StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetOklopna oluja

Tenk s imenom divlje mačke krije ključ ratnog raspleta u Ukrajini. Evo što Kijev sprema i zašto toliko treba Leoparde

Piše D.K./sd
20. siječnja 2023. - 13:42

Tenk s imenom divlje mačke ovih dana dijeli kolektivni Zapad: Njemačka se oko njegove isporuke Ukrajini uporno koleba, a SAD sa saveznicima na Berlin vrši snažan pritisak i forsira tu odluku. Rasplet se očekuje u toku današnjega dana, na summitu NATO-a u američkoj zračnoj bazi u Ramsteinu, piše Slobodna Dalmacija. 

Leopard 2 je njemački borbeni tenk kojeg je razvila kompanija Krauss-Maffei Wegmann. Projekt je počeo 1970., a u serijsku proizvodnju ušao je 1979. kao zamjena za stariji Leopard 1 koji je dotad bio glavni tenk Bundeswehra. Osim Njemačke, koristi ga još 10 europskih i nekoliko neeuropskih država. Iako je prvi primjerak Leoparda 2 proizveden prije četrdeset godina, on je i dalje zlatni standard NATO saveza po kojemu se ocjenjuju svi tenkovi u svijetu. Leopard 2 najdominantniji je borbeni tenk u Europi: povrh Njemačke, imaju ga i Austrija, Nizozemska, Švedska, Švicarska, Španjolska, Turska, Singapur, Čile, Kanada, Danska, Poljska, Finska, Norveška i Grčka.     

image

Kolone borbenih tenkova i oklopnjaka za kraj rata u Ukrajini

Patrik Stollarz/Afp

Nije teško shvatiti zašto ukrajinski vojnici tako jako žude za Leopardom 2. Karakteristikama, a i dometom svog 120-milimetarskog topa, značajno nadmašuje ruske tenkove T-72, T-80 i T-90. Njemačka tvrtka Rheinmetall proizvela je dosad oko 3600 Leoparda 2. Zbog izvrsne ravnoteže brzine, oklopa i vatrene moći, smatra ga se barem jednakim, ako ne i boljim od M-1 Abramsa, glavnog borbenog tenka američke vojske.

Spekulira se da bi konačni cilj NATO-a bio opremiti čitavu jednu oklopnu diviziju oružanih snaga Ukrajine modernim zapadnim tenkovima, a Leopard 2 ispada najpogodniji model. Gotovo istovremeno s najavama skore isporuke Leoparda 2 Ukrajini veliki broj američkih tenkova i ostalih vojnih vozila počeo je stizati u nizozemsku luku Vlissingen s krajnjim odredištem u Poljskoj i Litvi: time se ojačava istočno krilo NATO-a.

image

Poljski Leopardi su na putu u Ukrajinu već upalili motore

Wojtek Radwanski/Afp

 Kako su Leopardi njemačke proizvodnje, za njihov izvoz iz bilo koje zemlje potrebno je dopuštenje Berlina koji od početka rata odbija poslati moderne tenkove Ukrajini. No, nedavnom je akcijom SAD-a i isporukom oklopnih transportera Bradley Ukrajini otklonjen otpor Njemačke po pitanju ove vrste vojne opreme, pa će ista sudbina očito snaći i tenkove. Uostalom, konkretan poticaj tome već je dala Velika Britanija, odlukom o slanju u Ukrajinu 10 modernih tenkova tipa Challenger 2. Poljska je još 11. siječnja obećala svoju četu Leopard 2 Ukrajini, te ne skriva svoju frustraciju oklijevanjem Njemačke. Poljski premijer Mateusz Morawiecki naznačio je jučer  čak da bi Poljska svoje tenkove mogla poslati i bez službenog odobrenja Berlina.

Zašto su Ukrajincima odjednom postali prijeko potrebni moderni zapadni tenkovi i oklopna vozila? Nije tajna: kako bi što prije povratili teritorije koje im je okupirala Rusija, možda već i prije ranog proljeća. I Zapadu i Ukrajini preko glave je Putina i ratne agonije u koju je bezrazložno gurnuo svoju i susjednu zemlju, a posredno i cijeli svijet. Odluke o masovnom slanju oklopa svjedoče o topljenju zapadnog straha od Putina i svijesti da tom destruktivcu valja konačno slomiti zube.

image

Njemački kancelar Olaf Scholz dugo se koleba oko Leoparda

Ronny Hartmann/Afp

Tenkovi Leopard 2 nisu jedini model čije se hitno slanje u Ukrajinu trenutno razmatra. Francuski dužnosnik u Washingtonu DC rekao je za relevantni vojni portal The War Zone u četvrtak navečer da i Pariz razmatra zahtjev za slanjem svojih glavnih borbenih tenkova tipa Leclerc u Nacionalnoj skupštini.

Švedska je u novom paketu vojne pomoći, koji je jutros objavila vlada u Stockholmu, pristala poslati Ukrajini svoja oklopna borbena vozila CV-90, i to napredne serije. CV90 se tako pridružuje podugačkoj koloni zapadnih oklopnjaka koji se već kreću prema ukrajinskim granicama: gusjeničarima FV432 Mk 3 Bulldog iz Ujedinjenog Kraljevstva, stotinama M2A2-ODS Bradleya i oko 90 oklopnih vozila Stryker iz SAD-a, desecima njemačkih Mardersa i nekoliko desetaka AMX-10 RC-a, "lakih tenkova" već upućenih Kijevu iz Francuske. Dodatni Strykeri i 59 novih Bradleya čekaju na naknadno priključenje ovome konvoju, pošto su obuhvaćeni novim paketom pomoći vrijednim 2,5 milijarde dolara koji je Pentagon jučer obznanio svijetu.

image

Bradleyi i drugi laki oklopnjaci već su upućeni Kijevu

Delil Souleiman/Afp

Zaglavljena u Donbasu i s ambicijom potpunog oslobođenja zemlje te čišćenja cijelog Krima od okupatorskih trupa, Ukrajina očajnički očekuje sav taj oklop, a naročito glavne borbene tenkove, Leoparde. Bez njih nema efikasnog juriša ni na ruske utvrde ni na ruski čelik.

18. travanj 2024 20:06