StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetGlavni opskrbljivač

U bijegu glavom bez obzira Putinove trupe za sobom ostavile preko 90 svojih najboljih haubica. Agresor je tako uspio opremiti cijelu topničku brigadu ukrajinske vojske!

Piše Anita Belak-Krile/sd
21. studenog 2022. - 20:53

Zarobljeni i napušteni ruski tenkovi i borbena vozila u Ukrajini, odavno su se okrenuli protiv svojih bivših vlasnika, a takav je slučaj i s glavnom samohodnom haubicom 2S19 Msta, koja je dobila ime po ruskoj rijeci Msti, piše Slobodna Dalmacija.

Kad je krenula u veljači u napad na Ukrajinu, Rusija je imala oko 850 ovih samohodnih haubica teških 42 tone. Devet mjeseci kasnije, Rusi su izgubili čak 91 Mstu, moguće i više, no neovisni analitičari za ovu brojku imaju konkretne dokaze. I ne samo što su ih izgubili za daljnje ratovanje protiv Ukrajinaca, nego je dobar dio moćnih haubica ostao dobro očuvan i sad praši po ruskim vojnicima. Forbes piše kako su najmanje 34 haubice 2S19 koje su pale u ukrajinske ruke potpuno neoštećene.

– To je dovoljno za opremanje cijele topničke brigade, navodi Forbes. Samohodnu haubicu pokreće dizelski motor snage 840 konjskih snaga, a njihovi topovi od 152 milimetra imaju domet do 36 km. Taj prilično dugi domet, trebao je baterije držati podalje od prve crte i stoga doista začuđuje kako ih je toliko palo u ukrajinske ruke.

image
Andrey Kronberg/Afp

Analitičar Forbesa ukazuje kako to što Rusi gube toliko ispravnih haubica 2S19 svjedoči o dvjema stvarima: ubrzanom ukrajinskom napredovanju i sve većoj aljkavosti ruskog vojnog vodstva.

Krcate su društvene mreže videosnimkama i fotografijama zaplijenjenih i uništenih ruskih haubica. Na jednoj od zadnjih vidi se kako 2S19 leži zaglavljena u jarku uz cestu negdje u Luhanskoj oblasti u istočnoj Ukrajini. Razdragani ukrajinski vojnik slavi na njezinoj kupoli dok pored njega praši ukrajinski vojni transporter M-113. Haubica sa svojom posadom od pet članova očito se vukla u istom smjeru kao i M-113 kada se nagnula u jarak. Očito su bježali što dalje od prve linije fronte, ali to nije bilo ni približno brzo, kolikom su brzinom napredovale naprijed ukrajinske snage.

Haubice 2S19 doživjele su istu sudbinu kao stotine drugih tenkova, borbenih vozila i haubica koje su razbijene ruske pukovnije ostavile za sobom nakon dosadašnjih ukrajinskih ofenziva. Jedna ukrajinska bojna zaplijenila je 10 modernih tenkova T-80 i pet samohodnih haubica 2S5 Giacint kalibra 152 mm samo u nekoliko dana kad su osvojili grad Izjum. Prema podacima neovisnih analitičara, u šest mjeseci borbi do 1. rujna, Rusi su izgubili 61 haubicu 2S19. Dva mjeseca kasnije, otpisi haubica porasli su za trećinu. Očito je da ruske baterije odbacuju sve više i više svojih velikih topova dok se povlače.

Za ukrajinsku vojsku to je sjajan artiljerijski dobitak. Prije ruske invazije u veljači, Ukrajinci su imali samo 35 komada 2S19, a umjesto toga su većinu svojih baterija opremili starijim 2S1 i 2S3. Nedavni gubici uključuju najmanje tri 2S19, ali i 34 velika topa koja su Ukrajinci zarobili od Rusa više nego nadoknađuju te gubitke. Ukrajinska vojska uspjela je u svojim protuofenzivama gotovo udvostručiti vlastiti inventar moćnih haubica!

Što se tiče tenkova, prema navodima Forbesa, prošli je mjesec tijekom protuofenziva u istočnoj i južnoj Ukrajini ruska vojska u prosjeku gubila deset tenkova dnevno, a Ukrajinci dva. Razlika je zapanjujuća, pogotovo kad se ima na umu da napadačka vojska obično gubi više opreme nego obrambena vojska, a ovdje se događa obrnuta situacija.

24. travanj 2024 21:55