StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetSTRAŠNE SITUACIJE |

SVE JE VIŠE TROVANJA KUĆNIH LJUBIMACA: Što napraviti ako su vaša mačka ili pas progutali otrov?

Piše slobodna dalmacija
4. veljače 2021. - 19:09

Na splitskom području sve je više slučajeva u kojima vlasnici pronalaze svoje mace i pse u teškim mukama nakon što su se otrovali. Posljednji takav slučaj zabilježen je jučer u Strožancu kad nam se javila čitateljica kojoj su zbog ostavljenog otrova uginule dvije mace stare desetak godina, donosi Slobodna Dalmacija.

- Otrov, stavljen dva metra od ulaznih vrata naše obiteljske kuće, pripravljen je u sasječenoj dvolitarskoj boci Coca cole. Mućkao je taj jadnik ubojiti plavi otrov (najvjerojatnije geocid, zakonom zabranjen) s nekakvom hranom, kobasicama, suhim mesom, onim što je ljudskom talogu ostalo od ručka.

Ako vam se nedajbože ovo dogodi, ako vam netko ubije/otruje životinjicu "istraga" se zatvara ekspres. Kao da tih životinjica nikada u našim životima nije ni bilo. Ostaješ nemoćan, jadan. Zoveš veterinara za savjet. Veterinar te upućuje na komunalno općine u kojoj živiš jer je takva procedura, a komunalno na policiju ili Veterinarsku inspekciju koja je također nemoćna. Svi su nemoćni, napisala je čitateljica.

S razlogom se stoga postavlja pitanje što napraviti i kako postupiti u slučaju da su vam pas ili mačka progutali otrov.  Ponekad su to zlonamjerna trovanja, no ponekad je trovanje uzrokovano nepodobnom namirnicom, biljkom ili lijekom koji je životinja konzumirala. Vlasnici se najviše boje trovanja organofosfatima (pužomor) i rodenticidima. Otrov može djelovati odmah, odnosno nekoliko sati nakon toga, ali i nakon nekoliko dana (kumulativno djelovanje). Mačke često stradavaju i radi konzumacije otrovanog miša ili ptice. Kod manjih su životinja toksične doze puno niže, dekontaminacija probavnog sustava se teže provodi, a često i posljedice fatalnije - navode veterinarke.

Otrovana životinja zahtijeva medicinsku pomoć veterinara. Do trenutka prijema kod veterinara vlasnik treba obratiti pozornost slini li životinja, povraća li, ima li rane oko usta ili u ustima, ima li poteškoća sa disanjem, slabije održava ravnotežu. Ako životinja leži i povraća potrebno je nagnuti glavu, utopliti je i osigurati joj mračnu i tihu prostoriju. Ako se otrov nalazi na koži ili dlaci, operite područje blagim sapunom i vodom. Nikako ne sušiti fenom jer toplina može pojačati resorpciju otrova kroz kožu. Potrebno je poticati životinju na uzimanje vode. Životinja vas može nehotično ozlijediti jer je prestrašena, a često su prisutni i neurološki simptomi.

Terapija se ponekad sastoji od specifičnog protuotrova, ukoliko je otrov poznat. Primjenjuje se i potporna terapija: infuzije, sredstva protiv povraćanja, te zaštita želuca i jetre. Terapija je često dugotrajna, a prognoze su nezahvalne. Ukoliko je riječ o otrovu koji se apsorbira kroz kožu ili oči obavezno je kupanje i/ili pranje očiju, a po potrebi i brijanje dlake na mjestu kontaminacije. Ako je riječ o otrovu koji je unijet u organizam putem probavnog sustava daje se aktivni ugljen u dozi 1-3 g/kg svakih 4-8 sati. Postupak se ponavlja nekoliko uzastopnih dana. Ako od unosa otrova nije prošlo dulje od dva sata i životinja je pri svijesti možemo izazvati i povraćanje davanjem slane otopine. U pola šalice vode treba otopiti tri žličice kuhinjske soli te dati životinji da popije, donosi Slobodna Dalmacija.

Nekad je dovoljno da pas samo onjuši otrov, a nekad prođe i nekoliko dana od unosa otrova u organizam do prvih simptoma koji mogu biti povraćanje, grčenje mišića, konvulzije…

19. travanj 2024 08:28