StoryEditorOCM

Treća dojava o bombi u zrakoplovu Air Serbije za Moskvu; Vučić je spreman smanjiti broj letova za Moskvu

Piše Hina
15. ožujka 2022. - 16:31

Na letu Beograd-Moskva srbijanske aviokompanije Air Serbia u utorak je, treći put u zadnjih pet dana, primljena dojava o bombi, objavili su beogradski mediji navodeći da "dojavljivači" nanose veliku štetu" i "vode specijalni rat" protiv nacionalne kompanije.

Prva dojava zaprimljena je u petak prošlog tjedna elektroničkom poštom, a druga u ponedjeljak i za obje se poslije sigurnosne provjere ispostavilo da su lažne, a portal beogradskih Večernjih novosti tvrdi da je i današnja dojava stigla- e-mailom s adrese u Ukrajini.

Vijest da je zrakoplov kompanije Air Serbia na letu za Moskvu prizemljen prošlog petka jer je u letjelici navodno postavljena bomba, potaknula je Ukrajinu da Srbiju optuži za profiterstvo zbog povećanog broja letova za Rusiju u vrijeme sankcija Zapada toj zemlji.

Prva zamjenica ministra vanjskih poslova Ukrajine Emine Dzheppar izjavila je da je Air Serbia udvostručila broj letova za Moskvu u trenutku kada su drugi europski prijevoznici uveli sankcije Moskvi i kada je nebo EU zatvoreno za kompanije i privatne zrakoplove iz Rusije.

"Srbija je jedina u Europi s nebom otvorenim za Rusiju. Zarađivanje novca na ukrajinskoj krvi nedostojno je zemlje kandidata za EU", napisala je Dzheppar na Twitteru.

Na toj društvenoj mreži reagirao je i estonski europarlamentarac Urmas Paet sugerirajući da bi srbijanskoj nacionalnoj aviokompaniji trebalo zabraniti letove u zračnom prostoru Unije jer "Srbija i Air Serbia ignoriraju sankcije EU protiv Rusije".

"Air Serbia je za Rusiju prozor u Europu", napisao je Paet.

Srbija trenutno ima 15 letova tjedno za rusku prijestolnicu, od toga petkom i nedjeljom po tri, a do 3. ožujka za Moskvu je bio jedan let dnevno.,

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić u subotu je poručio da je Srbija spremna vratiti broj letova za Moskvu na razinu prije sankcija uvedenih Rusiji, dakle na jedan dnevno nakon što budu iskorištene unaprijed kupljene karte.

Vučić je ocijenio da se "vodi hajka protiv Srbije" pa zapitao "Zašto to ne rade zemljama Zaljeva od kojih traže naftu, a imaju 15 puta više letova od nas?".

Za Moskvu neometano lete i zrakoplovi Turkish Airwaysa. Neće dirati one koji su u NATO, a koji su djelomice u Europi i Aziji i koji imaju 30 puta više letova od nas", rekao je Vučić u intervjuu za TV Pink.

Današnja dojava o bombi u zrakoplovu Air Serbie stigla je prije polaska na leta JU 652 koji je bio zakazan za 14:30. Na službenom portalu zračne luke Nikola Teslla objavljeno je da let kasni, zrakoplov je, po sigurnosnim procedurama, podvrgnut protudiverzantskoj provjeri, a očekivano vrijeme polijetanja nije objavljeno.

Srbija je početkom ožujka glasala za rezoluciju Opće skupštine UN-a kojom je osuđena invazija Rusije na Ukrajinu, ali je službeni Beograd istaknuo da Moskvi zbog očuvanja nacionalnih i ekonomskih interesa neće uvoditi sankcije.

23. travanj 2024 10:08