StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetjulija timošenko

‘Treći svjetski rat je počeo, a jedino rješenje je da Putina dokrajčimo vojnim putem. Svaki kompromis njega bi samo ohrabrio‘

Piše dv
4. srpnja 2022. - 22:39
Viktor Juščenko i Julija Timošenko u vrijeme svoje najveće političke slave, 2004. godine, u vrijeme Narančaste revolucijeDimitar Dilkoff/Afp

Nade u mirovni sporazum s Vladimirom Putinom su "puke iluzije" rekla je za Telegraph Julija Timošenko, liderica Narančaste revolucije u Ukrajini 2004.

Timošenko, koja je došla na vlast kao premijerka za vrijeme prve ukrajinske pobune protiv Kremlja, upozorila je da bi svaki dogovor kojim bi se Putinu prepustio teritorij Ukrajine, ruskog predsjednika samo potaknuo na daljnje otimanje zemlje. Jedino rješenje, smatra Timošenko, jest "dokrajčiti" ga potpunim uništenjem ruske vojske, usprkos evidentnom rastu broja poginulih ukrajinskih vojnika, prenosi Jutarnji list.

Njezine primjedbe sada stižu kao neka vrsta ukora zapadnim čelnicima koji su nagovijestili da bi odustajanje od dijelova ukrajinske istočne regije Donbas bio kompromis nužan za mir. Naime, Francuska i Njemačka izrazile su otvorenost prema toj ideji, unatoč očitom pooštravanju stajališta na summitu G7 prošlog vikenda, kada je francuski predsjednik Emmanuel Macron, izjavio da "Rusija ne može i ne smije pobijediti".

Timošenko strahuje da će, kako ekonomska cijena sukoba za Europu raste, sve popularnija biti inicijativa da se Kijev gurne prema mirovnom sporazumu.

- Iznenađena sam da neke zemlje nastavljaju zastupati politiku popuštanja prema Putinu. To je neprihvatljivo za cijelu Ukrajinu. Mirovni sporazum je iluzija, jedini izlaz je pobjeda u bitci. Svaki mirovni sporazum bit će prvi korak prema sljedećem ratu - poručila je.

Dodala je da, unatoč teškim vojnim gubicima, Putin pokušava produljiti rat u nadi da će se na kraju pojaviti podjele unutar NATO-a. Ona je podržala apele Zelenskog da Zapad Ukrajini dopremi što više projektila kako bi se odnos snaga u Donbasu donekle uravnotežio. Ovih dana u Donbasu ukrajinske snage navodno gube do 100 vojnika dnevno.

Politička karijera Timošenko vrlo dobro ocrtava nestabilni postsovjetski put Ukrajine, razdoblje razdijeljeno unutarnjim sukobima, kao i intervencijama Moskve.

Godine 2004. Timošenko je sudjelovala u Narančastoj revoluciji, koja je dovela do golemih uličnih prosvjeda kojim su pak poništeni izbori namješteni u korist prokremaljskog kandidata Viktora Janukoviča. Timošenko je tada prozvana slavenskom "Ivanom Orleanskom", a njene pletenice kopirane su na svjetskim modnim pistama.

Međutim, Narančasta revolucija brzo je prerasla u unutarnje sukobe, omogućivši Janukoviču da preuzme vlast 2010. godine.

Timošenko je tada osuđena na sedam godina zatvora pod optužbom za zlouporabu položaja. Za optužbe je rekla kako su politički motivirane, a oslobođena je nakon drugog prozapadnog ustanka u Ukrajini 2014., kada je Janukovič pobjegao put Rusije.

Bivša ukrajinska premijerka smatra kako je vrlo izgledno da će Rusija pokušati zauzeti i druge susjedne države, izdvajajući Moldaviju, Bjelorusiju, Gruziju, Kazahstan te skandinavske i baltičke zemlje.

- Moj savjet tim zemljama bio bi da ne gube vrijeme, te da počnu graditi jake oružane snage i postanu članice NATO-a ako već nisu - kazala je, prenosi Jutarnji list.

Timošenko također vjeruje kako je Putin spreman koristiti nuklearno oružje. Smatra kako ruski vođa možda nije dovoljno samoubilački raspoložen da nuklearno oružje iskoristi protiv članica NATO-a, ali da bi mogao primijeniti taktiku korištenja malih taktičkih nuklearnih bojevih u Ukrajini, kockajući se da Zapad neće odgovoriti.

- Spreman je prijeći sve linije i igrati protiv svih pravila, to je izvor njegove snage - smatra Timošenko.

U intervjuu Telegraphu izrazila je i zahvalnost britanskom premijer Borisu Johnsonu zbog vojne potpore Ukrajini - priznajući kako je strahovala da bi mogao biti smijenjen zbog Partygatea.

- Nije trebao imati zabave u vrijeme covida, ali iskreno, to je neusporedivo s onim s čime se suočavamo u Ukrajini. Teško mi je shvatiti kako su u Konzervativnoj stranci razmišljali o smjeni Johnsona - dodala je.

Upitana o strahovima da potpora gospodina Johnsona Ukrajini riskira uvlačenje NATO-a u Treći svjetski rat, bila je jasna.

- Mi smo već u Trećem svjetskom ratu, budući da sada iza Ukrajine stoji 50 zemalja. Trebamo više oružja kako bismo slomili rusku vojsku na ukrajinskom teritoriju. To će biti kraj Putinova režima, jer ruski narod neće tolerirati takav poraz - zaključila je za Telegraph Julija Timošenko.

16. travanj 2024 19:29