StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetNALAZ JE NEGATIVAN |

Tereza Kesovija zbog gripe testirana na koronavirus

Piše Jutarnji list
19. ožujka 2020. - 09:04
Kavica u vrtu, pa rekreacija na sobnom biciklu. Čitanje knjiga i slušanje glazbe dok odgovara mailove i prelijeće Instagramom. Vrt je njen ponos, stalno ga uređuje i nabavlja cvijeće. Poslije, na redu je ćakula s prijateljicom Gabi preko telefona, a predvečer dobar film na televiziji, piše Jutarnji.

Tereza Kesovija, diva šansone koja je podržala kampanju #ostajemdoma, dokaz je da se može lijepo živjeti u karanteni.Nedostaju joj njene frizerke iz salona Glamour i prijatelji kojima se redovito druži.
 
- Ha, za frizuru ću se sada pobrinuti sama, ne bi mi bio prvi put. Držim se kuće, sad mi je cilj nabaviti cvijeće tu u blizini, pa će se valjda naći neko da mi to pomogne u posaditi u vrt da mi bude ljepše sad u proljeće. Možda koji dan nakratko odem na snimanje u studio tu u blizini, ali tu nema puno osoba, eventualno dvije-tri, a to je jedini dio posla koji mi je preostao jer su svi nastupi i koncerti nažalost otkazani. Ne idem na planirane rođendane, proslave i druženja, s prijateljima se čujem preko telefona, a rekreiram se na sobnom biciklu. Dobro mi to dođe – priznaje. Svjesna je opasnosti koronavirusa i zato se čuva.

- Starija populacija, kojoj i ja pripadam, treba biti opreznija od drugih. Vjerujte mi, ja sam toga dobro svjesna. I sama sam bila nedavno testirana na koronavirus. Imala sam jaku gripu koja me satrla i jak kašalj, pa su me odvezli kod prekrasne profesorice Alemke Markotić u Kliniku za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević". Nalaz je bio negativan i ustanovljeno je da je riječ o groznoj gripi. Ali barem sam bila sigurna. Tako sam i sada kada vidim profesoricu Markotić, ministra Beroša, te divne ljude iz stožera, pa čak i Vladu, prvi put apsolutno sigurna da imamo prave ljude na čelu borbe protiv koronavirusa i ja im apsolutno vjerujem. Napravili su toliko mnogo u usporedbi s drugim zemljama i svaka im čast – ispričala nam je Tereza koja će u listopadu proslaviti 82. rođendan.

Sve se može kad se hoće, prisjetila se stare uzrečice, tako ćemo i mi pobijediti koronavirus samo ako želimo i ako se držimo svih preporuka, mjera i savjeta Stožera civilne zaštite, dodaje Kesovija kojoj društvo u karanteni pravi ljubimica Nike, kavalirski king charles, uživajući u pažnji.
- Ma, mojoj Nike je savršeno. Ona živi u komforu, okupana ljubavlju, veselo trčkara po vrtu, ne može joj biti bolje – smije se Tereza. Brine za svoju prijateljicu Gabi Novak s kojom se redovito telefonski čuje.
 
- Drži se Gabi, koliko može. Brinem se za nju, bole je ramena, ali sad zbog koronavirusa sve rjeđe ide na terapije. Rekla sam joj da uvijek ima dezinficijens kod sebe i ako hoće, neka dođe k meni u karantenu, pa ćemo skupa klafrati u vrtu. Ali ima ona sina, snahu i unuku koji brinu o njoj, pa se čujemo telefonski, pričam joj viceve i umiremo od smijeha – otkriva.
 
Kesovija ističe da se ne treba očajavati i padati u depresiju, jer to pogubno djeluje na ljude, trebamo pronaći optimizam.
 
- Može se lijepo živjeti u karanteni. Gledam televiziju, filmove, čitam knjige, slušam glazbu, razmišljam o životu, što bih još voljela napraviti. Ova grozna psihoza ne djeluje na mene. Nema svrhe paničariti. Gledajte, pa epidemije se događaju, događat će se nažalost sigurno i poslije ove, kao što su se događale i puno puta u povijesti. Pa, pitajte Manolića, on se sigurno sjeća još i epidemije španjolske gripe koja je odnijela milijune života. Sada je samo nezgodno jer se s ovim virusom još nikada nismo susreli – objašnjava.
 
Sada treba čim prije koronavirus upoznati, prepoznati i pomoći ljudima, razviti cjepivo, kaže Kesovija koja pozorno prati sve vijesti.
 
- U očaj me tjera situacija s liječnicima s Rebra. Ne mogu to oprostiti i s pravom je ravnatelj bolnice bio ljutit. Pa to je presedan i to me tjera u bijes. Ove zaražene liječnike s Rebra koji su zatajili svoja putovanja na skijanje i tako doveli druge u opasnost treba strogo sankcionirati iako sam sigurna da među njima ima sjajnih liječnika. U ovakvim situacijama svi trebamo biti odgovorni. Zato nema kafića, klubova, restorana, nema. Doviđenja! Doći će vrijeme kada ćemo se opet moći zabavljati – naglašava oštro.
 
Na televiziji najčešće gleda vijesti, ali voli pogledati i dobar film, a provjerila je i kako izgleda "Škola na trećem".
 
- Ovo virtualno učenje je dobra ideja i vjerujem da će uspjeti, ali imam veliki prigovor televizijama, sada pogotovo dok su djeca kod kuće, jer prikazuju sadržaje s dobnim ograničenjem u neprimjerenim terminima, sve je puno krvi i pištolja. Čemu nam to treba? Čemu tome učimo djecu, a ima toliko lijepih filmova – razočarano će.
 
Svi njeni koncerti su odgođeni, a zbog situacije s koronavirusom oduljila se i priprema novog singla "San". Početkom godine sudjelovala je s Letom 3 na novoj verziji pjesme "Sam u vodi" s kultnog albuma "Two Dogs Fucking", a ni danas ne može prežaliti što se razboljela prije nego što su duet trebali izvesti uživo.
 
- Jao, Letovci su moja bol i tuga, toliko su dragi i dobri, zato mi je toliko krivo što me baš uoči Antivalentinova u Boćarskom domu uhvatila ta grozna gripa i kašalj zbog kojeg nisam mogla ni riječ prozboriti. Još malo kašljem, što sad baš nije zgodno, pa uvijek kad me ljudi čudno gledaju vičem da sam ja negativna, da nemam koronu – povjerila nam se Tereza, priznavši da zasad ne nosi masku i rukavice, jer ne izlazi puno iz kuće, ali ih ima pripremljene.
 
Tereza Kesovija dosad je napisala dvije knjige "Libertas"i "Tereza: to sam ja", a kada smo zadnji put razgovarale početkom godine, rekla mi je da u planu ima i treću.
 
- Istina, i treća knjiga je u planu. Vjerujem da je sada trenutak dok sam doma da je započnem pisati, krećem – poručila je ova diva moćnoga glasa, piše Jutarnji.
 
19. travanj 2024 02:21