StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetOSEBUJNA OSOBA

U 56. godini iznenada preminuo poznati psihijatar dr. Robert Torre

Piše Gordana Jureško/JL
14. listopada 2021. - 15:39

Poznati psihijatar dr. Robert Torre umro je iznenada danas u 56. godini u Zagrebu. Gotovo trideset godina radio je u KBC-u Sestre milosrdnice kao specijalist psihijatrije sa subspecijalizacijom iz alkoholizma i drugih ovisnosti, donosi Jutarnji.

Šira javnost upoznala ga je kroz njegovih nekoliko knjiga, a sve su polučile veliki uspjeh i kod stručne, ali i laičke javnosti.

Osobito je bila popularna njegova zadnja knjiga "Ima li života prije smrti?" u kojoj pokušava odgovoriti na pitanja što je život i kako ga živjeti.

A osobito "Prava istina o psihijatriji" nakon koje je imao vrlo žustre polemike s kolegama na temu uporaba lijekova kod psihijatrijskih bolesnika.

Jedan od zadnjih velikih intervjua Torre je dao za Jutarnji list, a odgovoru na pitanje kako gleda na psihičke probleme sažeo je filozofski u rečenicu: „Opisujem onaj dio povijesti ludila otkad se ono medikalizira i potpada pod društveni monopol psihijatrije. Mislim, ludilo je tu oduvijek. Bilo ga je prije, a bit će ga i poslije psihijatrije. Zato ga nazivam kako ga narodni jezik zove – ludilom a ne povijesno konstruiranim neologizmom "psihotičnih poremećaja" kako ga konceptualiziramo unutar posljednjih dvaju stoljeća”.

Mnogi se njegovi kolege s njim ne bi složili, ali svi će reći da je bio osebujna osoba u hrvatskom psihijatrijskom životu.

17. travanj 2024 23:52