StoryEditor
Hrvatska i svijetLIJEČIO SE OD KORONE |

U 91. GODINI PREMINUO SRPSKI PATRIJARH IRINEJ Nedavno je nazočio pogrebu gdje se masovno diralo i ljubilo Amfilohija

Piše JL
20. studenog 2020. - 11:30
CROPIX
Srpski patrijarh Irinej (91) preminuo je jutros u Vojnoj 'Karaburma' u Beogradu gdje se liječio od koronavirusa, javljaju srpski mediji, a prenosi Jutarnji.

Kako je jučer priopćeno, opće zdravstveno stanje patrijarha Irineja je pogoršano, bio je pod stalnim nadzorom liječnika.
Vijest da je umro patrijarh Irinej stigla je nakon 15 dana teške borbe sa koronavirusom, koju je poglavar SPC vodio u vojno-medicinskoj bolnici Karaburma.

U četvrtak navečer posjetio ga je i srbijanski predsjednikAleksandar Vučić, kojega su liječnici obavijestili da je patrijarh i dalje u vrlo teškom stanje i da je na respiratoru.

Bio je od 5. studenoga bio na liječenju, a dan ranije je utvrđeno da je pozitivan na covid-19.

Patrijarh srpski Irinej prisustvovao je masovnom pogrebu mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija u Podgorici 1. studenoga, koji je također preminuo od posljedica koronavirusa. Samo tri dana kasnije zaraza je utvrđena i kod poglavara SPC-a.

Srpska pravoslavna crkva (SPC) danas je u službenom priopćenju, uz životopis patrijarha Irineja, objavila da će o detaljima sprovoda i oproštaja od svog poglavara izvijestiti naknadno.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić na Instagramu je postavio crno-bijelu fotografiju patrijarha Irineja i kratku poruku. "Čast mi je bila što sam Vas poznavao. Takvi kao Vi nikada ne odlaze".

Patrijarh Irinej (Gavrilović) rođen je u selu Vidova, kod Čačka, 1930. godine, a svjetovno ime mu je bilo Miroslav.

U rodnom selu završio je osnovnu školu, a potom gimnaziju u Čačku, bogosloviju u Prizrenu, te Bogoslovski fakultet u Beogradu, nakog čega je postavljen za suplenta (profesora) Prizrenske bogoslovije.

Monaški čin i monaško ime Irinej primio je 1959. od tadašnjeg patrijarha SPC-a Germana.

Kao profesor u Prizrenskoj bogosloviji paralelno je završavao postdiplomski studij u Ateni, a kasnije postaje rektor Prizrenske bogoslovije.

S te dužnosti 1974. izabran je za vikarnog episkopa patrijarha srpskog sa titulom Episkopa moravičkog, a godinu dana kasnije 1975. godine izabran je za Episkopa niškog.

Na Svetom Arhijerejskom Saboru Srpske Pravoslavne Crkve, 22. siječnja 2010. godine, izabran je za patrijarha SPC-a s pripadajućim titulama Arhiepiskopa pećkog i Mitropolita beogradsko-karlovačkog.

Ustoličen je za patrijarha 23. siječnja iste godine u Beogradu.

Prilikom ustoličenja patrijarh Irinej poručio je da on nema svoj program.

"Običaj je da patrijarh pri stupanju na prijestolje iznese svoj program. Ja program nemam, moj program je program naše svete Crkve. Ja sam slab i očekujem da zajedno krmarimo crkvom".

Izdvojeno

27. siječanj 2021 04:52