StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetNove napetosti

Torcidaši kod baze Interventne htjeli ispisati grafite, uočio ih dežurni policajac i alarmirao kolege: 20-godišnjak je uhićen, nije trebalo puno da situacija ‘zakuha‘

Piše vladimir urukalo/sd
28. listopada 2022. - 15:41

Splitska policija intervenirala je u četvrtak navečer kod baze Interventne i specijalne policije u Mravincima i to nakon što se u blizini sjedišta ovih policijskih jedinica pojavila grupa mladića starih od 18 do 23 godine, piše Slobodna Dalmacija.

Kako smo doznali, mladići su pripadnici navijačke skupine Torcida i došli su kako bi na objektu trafostanice koji se nalazi vrlo blizu baze napisali nekakav grafit. Što su točno htjeli napisati nije nam poznato jer u tome nisu uspjeli obzirom da ih je uočio dežurni pripadnik Specijalne policije koji je mladićima pokušao objasniti da to ne čine.

Dok su se oni tako verbalno razjašnjavali, u jednom su trenutku, po našim informacijama, stigla dva vozila s pripadnicima Interventne policije koji su krenuli rješavati nastali problem uporabom sredstava prisile te su neke od mladića svladali i vezali ih lisičinama te potom i uhitili. Pitali smo i splitsku policiju što se dogodilo.

- Sinoć smo zaprimili dojavu kako grupa od nekoliko osoba navodno ispisuje grafite na području Mravinaca. U cilju provjere navedene informacije, policijski službenici su izašli na teren i oko 22.40 sati na mjestu dojave zatekli su osam osoba. Odmah po dolasku policijski službenici su zatečene osobe upoznali s razlogom dolaska i da će se obaviti provjera identiteta. Tijekom postupanja policijski službenici su pored osoba uočili tragove marihuane i osjetili intenzivan miris droge.

Kada su započeli s utvrđivanjem činjenica, muškarac iz grupe je započeo s negodovanjem i čitavo vrijeme je bio neprimjeren prema policijskim službenicima te je započeo je svađu. Policijski službenici su mu nekoliko puta naložili da prestane s takvim ponašanjem jer da na taj način ometa postupanje, ali isti je ignorirao naredbu policije i nastavio s neprimjerenim ponašanjem, omalovažavanjem i vrijeđanjem policijskih službenika. Obzirom da je svojim ponašanjem ostvario obilježja prekršaja, nad njim su uporabljena sredstva prisile (tjelesna snaga i sredstva za vezivanje), uhićen je i doveden u službene prostorije.

Nakon provedenog kriminalističkog istraživanja utvrđeno je postojanje osnovane sumnje da je 20-godišnjak ostvario obilježja prekršaja iz članka 13. i čl. 17. Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira radi čega je jutros uz optužni prijedlog priveden na Općinski prekršajni sud u Solinu. 20-godišnjak je odbio prijedlog policije da ga pregleda liječnik i nije imao vidljive ozljede, a policijski službenik koji je uporabio sredstva prisile zadobio je lakše tjelesne ozlijede u vidu porezotine i ogrebotina. Također, utvrđeno je postojanje osnovane sumnje da su dvije osobe ostvarile obilježje prekršaja iz čl.3. Zakona o suzbijanju zlouporabe droga radi čega su prekršajno sankcionirane - odgovorili su nam iz splitske policije.

Ovo je samo nastavak napetosti između Torcide i policije koje su kulminirale 21. listopada oko ponoći nakon derbija Hajduka i Dinama ispred prostorija Kluba navijača Hajduka kada je došlo do obračuna 50-ak navijača i policije te ispaljivanja najmanje šest, sedam hitaca iz policijskog vatrenog oružja i nakon toga uhićenja i premlaćivanja uhićenog navijača zbog čega je jedan interventni policajac suspendiran i protiv njega je pokrenuta istraga. Također, na utakmici Hajduka i Gorice održanoj u srijedu na sjevernoj je tribini u jednom trenutku osvanuo transparent s natpisom "Viziri puni krvi, srce puno bijesa, dok umiru panduri, rađa se sloboda" što sigurno nije doprinijelo smirivanju tenzija.

20. travanj 2024 08:42