StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetPOČETAK KRAJA KORONE?|

Transportnim hladnjacima iz Bruxellesa u Zagreb stigle prve doze Pfizerova cjepiva, u Dubrovniku prvo cijepljenje sutra ujutro

Piše DV
26. prosinca 2020. - 08:34
U subotu ujutro oko 6 sati, transportnim hladnjacima iz Bruxellesa stiglo je cjepivo u Hrvatsku. Prve doze stigle su transportnim hladnjacima u Zavod za javno zdravstvo, odakle će se dalje razvoziti u sve županije, javlja N1.

Cijepljenje počinje sutra, u nedjelju, a prvi će se cijepiti štićenik Doma za starije Trešnjevka, u Dubrovnik pak cjepiva stižu sutra, kad će se cijepiti prva osoba u Općoj bolnici Dubrovnik, zdravstvenik djelatnik.

Prve jednake doze BioNTech/Pfizerovog cjepiva stigle su za sve zemlje članice EU, dakle ovih 9750 doza dobiva jednako svaka zemlja članica, bez obzira na broj stanovnika ili količine kupljenog cjepiva. Cjepljenje počinje u svim zemljama Unije sutra. Cjepivo će biti besplatno i dobrovoljno, a stručnjaci kažu da ćemo se kao društvo zaštiti ukoliko 70 posto stanovnika bude cijepljeno.

Hrvatska je naručila 5 milijuna i 905 tisuća doza. Kutijesu sada pohranjene u hladnjak na -70 stupnjeva, a jednom kad se cjepivo izvadi s te temperature, mora se iskoristiti u roku od pet dana.

Kako HZJZ navodi na svojm stranicama, prvo će se cijepiti zdravstveni djelatnici, korisnici i djelatnici domova za starije osobe, a sa slijedećim dozama koje će stizati, počet će se cijepiti starije osobe koje nisu u domovima za starije te sve osobe s kroničnim bolestima (stariji od 16 godina), u okviru indikacija koje će biti registrirane putem Europske agencije za lijekove.
16. travanj 2024 23:00