StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetDESET GODINA SMO U EU!

U Dubrovniku otvorena konferencija o europskoj Hrvatskoj. Popis sudionika je doista impresivan

Piše A.H.
8. lipnja 2023. - 20:10

Povodom 10 godina članstva Republike Hrvatske u Europskoj uniji u Dubrovniku je otvorena konferenciju pod nazivom ‘Europska Hrvatska: Retrospektiva i prospektiva‘ koju su u hotelu Kompas otvorili gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković i hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu Tonino Picula koji je i njezin organizator.

Teme ove konferencije su ‘Retrospektiva 10 godina RH i EU: Možemo li bolje?‘, ‘Zelena budućnost Europe: Između ambicija i stvarnosti‘, ‘Na granicama Europe: Treba li nam nova strategija proširenja?‘, ‘Hrvatski soft power: Od slučajnosti do sustavnosti‘ i ‘Europa za građane – građani za Europu‘.

Na panelima tijekom dvodnevnog trajanja konferencije sudjelovat će brojni visoki uzvanici, među kojima su Albin Kurti, predsjednik Vlade Republike Kosovo, Sergej Stanišev, potpredsjednik Odbora za vanjske poslove Europskog parlamenta, Andrius Kubilius, predsjednik EURONEST-a i izvjestitelj EPP za strategiju proširenja Europske Unije, Vasilj Kirilič veleposlanik Ukrajine u RH, Hannes Swoboda, posljednji izvjestitelj Europskog parlamenta za Hrvatsku te Paul Vandoren, bivši veleposlanik EU u RH.

- Posljednjih deset godina nesumnjivo predstavljaju najizazovniji period za europski kontinent od Drugog svjetskog rata. Od nikada saniranih posljedica financijske krize, preko eksplozije ‘alternativnih činjenica‘ i prvog ikada istupanja jedne članice iz Unije, pa sve do globalne COVID epidemije i ruske invazije Ukrajine – mnogi su, neki i zlurado, u savršenoj kriznoj oluji prokazivali propast europskog projekta. Ipak, okolnostima i unutarnjim problemima unatoč, Europska unija pokazuje iznimnu otpornost te potvrđuje benefite članstva u najvećem gospodarskom bloku demokracija koje su predane zajedničkom rješavanju problema.

U drugo desetljeće EU članstva, Hrvatska ulazi kao potpuno integrirana država članica. Pristupanjem Eurozoni i Schengenskom prostoru 2023. godine, Hrvatska se ne samo pridružila ekskluzivnom klubu članica, već je zaključila dugačko i važno poglavlje. U deset godina članstva, Hrvatska je ostvarila niz strateških ciljeva te akumulirala iskustva i znanja koji traže novu strategiju te aktivan angažman u oblikovanju vlastite, ali i europske budućnosti. Međutim, u vremenima ispred nas ostaju otvorena mnoga pitanja.

Koje su naučene lekcije u deset godina? Kako se Hrvatska pozicionirala u Europi i regiji? Što je mogla i trebala napraviti bolje? Još važnije, gdje se Hrvatska vidi u nadolazećem desetljeću? Kako planira koristiti svoje europsko članstvo za unaprjeđenje života svojih građana i osnaživanje gospodarstva? Što može napraviti u i za svoje problematično neposredno susjedstvo, samo su neka od ključnih pitanja koja će skup, u organizaciji zastupnika u Europskom parlamentu Tonina Picule raspraviti - stoji u uvodu konferencije. 

24. travanj 2024 09:21