StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetBez argumenta

Tri bolnice odbile su Mirelu Čavajdu: pogledajte detalje tih odbijenica, objašnjenja gotovo da i nema, a odluku su uglavnom donosile žene

Piše Željka Godeč/JL
9. svibnja 2022. - 17:19

Odluku da Mirela Čavajda nema pravo na prekid trudnoće, premda joj to zakon omogućuje onda kad postoje medicinske indikacije na temelju kojih se može očekivati da će se "dijete roditi s teškim prirođenim tjelesnim ili duševnim manama" na razini I stupnja, donijele su uglavnom žene i to bez riječi objašnjenja, piše Jutarnji list. 

Na isti način, u istom tonu, na koji su Mireli Čavajdi zatajili informacije o njezinim pravima i mogućnostima kad se suočila s teškom dijagnozom u visokom stupnju trudnoće i otpravili je u Sloveniju, tri zagrebačke bolnice odbile su njezin zahtjev za prekidom trudnoće: bez argumenta. Zanimljivo je i da se u različitim bolnicama o njezinom zahtjevu odlučivala različito imenovana tijela, u nekima komisija, u nekima povjerenstvo, premda zakon navodi da o zahtjevu odlučuje komisija.

Povjerenstvo I stupnja za slobodno odlučivanje o rađanju djece Kliničke bolnice Merkur u kojoj je trudnica, prema vlastitim riječima, imala osjećaj da je nagovaraju da rodi kad su je, suočeni s javnim skandalom hitno pozvali na pregled, 5. svibnja odbilo joj je zahtjev.

Tročlano Povjerenstvo u sastavu Željka Duića, Doroteje Pavan Jukić i Biserke Matok Glavaš, ovako je odbilo zahtjev trudnice:

- Predmetni zahtjev za prekid trudnoće ne odobrava se te se trudnica upućuje na Drugostupanjsku komisiju KBC Zagreb koja odlučuje o prigovoru protiv Povjerenestva i stupnja.

U KBC Sestre milosrdnice, Vesna Gail, Ivan Brlečić i Blaženka Sumpor bili su još škrtiji: "Temeljem uvida u provedene dijagnostičke pretrage nije moguće sa sigurnošću utvrditi definitivnu dijagnozu te se zahtjev odbija".

Klinika za ženske bolesti i porode Petrova, u sastavu Vesna Elveđi Gašparović, Marina Ivanišević i Đurđica Zlodi, nešto je rječitija.

Oni utvrđuju da "uvidom u dostavljenu dokumentaciju svi dosadašnji medicinski postupci: "perinatalni ultrazvuk i magnetska rezonancija glavice fetusa ukazuju na razvoj tumorske tvorbe u predjelu mozga, za čiju verifikaciju je neophodna postnatalna medicinska dijagnostika kao i patohistološka dijagnoza. Komisija prvog stupnja je zaključila da ne može odobriti prijevremeni porođaj".

Za razliku od spomenute dvije bolnice, u Petrovoj nisu zaboravili na svoju zakonsku obavezu da pacijenticu pouče o pravnom lijeku i informiraju da u roku od tri dana može uložiti prigovor Komisiji drugog stupnja.

18. travanj 2024 18:22