StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetSPADA U RIZIČNU SKUPINU |

TRUMP OSJEĆA SIMPTOME: Izgledao je iscrpljeno, zaspao je u avionu, a rukovao se sa 100 ljudi...

Piše Jutarnji list
2. listopada 2020. - 19:01
Američki predsjednik Donald Trump razmatra mogućnost da se u petak obrati naciji nakon šokantne vijesti da su on i Prva dama Melanija oboje pozitivni na novi koronavirus.

Osoblje Bijele kuće razgovara o načinu na koji se predsjednik može obratiti javnosti i uvjeriti Amerikance da je dobro te da i dalje može voditi zemlju. Jedna od predloženih opcija je i obraćanje putem TV programa, piše New York Times, a prenosi Jutarnji list.

New York Times nadalje piše da Trump pokazuje blage simptome koronavirusa, a to su im potvrdila dva izvora upoznata s njegovom zdravstvenom situacijom. Jedna je osoba rekla da Trumpovi simptomi nalikuju onima koje imaju oboljeli od prehlade.
Jedan sudionik skupa koji se u četvrtak odvio u Trumpovom klubu za golf u gradu Bedminsteru u saveznoj državi New Jerseyju rekao je da je Trump na njemu bio u kontaktu s otprilike 100 ljudi te da je djelovao letargično.

Osoba koja je obaviještena o Trumpovom zdravstvenom stanju rekla je da je američki predsjednik zaspao u avionu Air Force One kada se u srijedu navečer sa skupa u saveznoj državi Minnesoti vraćao u Washington.
Dužnosnik Bijele kuće rekao je za New York Times da se do četvrtka navečer raspravljalo o tome kako će se Trump liječiti. Bilo je riječi i o mogućnosti televizijskog obraćanja ili snimljenog obraćanja kako bi se pokazalo da Trump može nesmetano obavljati svoju dužnost te da vlada radi kao i prije.

Predsjednik je o svojoj dijagnozi javnost obavijestio nešto prije 1 sat po istočnom američkom vremenu kad je na Twitteru napisao: 'Večeras smo Prva dama i ja doznali da smo pozitivni na Covid-19. Ući ćemo u karantenu i započeti proces oporavka. Prebrodit ćemo ovo zajedno.'

Trumpu su 74 godine i s medicinskog je stajališta pretio što ga čini dijelom ugrožene skupine za razvoj komplikacija uslijed zaraze virusom.

Njegov suparnik na predstojećim izborima, Joe Biden, ima 77 godina i također se u petak testirao na koronavirus no rezultati do trenutka pisanja ovog teksta još nisu objavljeni. 

Na Covid-19 se testirao i potpredsjednik Mike Pence i njegova supruga Karen, a njihovi su rezultati negativni.
Službeni liječnik Bijele kuće kazao je da su i predsjednik i Prva dama dobro, no nije otkrio ima li tko od njih simptome bolesti. Ako se Trump ozbiljnije razboli, postoje ustavne procedure koje će potpredsjedniku Mikeu Penceu omogućiti da privremeno preuzme vlast, i to samo par tjedana prije predsjedničkih izbora zakazanih za 3. studeni.
No, ako Trump razvije blage simptome ili ih uopće ne bude imao, to će mu omogućiti da nastavi kampanju uz tvrdnju kako virus i nije toliko opasan koliko mnogi vjeruju.

Inače, Trumpovi su se vjerojatno zarazili preko predsjednikove savjetnice Hope Hicks dok su se zajedno u predsjedničkom zrakoplovu Air Force One vraćali sa skupa u Minnesoti. Iako su bili zajedno u avionu, Hope Hicks se držala podalje od predsjednika jer je već počela osjećati simptome bolesti.

Unatoč toma što se nije osjećala dobro, nastavilo se sa svim predizbornim aktivnostima. Da je Hicks pozitivna na koronavirus, tajilo se prva 24 sata, prenosi Jutarnji list.
25. travanj 2024 11:28