StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetPROMETNI STRUČNJAK

Treba početi kažnjavati pješake sa slušalicama u prometu, kao i one koji govore ili tipkaju na mobitel dok prelaze preko pješačkih prijelaza

Piše Damir Šarac/SD
11. travnja 2021. - 21:28

Strojovođa je dugo trubio, dugo... Znali smo da se događa neko zlo. Došla je policija i Hitna, momku nije bilo spasa... Nije čuo vlak ni sirenu...

Otprilike ovako počinju (i završavaju) priče o tragedijama koje se na hrvatskim i svjetskim željezničkim prugama događaju sve češće, baš kao i u automobilskom prometu: stotine mladih ginu zbog jednog naoko bizarnog razloga: dok voze bicikle, trče ili se šetaju u ušima su im slušalice s glasnom glazbom koja ih potpuno isključuje iz vanjskog svijeta!

Prema istraživanjima otprije nekoliko godina broj pješaka u SAD-u koji su ubijeni ili teško ozlijeđeni dok su nosili slušalice za uši utrostručio se kroz samo šest godina, više od polovine stradalih pješaka koji su nosili slušalice imalo je nezgodu s vlakom, a dvije trećine žrtava su muškarci mlađi od 30 godina, donosi Slobodna Dalmacija.

Istraživanje je objavljeno u "British Journal Injury Prevention", a vodio ga je dr. Richard Lichenstein iz Baltimorea.

Studija upozorava na "nenamjernu sljepoću" osoba koje slušaju glazbu ili govor preko slušalica za uši: zbog koncentriranja na signale koji dolaze iz slušalica, mozak zanemaruje signale i upozorenja iz okoliša. Zbog čega je nemoguće izbjeći tragediju na tračnicama jasno je i iz podatka da zaustavni put vlaka iznosi i 1500 metara zbog čega se vlak ne može zaustaviti na vrijeme niti kad strojovođa izdaleka uoči osobu na pruzi. K tome vlakovi su sve tiši, njihov se dolazak gotovo i ne čuje dok se približavaju, a iz ovog razloga Hrvatske željeznice pokrenule su u školama edukativno-preventivnu akciju "Vlak je uvijek brži", a sloganom "Slušaš krivu stvar" posebno se želi istaknuti opasnost od prelaska pruga sa slušalicama u ušima.

Osim slušalica ozbiljnu ugrozu predstavlja i pisanje poruka ili razgovor na mobilnim uređajima.

Zadnjih godina stradanja mladih na hrvatskim prugama gotovo svaki put su povezana sa slušalicama u ušima, kao u primjeru nedavne nesreće sa smrtnim ishodom mladića u Kaštelima, pogibije 14-godišnjaka u Jastrebarskom, ili 17-godišnje djevojke iz Osijeka. Godine 2014. čak je pet poginulih od posljedica udara vlaka imalo slušalice u ušima. Slično je i na ulicama, u Zadru je ozlijeđena 13-godišnjakinja koja je zakoračila na kolnik, također je imala slušalice.

Istraživanja od prije nekoliko godina pokazuju da čak 37 milijuna Amerikanaca i 12 milijuna Britanaca osjeća da su se posljednjih godinu dana izlagali opasnosti noseći slušalice ili slušalice tijekom šetnje, trčanja ili vožnje bicikla. Primjeri su uključivali iskoračivanje na cestu ili nalet na drugu osobu.

Rizik se povećava što je dob "slušatelja" mlađa: svaki četvrti Amerikanac i svaki treći Britanac između 18 i 34 godine koristi slušalice dok se kreće ulicom.

Pokazalo se da osim naleta vozila u prometu ljudi sa slušalicama ne čuju požarne alarme, upozorenja pješaka, ali ni pucnjeve iz pištolja, što bi doslovno značilo da noseći slušalice na ušima hodate ili vozite s – glavom u torbi!

Prometni stručnjak Željko Marušić, profesor na zagrebačkom Fakultetu prometnih znanosti, već dugo upozorava na ovaj problem koji bi po njemu trebalo čim prije regulirati zakonom.

– Pješake treba hitno sankcionirati. Pogledajte na semaforima, vozila stanu na crveno, ali pješaci prelaze na svoje crveno ili izvan prijelaza i nitko ih ne sankcionira. Dalje, prelazak pješačkog prijelaza s mobitelom treba zabraniti. A prije svega treba zabraniti i kažnjavati korištenje slušalica pri prelaženju ceste, pruge ili prilikom hodanja po cesti, bicikliranju na tim mjestima... Pogledajte statistike, broj osoba koje ginu zbog nošenja slušalica rapidno se povećava, to je postala prava pošast, u pravilu je riječ o mladim ljudima koji imaju dobre reflekse i da su čuli zvuk vlaka ili automobila ne bi nastradali. Naime, pješak u prometu oslanja se i na vidi i na sluh, zato postoje jedni i drugi signali. Upravo iz tih razloga električni automobili koji su gotovo nečujni dobit će umjetni zvuk. Ako jedno osjetilo oduzmemo, samo je pitanje kad će se dogoditi nesreća, prenosi Slobodna Dalmacija.

Zakone zato treba prilagoditi novim okolnostima, organizirati snažnu medijsku kampanju i početi kažnjavati pješake sa slušalicama u prometu, kao i one koji govore ili tipkaju na mobitel dok prelaze preko pješačkih prijelaza ili još gore, željezničkih, čime stvaraju nevjerojatan stres strojovođama, a nepotrebno ugrožavaju svoj život – kategoričan je Marušić.

– Postavlja se pitanje ravnopravnosti sudionika u prometu; kršenje ustava je ako jedan sudionik ima veća prava od drugog. Ako vozači imaju svoja prava i obveze kojih se moraju pridržavati, jer će biti sankcionirani, onda ih moraju imati i pješaci u zoni prometa i zato moraju postojati sankcije i za njih ako krše propise. Treba shvatiti: ne možeš biti u blizini pruge i prelaziti je sa slušalicama na ušima, mobitelom pred očima niti možeš tako hodati po pješačkom prijelazu ili cesti. Znači, kampanje i kazne, i to hitno jer na ovaj način gubimo mlade živote gotovo svakodnevno – ističe prometni stručnjak.

18. travanj 2024 02:47