StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetNEPRAVOMOĆNO |

TALIJANSKI KRIJUMIČAR KOKAINA OSUĐEN NA ŠEST GODINA ZATVORA: S 25 kilograma droge ‘pao‘ na magistrali kod Ploča, a nedavno se našao u novom problemu

Piše stanislav soldo/ SD
10. ožujka 2021. - 18:13

Za krijumčarenje 25 kilograma kokaina, vrijednog 17 milijuna kuna, nepravomoćnom presudom Općinskog sudu u Metkoviću talijanski državljanin Andrea M. (50) osuđen je na šest godina zatvora. Riječ je o suđenju za kazneno djelo iz lipnja prošle godine, kada je Andrea M. uhićen s kokainom na Magistrali u Baćini, nedaleko od Ploča, piše Slobodna Dalmacija.

Naknadno je talijanski državljanin osumnjičen za udruživanje u zločinačku organizaciju s još četvero hrvatskih državljana iz Metkovića, za što će se voditi poseban sudski postupak.

Njegova odvjetnica Ana Birimiša naglasila je da je riječ o nepravomoćnoj presudi na koju će u zakonskom roku uložiti žalbu, o čemu će odlučivati viši sud. Potvrdila nam je da je u zatvorsku kaznu uračunato i vrijeme provedeno u pritvoru od lipnja prošle godine.

Odvjetnica Birimiša također je pojasnila da ovaj sudski postupak nema veze s nedavnom policijskom akcijom razbijanja ilegalne trgovine kokainom na području Metkovića, dio koje je bio i spomenuti državljanin Italije. Dodala je kako će ga zastupati i u tom drugom sudskom postupku, za koji ne zna kada će početi.

Podsjetimo, akcija razbijanja krijumčarskog lanca ilegalne preprodaje kokaina, čiji je dio bio i spomenuti Talijan i koja je zapravo počela njegovim uhićenjem kod Ploča, rezultirala je koncem siječnja uhićenjem još troje hrvatskih državljana s područja grada Metkovića, koji su se udružili radi počinjenja kaznenih djela zločinačkog udruženja i neovlaštene proizvodnje i prometa drogama.

Hrvatski državljani M.J. (59), S.J. (55) i R.G. (44) uhićeni su na području Metkovića i Zagreba, dok je spomenuti 50-godišnji talijanski državljanin bio u pritvoru još od lipnja prošle godine.

Naknadno je uhićen carinski službenik Z.E. (50), inače zaposlenik carinske ispostave u Luci Ploče, kojega se sumnjiči da je svojim utjecajem spriječio da se prilikom iskrcaja pregleda kontejner u kojem se nalazio kokain.

Riječ je o zločinačkom udruženju od ukupno pet osoba, za koje je utvrđena osnovana sumnja da su stavile u promet najmanje 146 kilograma kokaina, od čega su stekle imovinsku korist od najmanje 32 milijuna kuna, koju su međusobno podijelile, piše Slobodna Dalmacija.

19. travanj 2024 05:48