StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetSTANJE IZUZETNO LOŠE - 646 NOVOZARAŽENA

Sve je više reinfekcija koronavirusom čak 11 posto! Pojačat će se nadzor provođenja epidemioloških mjera, no nastava će početi u školama

Piše Maja Rilović Koprivec Foto: Božo Radić
4. siječnja 2022. - 14:25

U Dubrovačko-neretvanskoj županiji u posljednja 24 sata zabilježeno je 646 novih slučajeva zaraze koronavirusom.

Preminule su dvije osobe; jedna muška osoba iz Korčule (rođ. 1942.g.) i jedna ženska osoba iz Metkovića (rođ. 1951.g.).

Incidencija oboljelih u 14 dana u Dubrovačko neretvanskoj županiji je čak 2500, a u Hrvatskoj 1100 i obje brojke rastu. U bolnici je 55 pacijenata svih dobi, od novorođenčadi do starijih osoba, od čega ih je petoro na jedinici intenzivne skrbi. Situacija s brojem oboljelih u Dubrovačko neretvanskoj županiji izuzetno je loša zadnjih dana, što je posljedica blagdanskih okupljanja, no Stožer Civilne zaštite Dubrovačko neretvanske županije odlučio je kako se za sada neće uvoditi strože epidemiološke mjere već će se pojačati nadzor provođenja postojećih. Jedinicama lokalne samouprave u Županiji preporučeno je da ne organiziraju veće javne događaje, a nastava bi na području Županije u ponedjeljak trebala krenuti prema modelu A odnosno u školskim odjeljenjima. Sve je to rečeno na konferenciji za novinare Stožera Civilne zaštite Dubrovačko neretvanske županije gdje su članovi stožera još jednom pozvali sve građane da se cijepe. Ravnatelj Županijskog zavoda za javno zdravstvo dr Mato Lakić rekao je kako je posebno teška situacija u Konavlima, Župi i Lumbardi gdje je broj oboljelih premašio 4000, dok ih je u Dubrovniku 3300, a brojevi oboljelih rastu i na području Doline Neretve.- Tako snažan skok broja oboljelih posljedica je vjerojatno i prisutnosti omikron varijante virusa, o čemu ćemo potvrdu imati kroz nekoliko dana. Sve je više reinfekcija među novozaraženima čak 11 posto. Čak obolijevaju oni koji su koronavirus imali prije mjesec dana. To znači da nitko nije siguran, osim što cijepljeni imaju slabije simptome – rekao je dr. Lakić koji je istaknuo kako je sustav Zavoda za javno zdravstvo čiji djelatnici stalno rade na testiranju i obradi podataka prenapregnut. Ravnatelj dubrovačke bolnice dr. Marijo Bekić rekao je kako je među pacijentima u bolnici veliki broj necijepljenih. - Od šest pacijenata koji su od jučer u bolnici samo je jedan bio cijepljen, što pokazuje da je to razlog zbog kojeg virus preživljava – rekao je dr. Bekić. Načelnik policijske uprave Ivo Pavličević rekao je kako je trenutno 1800 građana u izolaciji, te da policija dnevno obavi i do 200 nadzora poštivanja mjera samoizolacije. Od završetka turističke sezone bilo je 40 kršenja mjera u ugostiteljskim objektima koji se dovode u vezu sa širenjem virus te još 12 drugih kršenja mjera – rekao je Pavličević. Svi su članovi stožera CZ DNŽ pozvali građane na cijepljenje kod obiteljskih liječnika ili na punktovima za cijepljenje bez najave kojih je u Županiji do sada organizirano više od stotinu.

Prema redovitom priopćenju Stožera u  Dubrovačko-neretvanskoj županiji u posljednja 24 sata zabilježeno je 646 novih slučajeva zaraze koronavirusom.

Preminule su dvije osobe; jedna muška osoba iz Korčule (rođ. 1942.g.) i jedna ženska osoba iz Metkovića (rođ. 1951.g.).

Izliječeno je 112 osoba: 52 iz Dubrovnika, 12 iz Župe dubrovačke, deset iz Konavala, sedam iz Metkovića, šest iz Korčule, Orebića i Vele Luke, dvije iz Dubrovačkog primorja, Stona, Ploča, Blata i Smokvice te jedna s Mljeta, iz Kule Norinske i Lumbarde.

U posljednja 24 sata obrađen je 1421 uzorak, a od početka pandemije analizirano je ukupno 188 428 uzoraka. U OB Dubrovnik hospitalizirano je 59 osoba pozitivnih na koronavirus od čega pet pacijenata zahtijeva intenzivnu skrb i svi su na respiratoru.

U samoizolaciji su 1892 osobe, a u posljednja 24 sata nije zabilježeno kršenje mjere samoizolacije. Od početka pandemije utvrđena su ukupno 993 slučaja kršenja samoizolacije.

Stožer CZ DNŽ i dalje apelira na građane da se drže svih propisanih mjera od strane Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Stožera civilne zaštite RH.

24. travanj 2024 06:42