StoryEditor
Hrvatska i svijetREKONSTRUKCIJA DOGAĐAJA |

TRAGIČNA PRIČA O ZAMJENI PACIJENTICA U SPLITSKOM KBC-u -Evo kako je došlo do nevjerojatne greške zbog koje je žena pokopana u tuđoj grobnici

Piše Slobodna Dalmacija
12. svibnja 2020. - 18:54
CROPIX
Koristeći dosad poznate i objavljene podatke, te informacije iz više anonimnih, ali pouzdanih izvora, pokušali smo što preciznije rekonstruirati priču koja je snažno odjeknula u javnosti, o zamjeni pacijentica u splitskom KBC-u, ali ne o tek "još jednoj zamjeni", već o pravoj tragediji koja se nipošto nije smjela dogoditi, piše Slobodna Dalmacija.

O Mari Tonki Devčić iz Seget Vranjice javnost je, iako ne po njezinu imenu, već imala priliku čuti: radi se o korisnici Obiteljskog doma za starije Florence iz Seget Vranjice, nepokertnoj ženi koja je u jeku pandemije koronavirusa radi povišene temperature i sukladno protokolu koji je osoblje doma striktno poštovalo, prijavljena epidemiološkoj službi te 10. travnja iz Doma odvedena u splitski KBC, gdje je, također prema protokolu, testirana i na virus, o čemu je tada i Stožer obavijestio javnost.

Radi boljeg razumjevanja, valja objasniti kako uopće izgleda dolazak u Covid-bolnicu na Križinama: osobe s temperaturom, koja je znak mogućeg oboljenja izazvanog koronavirusom, dolaze na prijem bolnice ispražnjene od svih drugih bolesnika i preseljenih na Firule, kako bi mogla primati zaražene bolesnike.

Febrilne osobe s prijema koje zahtijevaju hospitalizaciju upućuju se na Zarazni odjel, gdje ih se testira; pozitivni nalaz znači smještanje u bolnički stacionar na Križinama, a negativni nalaz - upućivanje u bolnicu na Firulama, na odjel u skladu s pacijentovim stanjem.

Prvi test Mare Tonke Devčić - koja je u bolnicu, usput rečeno, zbog visoke temperature stigla slabo kontaktibilna - bio je, kako je tada rečeno, pozitivan, zbog čega su odmah testirane i druge dvije korisnice segetskog doma iz iste sobe, a naknadno i svi ostali korisnici, kao i svo osoblje, no pokazalo se da su svi negativni. Mara Tonka Devčić je, kao pozitivna, zadržana na liječenju na Križinama. Barem se tako mislilo.

Istoga dana, 10. travnja, u bolnicu je primljena i Iva Feisthammel (rođena Zorić), također febrilna, korisnica doma u Dicmu, odakle je više korisnika zbog povišene temperature upućeno na Zarazni odjel na Križinama, testirano i - kako je već poznato - više njih bilo pozitivno na koronavirus. Zdravstveni dokumenti gospođe Feisthammel i gospođe Devčić zamijenjeni su možda već na samom prijemu, ili na Zaraznom - to je nešto što će naknadno utvrditi istraga.

Svakako, stvarna gospođa Feisthammel završila je na Križinama pod imenom gospođe Devčić, kao koronapozitivna, a gospođa Devčić na Firulama je završila pod identitetom gospođe Feisthammel, kao negativna.

Jesu li bili zamijenjeni i njihovi testovi? To se ne zna - ovisi o tome u kojemu su trenutku zamijenjeni identiteti, kaže nam naš bolnički izvor. Bolnički nalazi možda se jesu radili pod pogrešnim imenom, ali odnosili su se na - da tako kažemo, "pravi" organizam. Vjerojatnost da prava Mara Tonka Devčić nije bila pozitivna potkrepljuje i činjenica da u segetskom domu nitko drugi nije bio zaražen, za razliku od situacije u domu u Dicmu. No, smještanje dviju žena nakon testiranja ipak je odredilo ime - i to ono pogrešno.

