StoryEditorOCM

Teorije zavjere su ih odvele u smrt: cijela obitelj skočila je s balkona, pretraga stana otkrila je šokantne rezultate

Piše D. K.
22. ožujka 2023. - 12:17

Višestruka tragedija prije točno godinu dana pogodila je švicarsko ljetovalište Montreux: u padu s balkona stana na sedmom katu stradala je kompletna peteročlana obitelj. Samo dvije godine ranije tamo su se preselili iz Francuske, prenosi Slobodna Dalmacija.

Slučaj je priličnom misterioznošću zaintrigirao sve svjetske medije: smrtno su stradali osmogodišnja djevojčica, 40-godišnji otac i 41-godišnja majka, te majčina sestra blizanka. Nakon višednevne kome preživio je jedino 15-godišnji sin: danas je oporavljen od ozljeda i sjećanje na taj strašni dan mu je posve izbrisano.

Slučaj koji se policijskim istražiteljima prilikom uviđaja činio nerazmrsivim konačno je ovih dana rezultirao zaokruženom i dovršenom istragom. U početku se sumnjalo da su u sve bile upletene treće osobe koje su nesretnu obitelj natjerale u smrt, no s obzirom da forenzički dokazi nisu otkrili nikakve znakove borbe stradalih, a ni autopsije nisu pokazale tragove droge, sve takve pretpostavke su odbačene. Sad je napokon poznato što je pridonijelo naprasnom i zajedničkom kraju naizgled sretne obitelji: riječ je o teorijama zavjere, psihičkim posrnućem pod umišljajima i zabludama koje su u svijetu naročito masovno eksplodirale pod pritiskom pandemije.

image

Cjepivo ubija, a virus nas voli - sigurni su brojni kućni znanstvenici

Artur Widak/Nurphoto Via Afp

Nakon godinu dana istrage, švicarske vlasti kažu da su majka obitelji i njezina sestra bile duboko involvirane u teorije katastrofa i teorije zavjera, prenosi BBC. Dvije su žene imale snažno ukorijenjenu sumnju prema postupcima vlade i lokalnih vlasti, utvrdili su istražitelji, te su odgajale djecu u uvjerenju kako je čitav svijet jako neprijateljsko mjesto. Nakon tragedije policija je u njihovu stanu pronašla ogromne količine hrane, lijekova i higijenskog materijala, sve brižljivo uskladišteno i organizirano. Obitelj je rijetko izlazila iz doma, a djeca su se školovala kod kuće. Pandemija Covida-19, ali i ruska invazija na Ukrajinu, dodatno su raspirile paranoidna uvjerenja dvije sestre blizanke, koje su one potom širile i na ostatak obitelji.

Pretrage stana i elektroničkih uređaja otkrile su da je kolektivno samoubojstvo pomno planirano, pa čak i uvježbavano prije nego je odista izvedeno. Odrasli su, stoji u policijskom izvješću, pomno tempirali pravi trenutak za odlazak u svijet za koji su vjerovali da će biti puno bolji i pošteniji od ovoga zemaljskog.

Sve je tim tragičnije što je kao okidač za njihovu odluku da taj plan provedu u djelo bio, čini se, iznenadni posjet policije iz Montreuxa njihovom stanu. Policijska patrola pozvonila im je na vrata kako bi podsjetili oca da ode na sastanak u lokalnu školu radi razgovora o školovanju svog sina kod kuće; prethodno im nije odgovorio na nekoliko službenih dopisa. Nisu otvorili vrata policajcima nakon pitanja tko im je to na vratima, a nakon samo nekoliko minuta svi su ležali mrtvi u podnožju zgrade.

image

Prosvjedi protiv cijepljenja višegodišnji su kolorit

Artur Widak/Nurphoto Via Afp

Slučaj koji je šokirao švicarsku i europsku javnost sad je i službeno zatvoren. Vlasti u Montreuxu apeliraju na sve građane i medije da nastave štititi privatnost preživjelog djeteta.

20. travanj 2024 11:34