StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetStižu reakcije

Transparentom ‘Dok umiru panduri...‘ Torcida bacila rukavicu u lice policiji: ‘Stariji navijači su djeci u ruke gurnuli transparent, sve kako se njih ne bi prozivalo. Degutantno‘

Piše Katarina Marić Banje/sd
27. listopada 2022. - 16:05

Tijekom sinoćnje utakmice Hajduka i Gorice navijači su na sjeveru postavili transparent: "Viziri puni krvi, srce puno bijesa. Dok umiru panduri, rađa se sloboda!", piše Slobodna Dalmacija.

Time su ponovno bacili rukavicu u lice policiji nakon incidenta u Zrinsko Frankopanskoj ulici pred prostorijama Torcide. U noći s petka na subotu prije tjedan dana, nakon derbija, policija je intervenirala na dojavu o remećenju javnog reda i mira.

Na dvije policajke i dva policajca iz temeljne policije su izgrednici bacali boce, komade betonskih blokova i kamenje te je u pomoć pozvana Jedinica Specijalno interventne policije. Nakon dolaska prve patrole interventnih, i dalje su iz skupine od 50-ak navijača nasrtali i pozivali na daljnji napad prema policiji.

Vijećnik oštro o izgrednicima: ‘Ulizujemo se šačici huligana koji se skrivaju iza pravih navijača, bojimo se reći da ti divljaci nisu navijači nego huligani. Maltretiraju grad!‘

Kako bi odbili napad policajci su koristili palice i sprej s nadražujućim sredstvom da bi u konačnici bili ispaljeni hici u zrak. Nakon toga i dolaska još dvije patrole interventih policajaca nasilnici su se razbježali, a u obližnjoj ulici uhićena su šestorica.

Nakon privođenja u službene prostorije utvrđena je osnovana sumnja da je pet osoba počinilo kaznena djela napada na policiju i izazivanje nereda. Šesti mladić je pušten jer je utvrđeno kako nije mogao sudjelovati u napadu na policiju jer se na mjestu uhićenja našao na putu s radnog mjesta, restorana u centru grada gdje radi kao kuhar.

image

Navijaci Hajduka

Vojko Bašić/Cropix

Njegov otac je za "Slobodnu" ispričao kako mu je sin u policiji pretučen palicom po leđima te je dao i fotografiju mladića na kojoj se vide ozlijede. Ubrzo je u javnosti objavljen i video na kojem se vidi interventni policajac kako palicom više pita udara preko leđa mladića kojeg drugi policajac drži dok leži na tlu vezan lisicama.

Osim što ga je udario palicom, zadao mu je udarac i nogom u tijelo. Identitet nasilnog policajca je ubrzo utvrđen te je udaljen iz službe, a prijeti mu i kazneni postupak. Zbog iživljavanja na nemoćnim mladićem javno je upućena i isprika iz policijskog vrha, ali očito nije naišla na plodno tlo što su pokazali transparentom.

Iz PU splitsko-dalmatinske smo upitali što će poduzeti vezano za sporni natpis.

- Poštovana, u odnosu na upit obavještavamo Vas kako smo u odnosu na navedeno započeli kriminalističko istraživanje, kao i u odnosu na ostala evidentirana protupravna ponašanja na javnom okupljanju.

Napominjemo kako je jučer tijekom obavljanja poslova osiguranja javnog okupljanja privedena 21 osoba zbog utvrđenih obilježja različitih vrsta prekršaja prvenstveno iz Zakona o sprječavanju nereda na športskim natjecanjima - odgovorili su.

Iz Sindikata policijskih službenika navode kako se nesporno radi o kaznenom djelu.

- Taj natpis ima oznake kaznenog djela javnog pozivanja na mržnju i netrpeljivost. Degutantno mi je i komentirati što su djeca i maloljetnici umiješani u nešto takvo, kao što se vidi na fotografiji. Gurnuli su im transparent u ruke, no odgovornost za nešto takvo u potpunosti leži na odraslim navijačima koji su rukovodili tom "operacijom" i djeci dali takve pozive na nasilje kako se njih ne bi prozivalo. Ali krivicu snose i njihovi roditelji.

image
Vojko Bašić/Cropix

Ponovno naglašavam da bi se na višim razinama moralo nešto poduzeti glede navijača i nereda. Prema Zakonu o sprječavanju nereda na športskim natjecanjima, sudac odmah može doći  na lice mjesta i provoditi postupke.

Treba to uvesti u praksu, a ne da se uhićenici razvlače par dana po prostorijama za zadržavanje, a onda treba nekoliko godina da budu pravomoćno osuđeni. Mene bi također zanima bi li oni koji komentiraju slučaj i predlažu te izriču sankcije bili jednako blagonakloni prema nasilnicima kada bi se ticalo njih, a ne policajaca - kazao nam je Mario Puškarić, predsjednik sindikata.

23. travanj 2024 16:53