A onda je, 16. travnja, pacijentica s Firula, sa zdravstvenim kartonom I.F. umrla, o čemu je obaviješten njen nećak i druge osobe iz obitelji. Obitelj ju je, i ne sluteći zabunu, pokopala u hercegovačkim Grudama. A pokopana je zapravo - Mara Tonka Devčić.

Za to vrijeme, obitelj iz Seget Vranjice uredno se u bolnici raspitivala za Maru Tonku Devčić. Redovito su se raspitivali i iz doma u Segetu u kojemu je bila smještena. I svima je uredno javljano da je gospođa Devčić dobro, da se dobro oporavlja, što je obitelj radovalo, posebno s obzirom na njezino, već odranije teško zdravstveno stanje.

Bolničko osoblje ne zna da se radi o "pogrešnoj" osobi, nema razloga u to sumnjati niti ima načina to znati, tim prije što mentalno stanje pacijentice Feisthammel nije dopuštalo da sasvim razazna što se događa, stoga i nije reagirala na to što su je zvali pogrešnim imenom. Uz sve navedeno, posjeti su strogo zabranjeni, pa ni obitelj nije mogla uočiti da se radi o zamjeni identiteta.

A onda se gospođa koja je u bolnici boravila pod tuđim imenom oporavila dovoljno dobro, postala negativna na koronavirus i upućena natrag u "njezin" dom u Segetu. No, nakon što je dovedena, osoblje doma shvatilo je da se ne radi o njihovoj korisnici; nepoznatu ženu uputili su natrag i zatražili da im dovedu "pravu", odnosno Maru Tonku Devčić.

S povratkom "pogrešne" žene u bolnicu počele su se nazirati dimenzije katastrofe: nitko ne zna gdje je prava Mara Tonka Devčić; nitko u bolnici ne zna kako žena izgleda, pa se potraga činila posve uzaludnom. S druge strane, ne znaju i ne mogu utvrditi identitet osobe pod imenom Mare Tonke Devčić. No, potraga je uključila i pretpostavku da je zamijenjena žena umrla; nagađa se da je pretraživanjem bolničkih podataka o vremenu prijema te kasnije umrlih, kao i pretraživanjem osmrtnica koje se obično objavljuju s fotografijom, upravo u osmrtnici identificirano lice - žive žene. A ona druga, Mara Tonka Devčić, za koju se vjerovalo da se dobro oporavlja, zapravo je već skoro mjesec dana mrtva, i pokopana u tuđoj grobnici.

No, točni obrisi i prave dimenzije ovog bolničkog skandala će, nadamo se, biti poznati kada inspekcija Ministarstva zdravstva odradi svoj posao. Za sada je sve završilo ostavkom ravnatelja Julija Meštrovića, no pitanje je hoće li se na tome stati...

O svemu se očitovao i ministar zdravstva Vili Beroš.
- Ovo što se dogodilo u Splitu veliki je i bolan propust. Izražavam žaljenje i duboku sućut svima pogođenima. Za ovakav propust se mora utvrditi odgovornost. Zbog propusta je pokrenut unutrašnji nadzor. Zdravstvena inspekcija danas će započeti obavljanje nadzora u KBC-u Split. To su detalji o kojima je preuranjeno govoriti i izlaziti sa svime u javnost. Reći ću samo da je KBC Split u specifičnoj situaciji. Do sada su napravili veliki napor, primali su nekoliko desetaka u danu teških bolesnika.
Ovo ne govorim da opravdavam bilo koga to su činjenice. Prema preliminarnim podacima došlo je do zamijene medicinske dokumentacije nakon hitnog prijema i prilikom smještaja na bolnički odjel. Pogreška nije uzrokovala propust u liječenju.
Sve se uspostavilo kada je bolesnica vraćena u starački dom i kada je ustanovljeno da ne odgovara identitetu - kazao je, među ostalim Beroš, piše Slobodna Dalmacija.
13. lipanj 2021 19:17