StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetDevastirane snage

Sve je jasnija okrutna istina o ukrajinskoj vojsci - hoće li imati snage za ofenzivu? Utješna je tek jedna činjenica

Piše S.Pg./sd
14. ožujka 2023. - 16:27

Kroz godinu rata Oružane snage Ukrajine pretrpjele su velike gubitke. Washington Post, pozivajući se na zapadne dužnosnike, procjenjuje da bi Ukrajina dosad mogla imati do 120.000 ubijenih i ranjenih vojnika, a u prosincu je Kijev službeno objavio da ih je poginulo 10-13.000 vojnika, donosi Slobodna Dalmacija.

To je dovelo do pada ukupne gotovosti trupa, budući da na prvoj liniji praktički nije bilo iskusnih boraca. Osim toga, Oružane snage Ukrajine, kao i na početku ruske invazije, imaju akutni nedostatak oružja koji ukrajinski saveznici ne mogu popuniti.

Prema The Washington Postu, ukrajinsko vodstvo i vojska počinju sumnjati da će Oružane snage Ukrajine uspjeti uspješno izvesti veliku ofenzivu, koju se iščekuje već nekoliko mjeseci.

"Ili će to biti masakr s hrpom leševa ili profesionalna protuofenziva. Postoje te dvije mogućnosti. U svakom slučaju, bit će ofenziva", rekao je novinarima zapovjednik 46. desantno-jurišne brigade, kodnog imena Kupola.

Prema njemu, kroz proteklu godinu sastav njegove jedinice potpuno se promijenilo. Od 500 boraca koji su je činili na početku ruske invazije, nitko nije ostao - 100 ljudi je poginulo, ostali su ranjeni. Postrojba je popunjena neiskusnim novacima, a on sam je ostao jedini profesionalni vojnik s borbenim iskustvom.

Najvrjednije u ratu je borbeno iskustvo. Vojnik koji je preživio pola godine neprijateljstava i onaj koji je došao s poligona dva su različita vojnika. To je nebo i zemlja. Nažalost, većina ovih s iskustvom je već ubijena ili ranjena.

Zapovjednik bataljuna tvrdi da novaci nisu spremni za borbu. "Dobio sam 100 novih boraca, a oni mi čak ne daju vremena da ih uvježbam. Kažu mi: "Vodi ih u borbu. A onda oni jednostavno odbace sve i pobjegnu. Vidim ga - ne puca. Pitam ga: ‘Zašto?‘ A on meni: ‘Bojim se zvuka pucnja.‘" I iz nekog razloga nikada nije bacio ni granatu."

Drugi ukrajinski vojnik, Dmitrij iz 36. brigade marinaca, rekao je za The Washington Post da je njegova postrojba također uključivala mnoge novake koji su se "bojali napustiti rovove". Jednom su njegovi suborci pobjegli sa svojih položaja. "Bili su tako zbunjeni", kaže.

Neki ukrajinski dužnosnici s kojima su razgovarali novinari također izražavaju sumnju u izglede za veliku ofenzivu. Jedan od njih nazvao je "simboličnim" broj tenkova koje zapadne zemlje obećavaju isporučiti Ukrajini. Drugi sumnjaju da će oružje na vrijeme stići na bojno polje.

"Ako imate više resursa, napadate aktivnije, agresivnije. Ako imate manje resursa, postavljate se više obrambeno. Zato, ako mene osobno pitate, ne vjerujem u veliku protuofenzivu. Volio bih vjerovati, ali pogledam čime raspolažemo i pitam: "Čime?", rekao je jedan od izvora The Washington Postu.

image

Vojnici koji brane Bahmut navodno iscrpljuju Ruse dok se drugi pripremaju za protuofenzivu

Sergey Shestak/Afp

Ali među dužnosnicima i stručnjacima postoji i drugo mišljenje. Jedan od američkih izvora Washington Posta rekao je da situacija na bojnom polju sada ne odražava u potpunosti stanje ukrajinskih oružanih snaga, budući da se trupe posebno obučavaju za ofenzivu - ne šalju se u bitku namjerno, uključujući i obranu Bahmuta.

Jedan od ukrajinskih dužnosnika rekao je novinarima da je cilj borbi za Bahmut iscrpljivanje ruske vojske, a ukrajinski vojnici koji brane taj grad neće sudjelovati u nadolazećoj ofenzivi.

"Jedni se brane, drugi se pripremaju", zaključio je general-pukovnik Oleksandr Sirski, zapovjednik ukrajinskih kopnenih snaga. Prema njegovim riječima, držanjem crte obrane kupit će se vrijeme potrebno za pripremu pričuve.

The Washington Post napominje da se 2023. planira obučiti do 50.000 ukrajinskih vojnih kadrova u Velikoj Britaniji i zemljama EU-a.

The Washington Post napominje da ruska vojska ima iste poteškoće kao i Oružane snage Ukrajine, uključujući nedostatak streljiva i obučenog ljudstva.

Štoviše, neki zapadni dužnosnici smatraju da bi položaj ruske vojske mogao biti gori od stanja u ukrajinskoj. O tome je posebno govorio britanski ministar obrane Ben Wallace. Prema njegovim riječima, Rusija je već rasporedila 97 posto svoje vojske u Ukrajini.

The Washington Post piše, pozivajući se na zapadne dužnosnike, da je tijekom godine rata Rusija izgubila do 200 tisuća vojnika - što ubijenih, što ranjenih.

20. travanj 2024 07:14