StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetSTIŽE "PREDSJEDNIK"

TKO JE ZAPRAVO BIO DR. FRANJO TUĐMAN? Otkrivaju se tajne, ubojstva roditelja i prijatelja, beogradski milje, ljubavi, pozadina ratova oko nogometa

Piše Slobodna Dalmacija
Foto: HRT
20. siječnja 2020. - 19:33
Hrvatska radiotelevizija (HRT) od ponedjeljka 20. siječnja, s početkom u 20 sati, na svom Prvom programu počinje prikazivati dokumentarno-igranu seriju “Predsjednik”, prvo audiovizualno djelo koje u povodu 20. obljetnice smrti dr. Franje Tuđmana obrađuje život i djelo prvoga hrvatskog predsjednika.
U 10 epizoda, kroz nekoliko ključnih razdoblja 20. stoljeća i nekoliko država i režima, isprepleće se život Franje Tuđmana i sudbina hrvatskog naroda – od tradicionalnog odgoja, utjecaja oca HSS-ovca na političko i nacionalno opredjeljenje, obiteljske tragedije, školovanja u Zagrebu, do odlaska u partizane, piše Slobodna Dalmacija

Serijal prati njegovo odrastanje, tradicionalni odgoj uz utjecaj oca HSS-ovca na političko i nacionalno opredjeljenje, obiteljske tragedije, školovanja u Zagrebu, prvo uhićenje i odlazak u partizane.
Još kao mladi časnik, intelektualac, Tuđman se u Beogradu bori za istinu o zastupljenosti Hrvata u NOP-u, što će kasnije snažno odrediti njegov politički život.

Serijal otkriva nacionalne sukobe, čak i u krugu najbližih suradnika Josipa Broza Tita. Beogradski velikosrpski krugovi u Tuđmanu vide hrvatskog nacionalista i ustašu, dok Miku Tripala nazivaju domobranom.

Serija rasvjetljava Tuđmanovu ulogu u padu moćnog šefa savezne Udbe Aleksandra Rankovića i političkim ratovima koji su se vodili oko nogometnih klubova Partizan i Crvena Zvezda.

Potkraj sedamdesetih Tuđman se počinje pripremati za posttitovsko razdoblje, a potkraj osamdesetih dolazi na čelo državotvornog pokreta.
U seriji “Predsjednik” otkrivaju se i detalji privatnih odnosa predsjednika Tuđmana s Alijom Izetbegovićem i Slobodanom Miloševićem, a analizira se i pokušaj njegova smjenjivanja u HDZ-u 1994. godine.

Ratovi, ubojstva roditelja i prijatelja, osobni usponi i padovi, politički obračuni, privatna druženja, montirani sudski procesi, tajna putovanja, politički savezi, izdaje, politički programi, pobjede, prijateljstva, urote... Tko je zapravo bio dr. Franjo Tuđman i što o njemu danas misle njegovi nasljednici i građani Hrvatske?
Serija je rađena prema scenariju i režiji Gordana Malića i Miljenka Manjkasa. Gordan Malić je intervjuirao čak 80-ak sugovornika na lokacijama u Zagrebu, Puli, Cavtatu, Beogradu, Sarajevu, Vatikanu, Berlinu...

Među njima su Miroslav Tuđman, Zdravka Bušić, Stipe Mesić, Andrija Hebrang, Franjo Gregurić, Ivić Pašalić, Ivan Mišković, Marin Sopta, Mate Granić, Pavao Miljavac, Neva Šibl, Vinko Grubišić, Ćiro Blažević, Latinka Perović, Stjepan Kljuić, Milomir Marić, Bakir Izetbegović, msgr. Nikola Eterović, William Montgomery, Doris Pack...

Serija, koja se u velikoj mjeri bavi i Tuđmanom privatno, pokušat će rekonstruirati društveni milje u kojem se kretao u Beogradu te u Zagrebu od 60-ih godina, sve dok nije postao predsjednik.
Prvog hrvatskog predsjednika glumi Vinko Kraljević, Tita Boris Svrtan, a Krležu Nebojša Borojević.
Ekipa serije broji više od 50 ljudi, među kojima su i redatelj filmskih ilustracija Ivan Mokrović, direktor fotografije Filip Starešinić, autor glazbe Alfi Kabiljo, šminke Marija Bingula te kostima Marija Šarić Ban i Emilija Šušković Jakopac, piše Slobodna Dalmacija
18. travanj 2024 15:03