StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetŠokantan rasplet

Tinejdžerici oduzet mobitel, ona iz osvete zapalila školski dom. Požar odnio 19 mladih života

Piše Hina
24. svibnja 2023. - 06:36
Relatives and friends of the victims of a fire on the eve that killed at least 19 youths and injured about 20 others in a schoolgirls‘ dormitory, cry during a meeting with Guyana‘s President Irfaan Ali, in Mahdia, Guyana, on May 22, 2023. At least 19 youths were killed in a schoolgirls‘ dormitory blaze in Guyana. It is not yet known how the fire started on Sunday in a dormitory housing girls aged 11-12 and 16-17, a person who helped the emergency services said under condition of anonymity. The building was gutted by the inferno. (Photo by Keno GEORGE/AFP)Keno George/Afp

Požar koji je u nedjelju odnio živote 19 mladih ljudi u školskom domu u Gvajani, zapalila je tinejdžerica zbog nezadovoljstva što su joj službenici doma oduzeli mobitel, rekle su vlasti AFP-u.

"Studentica je osumnjičena da je izazvala razorni požar jer joj je oduzet mobitel", rekla je policija u utorak u priopćenju.

Požar se dogodio u nedjelju navečer u Mahdiji, rudarskom gradu u Gvajani, maloj zemlji engleskog govornog područja u Južnoj Americi. Službenici studentskog doma "oduzeli su joj mobitel, a djevojka je iste večeri prijetila da će zapaliti zgradu i svi su je čuli", rekao je vladin izvor za AFP u utorak, koji je želio ostati anoniman, uz tvrdnje da je djevojka priznala činjenice.

"Učenicima nije dopušteno imati mobitel. Službenici su pronašli tu djevojku s telefonom. Očito je slala fotografije", rečeno je izvor.

Maloljetnica, trenutno hospitalizirana pod policijskim nadzorom, otišla je u kupaonicu, poprskala insekticidom po zavjesi i zapalila je šibicom. Nekoliko mladih djevojaka iznijelo je istu verziju uzroka nesreće.

Prema riječima učenika, spavali su, a probudilo ih je vrištanje. Vidjeli su vatru i dim u kupaonici koji se brzo proširio zgradom izgrađenom dijelom od drveta, stoji u priopćenju policije.

Dramu je dodatno pogoršalo i to što voditeljica doma u panici nije uspjela pronaći ključ izlaznih vrata zgrade na čijim su prozorima bile rešetke. Vrata su se zaključavala svake večeri u 21 sat, dodao je izvor.

Muškarci su razvalili vrata kako bi preživjelima omogućili bijeg. Vatrogasci i policija stigli su 25 minuta nakon početka katastrofe, rekao je isti izvor.

Gvajana, malena i siromašna zemlja s 800.000 stanovnika koji govore engleski, bivša nizozemska a zatim britanska kolonija, posjeduje najveće zalihe nafte po glavi stanovnika i očekuje brz razvoj u skoroj budućnosti kada se zalihe počnu crpiti, što je tek na početku.

 

23. rujan 2023 12:48