prvaka.

image
Specijalizantica Barbara Obradović
 
Bozo Radic/Cropix
Specijalizanti

Valja spomenuti, trenutno je na Odjelu i dvoje specijalizanata kardiologije Dino Džamastagić i Barbara Obradović koja sebe vidi upravo na ovom Odjelu.
- Tu mi odgovara, zadovoljna sam atmosferom, ekipom i bolnicom. Imam podršku svih s Odjela – kaže dr.med. Obradović koja će tri i pol godine specijalizacije provesti na Rebru u Zagrebu gdje će se profilirati za rad s pacemakerom.

22. travanj 2024 15:16