StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetNeslavni rekorderi

Tko je tu lud? Inflacija usporava, a hrana nam je sve skuplja!? Donosimo pregled najnovijeg divljanja cijena

Piše Sanja Stapić
19. svibnja 2023. - 20:01

Cijene hrane u travnju rasle su gotovo dvostruko više od ostalih cijena, inflacija je iznosila 8,9 posto, a hrana je bila skuplja 16 posto. Opća razina cijena pala je s 10,7 posto koliko je u ožujku iznosila stopa inflacije, a unatoč tom usporavanju Hrvatska je po stopi inflacije i dalje visoko među zemljama Europske unije i zauzima sedmo mjesto, prema dosad dostupnim podacima Eurostata, piše Slobodna Dalmacija.

Jaja su rekorder s najvećom stopom poskupljenja u travnju od 56,6 posto, prema podacima Državnog zavoda za statistiku. Te razine cijena jaja visoke su i za Europsku uniju u kojoj je u ožujku Hrvatska sa 63 posto skupljim jajima bila treća zemlja po rastu cijena.

Samo je ulje jeftinije

Također, u Hrvatskoj su u travnju najviše rasle i cijene smrznutom voću, i to 54,7 posto u odnosu na razinu cijena iz lanjskog travnja, šećer je poskupio 37,7 posto, gomoljasto povrće 36,7 posto, jestive životinjske masti 27,4 posto, smrznuto povrće 24,5 posto, kruh 24,4 posto, krumpiri 22,4 posto. Samo je jedan prehrambeni proizvod u travnju bio jeftiniji, a radi se o jestivim biljnim uljima kojima su cijene pale čak 27,7 posto na godišnjoj razini, prije godinu dana cijene suncokretova ulja obarale su rekorde poskupljenjima. Zanimljivo je da su cijene goriva u travnju na godišnjoj razini bile niže, i to čak 17 posto dizel, a 7,9 posto benzin, ali se to ne osjeća na cijenama hrane. Kad gorivo poskupljuje, onda je uvijek krivac za rast cijena hrane i svih ostalih proizvoda i usluga.

image
Vladimir Dugandzic/Cropix/Cropix

Prema posljednjim podacima europske statistike o cijenama hrane koji su iz ožujka, Hrvatska je sa stopom poskupljenja hrane od 18,3 posto bila 14. zemlja među članicama Unije. To joj je mjesto i zlatnu sredinu osiguralo to što su u ožujku u mnogim članicama Unije cijene hrane bile na najvišim razinama u proteklih 15 mjeseci. Tako su se kretale od 16,5 posto do 22,9 posto u Njemačkoj, Nizozemskoj, Belgiji, Španjolskoj, Portugalu... Krajem prošle i u prvom tromjesečju ove godine cijene hrane su u EU-u ubrzale rast, pa je u ožujku prosječan rast cijena hrane u cijeloj Uniji bio 19,6 posto, dok su u Hrvatskoj na vrhuncu bile u listopadu prošle godine sa stopom rasta od 20,5 posto, dok je stopa rasta cijena hrane bila iznad 19 posto neprekidno sve od srpnja prošle godine do početka ove godine. Kako Hrvatska uvozi hranu, s njom će uvesti i veće cijene, pa tako vrzino kolo može opet pojačati tempo rasta cijena.

image
dpa Picture-Alliance via AFP

U ožujku je ipak Hrvatska i u uvjetima snažnog rasta cijena u ostalim zemljama Unije bila druga po poskupljenju vina od 15 posto, po rastu cijena jaja bila je treća, po poskupljenju kruha šesta, a po rastu cijena maslaca osma, dok je po stopi poskupljenja krumpira bila deveta zemlja u Uniji.

Prijetnje u Francuskoj

U mnogim se zemljama prosvjeduje zbog inflacije i plaća, a neke vlade, poput francuske, u posljednje vrijeme prijete zbog rasta cijena. Tako francuska vlada prijeti prehrambenoj industriji da bi joj visoku dobit mogla smanjiti porezima, ako ne prihvati pregovore o visokim cijenama s trgovcima i ne snizi cijene, jer je rast cijena hrane unatoč niskim cijenama sirovina u toj zemlji dosegnuo proteklih mjeseci rekordnih 15 posto.

Dodati svemu treba i to da sušna zima neće dobro utjecati na prehrambenu proizvodnju Italije i Španjolske, a bude li tu izraženijih problema, onda opet može biti dodatnog goriva za nastavak inflacije.

U travnju krešili i hrana i piće

Iz Državnog zavoda za statistiku kažu da je u travnju najveći porast cijena u prosjeku ostvaren u skupini hrane i bezalkoholnih pića koji su skuplji za 15,7 posto i doprinose ukupnom rastu cijena s povećanjem od 4,17 postotnih bodova, dok su stanovanje, voda, električna energija, plin i ostala goriva poskupjeli za 8,6 posto i na inflaciju su utjecali 1,46 postotnih bodova.

Poskupljenja u travnju u postocima


riža 13,7

brašno 6,9

kruh 24,4

ostali pekarski proizvodi 18,5

tjestenina 19,6

žitne pahuljice 22,5

mlijeko, s niskim udjelom masti 22,1

jogurt 17,2

sir 21,5

jaja 56,6

maslac 17,8

maslinovo ulje 17,2

svježe voće 15,7

svježe povrće 16,7

krumpiri 22,4

šećer 37,7

slatkiši 14,2

sladoled 30,3

umaci i začini 20,1

dječja hrana 13,3

gotova jela 18,8

19. travanj 2024 23:48