StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetGLAVOBOLJA OD KORONE |

TURISTIČKA SEZONA LIČI NA VREMENSKU PROGNOZU - Više se ne isplati brojiti goste jer se situacija mijenja iz dana u dan

Piše Slobodna Dalmacija
13. srpnja 2020. - 16:37
Ovogodišnje turističko ljeto nekako je najsličnije vremenskoj prognozi: mjestimično oblačno s oborinama, u pojedinim dijelovima sunčanije, ali vrlo nestabilno!

Jednostavno, nitko na početku srpnja, jednog od dva udarna turistička mjeseca u godini, ne može i ne usudi se sa sigurnošću kazati kako će se turistički promet odvijati idućih dana, a o dugoročnim procjenama da se i ne govori. Svi su zbunjeni i čekaju...
- A šta da vam kažem kakve su mi rezervacije?! Jutros sam imala četiri rezervacije za srpanj, a do podne su mi došla tri otkaza tih rezervacija, ali i dvije nove za početak kolovoza. Tko zna što će se od svega toga uopće realizirati, jer gosti drže rezervacije do zadnjeg trenutka jer smo im dali mogućnost besplatnog otkazivanja. Kako im se bliži vrijeme dolaska, tako oni otkazuju, ovisno o dnevnoj epidemiološkoj situaciji. Svi su informirani, sve znaju, prate i prema tome donose odluke. Do sada sam na 4 posto lanjskog prometa u ovo doba godine, a nisam optimist niti za nastavak ljeta. Čujem i vidim da su mi i kolege u istim problemima, neki neće ni otvarati u ovoj situaciji. Koga god da pitate, nitko ništa ne zna, svi sliježu ramenima i čekaju. Moji apartmani ove godine ostat će prazni i čekamo 2021. godinu – kaže nam iznajmljivačica apartmana iz Splita, piše Slobodna Dalmacija.

Brine ih epidemija u Srbiji

I upravo taj primjer najbolje oslikava svu neizvjesnost ovogodišnje turističke sezone na Jadranu, odnosno barem onog njezina dijela koji se odvija na jugu. Jer, Istra i Kvarner trenutačno stoje dva do četiri puta bolje u popunjenosti svojih kapaciteta od četiriju dalmatinskih županije, govore podaci.

Hrvatsku je prema službenim podacima od početka godine posjetilo više od 2 milijuna turista koji su ostvarili 10,6 milijuna noćenja, a trenutačno je u Hrvatskoj otvoreno 727 hotela i 380 kampova. No, stanje s rezervacijama mijenja se iz dana u dan i baš nikakve poslovne sigurnosti u tom smislu nema u turističkoj Dalmaciji.

- S boljim aviovezama zadnjih dana nešto se malo popravlja, gosti se javljaju, pomalo i dolaze, ali i to je nesigurno jer aviokompanije ostavljaju mogućnost da i one u zadnji trenutak promijene red letenja, spoje više linija ili ih ukinu, pa je neizvjesnost oko putovanja još veća. Mi imamo goste iz Skandinavije koji dolaze u Trogir i pitali su nas jučer jesu li sigurni da je Srbija dovoljno udaljena od Trogira, jer su čuli da tamo hara epidemija. Nitko normalan ne može prognozirati ishod ovakvog turističkog ljeta i sve što napravimo ove godine mi u Dalmaciji ravno je čudu – kaže nam vlasnik obiteljskog hotela iz Trogira.
Iako se još donedavno prognoziralo kako će apartmani i kuće za odmor biti hit ovoga ljeta jer pružaju osamu i bolju izolaciju, to se u Dalmaciji još nije dogodilo.

Vile zjape prazne

Stotine vila s bazenima u Dalmatinskoj zagori još uvijek čekaju prve goste, baš kao i oko 400 tisuća postelja u apartmanima u Dalmaciji, od kojih je tek petina njih do sada ugostila rijetke turiste u ovoj godini. Brojke koje govore o 30-postotnom prometu trenutačno zasluga su sjevernog dijela Jadrana koji ima i više od 50 posto lanjskog turističkog prometa. Iako je korona kriva za sve, još uvijek je glavni marketinški adut Hrvatske u ovogodišnjem turizmu njezina epidemiološka situacija.

- O dobroj epidemiološkoj situaciji u Hrvatskoj izvijestili su i strani mediji, a najutjecajniji slovenski portal 24ur objavio je tekst naslova ”Epidemiološka slika na hrvatskoj obali među najboljima u Sredozemlju”. Zahvaljujući kvalitetnom javnozdravstvenom sustavu i visokim epidemiološkim standardima Hrvatska i dalje ima jednu od najboljih epidemioloških situacija u EU-u i najmanje aktivnih slučajeva među EU članicama na Mediteranu. A situacija u turističkim destinacijama na obali još je kvalitetnija od nacionalnog prosjeka. U svim vrstama komercijalnih smještajnih objekata u Hrvatskoj koronavirusom nije zaražen ni jedan turist. Hrvatska je ove godine najsigurniji i najbliži Mediteran za odmor za EU građane - kaže Veljko Ostojić, predsjednik Hrvatske udruge turizma (HUT).

Ostaje nadati se da ćemo tu činjenicu uspjeti dobro iskomunicirati potencijalnim gostima iz EU-a, kako bi oni to pretočili u rezervacije i dolaske na Jadran barem u udarnom dijelu poslovne turističke godine koji je pred vratima.

Službene brojke ulijevaju nadu

Potražnja za ljetnim odmorom u Hrvatskoj u srpnju je dodatno porasla pa je u prvih 7 dana mjesečni indeks noćenja u Hrvatskoj premašio 50 posto u odnosu na prošlu godinu, što je nadmašilo očekivanja i konkurenciju na Mediteranu.
U Hrvatskoj se trenutačno nalazi oko 389.000 gostiju, a od početka tjedna ih u prosjeku dolazi preko 61 tisuću dnevno. Najviše je inozemnih gostiju iz Njemačke, nakon toga iz Slovenije, Češke, Poljske i Austrije.

Broj prijava stranih turista za ulazak u zemlju preko službenog sustava entercroatia.mup.hr dosegnuo je 1,16 milijuna. Turisti su najviše noćenja ostvarili u objektima u domaćinstvu, više od 3,5 milijuna noćenja, zatim u kampovima - 1,87 milijuna noćenja i u hotelima 1,78 milijuna noćenja, podaci su HUT-a, piše Slobodna Dalmacija.
16. travanj 2024 23:46